Διάσκεψη Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Οικονομίας στη Λιέγη: Η Κοινωνική Οικονομία στον Πυρήνα των Μεταβάσεων.


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Μεγάλη επιτυχία μιας άνευ προηγουμένου διάσκεψης με την παρουσία 19 ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στην οποία συμμετείχε η Social Economy Europe και μπορούσε να παρακολουθήσει ορισμένες από τις κύριες γραμμές συνηγορίας της που προωθήθηκαν από εκπροσώπους των κρατών μελών.

Η Κοινωνική Οικονομία στον πυρήνα της διάσκεψης για τις μεταβάσεις πραγματοποιήθηκε στη Λιέγη στις 12 και 13 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο της βελγικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. Συμμετείχαν πάνω από 600 άτομα, τα περισσότερα από τα οποία ήταν φορείς της κοινωνικής οικονομίας και οργανώσεις βάσης. Ήταν δύο έντονες μέρες ανταλλαγών, μάθησης και εορτασμού της παγκόσμιας δυναμικής που βιώνει αυτή τη στιγμή η κοινωνική οικονομία. Ήταν μια ιστορική στιγμή όπως ποτέ άλλοτε μια ευρωπαϊκή διάσκεψη για την κοινωνική οικονομία χαιρέτισε πολλούς υπουργούς και αντιπροσώπους: εκπροσωπήθηκαν 19 κράτη μέλη της ΕΕ. Πολλοί ισχυρίστηκαν ότι η κοινωνική οικονομία είναι ουσιαστική και την έθεσαν στην πρώτη γραμμή της πολιτικής τους ατζέντας.

Στις 12 Φεβρουαρίου, παράλληλα με τη Διάσκεψη, οι Υπουργοί και οι Αντιπρόσωποι παρευρέθηκαν στην Επιτροπή Παρακολούθησης της Διακήρυξης του Λουξεμβούργου , μια επιτροπή που δημιουργήθηκε κατά τη Διάσκεψη Κοινωνικής Οικονομίας της Προεδρίας του Λουξεμβούργου το 2015, και της οποίας ο ρόλος είναι να διασφαλίζει και να παρακολουθεί την εφαρμογή των κατάλληλων πολιτικών για τη SE. Η Social Economy Europe συμμετείχε ως παρατηρητής, εκπροσωπούμενος από τον Πρόεδρό της Juan Antonio Pedreño, και ήταν η μόνη οργάνωση που προσκλήθηκε στην επιτροπή. Τα κύρια αποτελέσματα αυτής της επιτροπής ήταν η δέσμευση να υποστηρίξει τη δημιουργία μιας γραμματείας που διασφαλίζει τη συνέχεια και τον ρυθμό των εργασιών της επιτροπής και την υπογραφή του χάρτη πορείας της Λιέγης από 24 κράτη μέλη.

Ο οδικός χάρτης της Λιέγης:

Ο οδικός χάρτης της Λιέγης επικυρώνει τη σημασία της κοινωνικής οικονομίας στην πολιτική ατζέντα και συμπληρώνει το Μανιφέστο του Σαν Σεμπαστιάν.

Το έγγραφο προτείνει 25 δεσμεύσεις για την τόνωση της Κοινωνικής Οικονομίας στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων μέτρων για τη διευκόλυνση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση, την ανάπτυξη ρυθμιστικών πλαισίων και στρατηγικών, την ευαισθητοποίηση και τη βελτίωση της συλλογής δεδομένων για την κοινωνική οικονομία, μεταξύ άλλων.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι δύο από αυτές τις δεσμεύσεις που υπογράφηκαν από τις κυβερνήσεις των κρατών μελών και περιλαμβάνονται στον οδικό χάρτη της Λιέγης είναι ο διορισμός ενός Ευρωπαίου Επιτρόπου για την Κοινωνική Οικονομία και η συνέχιση της εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης για την Κοινωνική Οικονομία. Κοινωνική Οικονομία Η Ευρώπη είναι στην ευχάριστη θέση να δει 2 από τα 3 κύρια αιτήματά της για μνημόνιο για τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2024 να υποστηρίζονται από τη συντριπτική πλειοψηφία των κυβερνήσεων της ΕΕ!

Οι πολιτικές αντιδράσεις

Η τελευταία σύνοδος ολομέλειας με τους υπουργούς της Βαλλονίας (Βέλγιο), της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Πολωνίας και της Βουλγαρίας έδωσε στο κοινό την επισκόπηση του οδικού χάρτη της Λιέγης.

