Η συνεταιριστική ιδέα σε άνθιση


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 600 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Μπορεί η ίδρυση κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων και συνεταιρισμών εργαζομένων να είναι το αντίδοτο στην κρίση και την ανεργία, λειτουργώντας ως μοχλός ανάπτυξης.

Αυτό το συμπέρασμα φαίνεται να βγαίνει από τον πρόσφατο αισιόδοξο απολογισμό του υπουργείου Εργασίας, για τους πρώτους τέσσερις μήνες που μεσολάβησαν από την ψήφιση και εφαρμογή του νόμου ν. 4430/2016 για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία.

Περίπου 50 νέα κοινωνικά συνεταιριστικά εγχειρήματα δημιουργούνται κάθε μήνα, σύμφωνα με τις αιτήσεις που κατατέθηκαν στο Μητρώο Κοινωνικής Οικονομίας.

Μέσα σε 4 μήνες υποβλήθηκαν συνολικά 205