Η Christie Morreale, Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βαλλονίας (Βέλγιο) και Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Οικονομίας τόνισε το γεγονός ότι 19 κράτη μέλη συμμετείχαν στη διάσκεψη. Σύμφωνα με τα λόγια της, «η κοινωνική οικονομία είναι ένα αξιόπιστο, ενάρετο βιώσιμο οικονομικό μοντέλο που πρέπει να υποστηριχθεί από τα κράτη, αναγνωρίζοντας την Κοινωνική Οικονομία στους Εθνικούς Νόμους και υποστηρίζοντας την πρόσβαση στη χρηματοδότηση για την κοινωνική οικονομία».

Ο Maxime Baduel, Υπουργικός Αντιπρόσωπος για την Κοινωνική Οικονομία της Γαλλίας συνόψισε τον οδικό χάρτη της Λιέγης σε 3 βασικές δεσμεύσεις για την τόνωση της κοινωνικής οικονομίας: ενθάρρυνση της συμμετοχής της κοινωνικής οικονομίας σε συμπράξεις ιδιωτικού-δημόσιου τομέα, διευκόλυνση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση για τους φορείς της κοινωνικής οικονομίας και αύξηση της προβολής της κοινωνικής οικονομίας. Γιατί, σύμφωνα με τα λόγια του, «Χρειαζόμαστε οικονομική δημοκρατία».

Ο Amparo Merino Segovia, Υπουργός Κοινωνικής Οικονομίας της Ισπανίας τόνισε τη δέσμευση της ισπανικής κυβέρνησης στην κοινωνική οικονομία. Επισήμανε ότι το οικοσύστημα είναι ο καλύτερος τρόπος για να καλύψει την ανάπτυξη εντός των ορίων της περιβαλλοντικής και κοινωνικής βιωσιμότητας, είναι ένα φεμινιστικό μοντέλο οικονομίας φροντίδας.

Η Katarzyna Nowakowska, Αναπληρώτρια Υπουργός Οικογένειας, Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής της Πολωνίας επεσήμανε τον ηγετικό ρόλο της κοινωνικής οικονομίας στις μεταβάσεις και την αναγκαιότητα αναβάθμισης και επαναπροσαρμογής δεξιοτήτων για την αύξηση της γνώσης της κοινωνικής οικονομίας και την προώθηση της επιχειρηματικότητας. Σύμφωνα με τα λόγια της «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η Κοινωνική Οικονομία θα γίνει η καθημερινή μας οικονομία».

Η Ivanka Shalapatova, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής της Βουλγαρίας αναφέρθηκε στη σημασία της διευκόλυνσης της πρόσβασης των φορέων της κοινωνικής οικονομίας στις αγορές και τη χρηματοδότηση καθώς και της συμπερίληψης της SE στις αλυσίδες αξίας. Ανέφερε την αναγκαιότητα αύξησης της προβολής και βελτίωσης των στατιστικών για την κοινωνική οικονομία. Πάνω από όλα τόνισε την αναγκαιότητα διορισμού Επιτρόπου της ΕΕ με κοινωνική οικονομία στο χαρτοφυλάκιό του.

Πληροφορίες από τους Εκπροσώπους της ΕΕ

Μετά τη θερμή ομιλία καλωσορίσματος της Christie Morreale, ο Επίτροπος της ΕΕ για Θέματα Εργασίας και Κοινωνικών Δικαιωμάτων Nicolas Schmit παρενέβη μέσω ηχογραφημένης ομιλίας στην οποία τόνισε τη δυναμική της κοινωνικής οικονομίας στην ατζέντα της ΕΕ και επεσήμανε το γεγονός ότι η κοινωνική οικονομία παρέχει λύσεις χωρίς αποκλεισμούς σε όλα τα οικονομικά τομείς και δραστηριότητες.

Ο Oliver Ropke, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ) τόνισε τη σημασία της κοινωνικής οικονομίας για το όργανό του, καθώς αποτελεί μοχλό για την επίτευξη των στόχων του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων. Δήλωσε επίσης: «Η κοινωνική οικονομία μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο για τη συνεκτικότητα και την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, αλλά για να γίνει αυτό, η κοινωνική οικονομία χρειάζεται περισσότερες επενδύσεις και κεφάλαια».

Οι συνεδριάσεις της ολομέλειας:

Αυτό το συνέδριο με τίτλο «Η κοινωνική οικονομία στον πυρήνα των μεταβάσεων» έχει επικεντρωθεί στις περιεκτικές, πράσινες και ψηφιακές μεταβάσεις με μια ειδική σύνοδο ολομέλειας σε καθεμία.

Περιεκτική μετάβαση

Αυτή η σύνοδος ολομέλειας ξεκίνησε από την Nadine Richez-Battesti, ανώτερη λέκτορα Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Aix-Marseille (Γαλλία), η οποία εξήγησε την ανάγκη αλλαγής του χρηματοοικονομικού κυκλώματος και εμβάθυνσης της γνώσης για την κοινωνική οικονομία ως βασικό παράγοντα για μια χωρίς αποκλεισμούς μετάβαση, καθώς είναι βιώσιμο μακροπρόθεσμα και προάγει την κοινωνική δικαιοσύνη και δημιουργεί αξία.

Ο Αντιπρόεδρος της SEE, Alain Coheur, ανέφερε τον ανησυχητικό αριθμό των 95 εκατομμυρίων ανθρώπων στη φτώχεια σε όλη την Ευρώπη και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η SE για τη μείωσή της ως βασικό παράγοντα κοινωνικής καινοτομίας και υγείας. Για το σκοπό αυτό, είναι απαραίτητο να επενδύσουμε σε κοινωνικές υπηρεσίες που παρέχονται από την κοινωνική οικονομία και να προσαρμοστούν το νομικό πλαίσιο και η φορολογία.

Η Heather Roy, Γενική Γραμματέας της Eurodiaconia και μέλος της SEE, τόνισε τη σημασία της διάδοσης των στοιχείων που σχετίζονται με το πώς η SE συμβάλλει στην επίλυση πολλών από τις βασικές προκλήσεις της κοινωνίας.

Η συνεδρίαση έκλεισε με παρέμβαση του Ludovic Voet, Συνομοσπονδιακού Γραμματέα στο ETUC (Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων) ο οποίος ανέφερε ότι η κοινωνική οικονομία είναι μια λύση για την αγορά εργασίας. Τόνισε επίσης το γεγονός ότι η κοινωνική οικονομία είναι εργοδότης και πρέπει να αναγνωρίζεται ως τέτοιος και να προάγει τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Ψηφιακή μετάβαση

Η ολομέλεια αφιερωμένη στην ψηφιακή μετάβαση ξεκίνησε με μια κεντρική ομιλία από τον Michel Bauwens, ιδρυτή του Ιδρύματος P2P, στην οποία παρείχε μια λεπτομερή εξήγηση των διαφορετικών οικονομικών μοντέλων που συνυπάρχουν στην ψηφιακή σφαίρα.

Η Françoise Pissart, Διευθύντρια του Ιδρύματος King Baudoin στο Βέλγιο έδειξε ορισμένα στοιχεία σχετικά με την ψηφιακή ευπάθεια στο Βέλγιο, επισημαίνοντας ότι το 46% του πληθυσμού του Βελγίου κινδυνεύει από ψηφιακό αποκλεισμό.

Η συνεδρίαση συνεχίστηκε με παρέμβαση του Sergio Pérez García, Γενικού Διευθυντή Εξωτερικών Υποθέσεων της κυβέρνησης της Ναβάρα και μέλους της Επιτροπής των Περιφερειών (ΕτΠ). Εστίασε στην αναγκαιότητα επένδυσης στην αναβάθμιση δεξιοτήτων και στην επανεκπαίδευση για την ψηφιακή μετάβαση της κοινωνικής οικονομίας και παρουσίασε το καινοτόμο παράδειγμα του Ευρωπαϊκού Σχολείου Επιχειρήσεων που θα ξεκινήσει το 2026. Η

Διευθύντρια μας, Sarah de Heusch έκλεισε τη συνεδρία τονίζοντας τη σημασία για την κοινωνική οικονομία να ψηφιοποιήσει και να μάθει πώς να συλλέγει δεδομένα και να τα χρησιμοποιεί για να παρακολουθεί τις τάσεις και να κερδίσει τον κοινωνικό αντίκτυπο. Ανέφερε επίσης τον κρίσιμο ρόλο που παίζει η κοινωνική οικονομία στη μείωση του ψηφιακού χάσματος καθώς και στη διαμόρφωση ενός δημοκρατικού ψηφιακού χώρου μέσω της προσέγγισης κοινωνικής τεχνολογίας και ψηφιακών κοινών.

Πράσινη μετάβαση

Ο Christian Arnsperger, καθηγητής βιωσιμότητας και οικονομικής ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο της Λωζάννης άνοιξε την ολομέλεια για την πράσινη μετάβαση, αναφέροντας μια στοχαστική εξήγηση του μετα-αναπτυξιακού μοντέλου.

Η συνεδρίαση συνεχίστηκε με την παρέμβαση της Antonella Noya, Επικεφαλής της μονάδας κοινωνικής οικονομίας και καινοτομίας στον ΟΟΣΑ, η οποία μίλησε για τη σχέση μεταξύ της εγκυκλίου και της κοινωνικής οικονομίας και τόνισε την αναγκαιότητα διευκόλυνσης της συμμετοχής των ενδιαφερομένων.

Ο Fabrice Collignon, Συντονιστής στο REScoop Wallonia, η Eva Verraes, Διευθύντρια του HERW!N και η Helena O´Rourke-Potocki, Υπεύθυνη Κυκλικής Οικονομίας και Προμηθειών στο ICLEI, παρουσίασαν τις κύριες ιδέες, δραστηριότητες, αποτελέσματα και καλές πρακτικές των αντίστοιχων οργανισμών τους.

Αυτή η σύνοδος ολομέλειας έκλεισε από την Άννα Αθανασοπούλου, Επικεφαλής Μονάδας Εγγύτητας, Κοινωνικής Οικονομίας και Δημιουργικών Βιομηχανιών στη ΓΔ Grow (Ευρωπαϊκή Επιτροπή). Στην ομιλία της τόνισε τρία βασικά σημεία: την αναγκαιότητα διατήρησης του ρυθμού των μεταβάσεων, το γεγονός ότι η κοινωνική οικονομία πρέπει να βρίσκεται στον πυρήνα των μεταβάσεων και τη σημασία της συνδημιουργίας.

Το συνέδριο περιλάμβανε επίσης εργαστήρια και επισκέψεις σε επιχειρήσεις και οργανισμούς κοινωνικής οικονομίας το απόγευμα 12 και 13 και στο Χωριό Κοινωνικής Οικονομίας με πολλά περίπτερα.

Μετά από αυτές τις δύο έντονες ημέρες εργασίας και αλληλεπίδρασης στο συνέδριο με την παρουσία του Προέδρου μας Juan Antonio Pedreño, της Διευθύντριας μας Sarah de Heusch, της επικεφαλής των Πολιτικών και Έργων μας Paula de Diego και πολλών από τα μέλη μας, η Κοινωνική Οικονομία ενισχύει τη θέση της ως ζωτικής σημασίας οικοσύστημα για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της ΕΕ. Το γεγονός ότι ο οδικός χάρτης της Λιέγης περιλαμβάνει δύο από τα τρία σημεία του μνημονίου της ΝΑΕ (έναν Επίτροπο της ΕΕ για τη SE και την περαιτέρω εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης για την Κοινωνική Οικονομία), σημεία που απηχήθηκαν από Υπουργούς που μίλησαν στην ολομέλεια είναι εξαιρετικά νέα για τη ΝΑ οικοσύστημα. Καταδεικνύει την αυξανόμενη σημασία της SE στις ευρωπαϊκές πολιτικές.

Η SEE θα ήθελε να ευχαριστήσει τη βελγική κυβέρνηση και το οικοσύστημα της SE για τη σκληρή δουλειά και το εξαιρετικό αποτέλεσμα. Το SEE θα ήθελε επίσης να επικροτήσει τη μεγάλη συνεργασία με την ισπανική κυβέρνηση που επέτρεψε να οικοδομηθεί η δυναμική. Ο διάλογος, η συνεννόηση και η ανταλλαγή είναι αυτά που χρειάζονται για να αναπτυχθείς και να γίνεις πιο δυνατός. Δείχνει πόσο ισχυρό μπορεί να είναι το οικοσύστημα SE όταν εργάζεται για κοινούς στόχους, συνενώνοντας τις φωνές των διαφορετικών οικογενειών και δικτύων SE.

Το SEE και τα μέλη του έχουν ανοίξει το δρόμο για μια τέτοια δυναμική εδώ και πολλά χρόνια και απολαμβάνει τη δυναμική, ενώ γνωρίζει ότι είναι επίσης σημαντικό να πειστούν όσο το δυνατόν περισσότερα κόμματα να υποστηρίξουν τη SE. Η SEE διατηρεί επίσης επιφυλακτικότητα για την τρίτη γραμμή υπεράσπισης: τη διατήρηση της Διακομματικής Ομάδας Κοινωνικής Οικονομίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η SEE θα συνεχίσει τον αγώνα μαζί με τα αυξανόμενα μέλη της που την καθιστούν τον πιο αντιπροσωπευτικό οργανισμό κοινωνικής οικονομίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σας ευχαριστούμε όλους, από τις οργανώσεις και τις επιχειρήσεις βάσης μέχρι τους ενδιάμεσους φορείς και φίλους της SE.

Ας συνεχίσουμε να κάνουμε καμπάνια για την SE, ας ψηφίσουμε SE, όποιο χρώμα κι αν είναι!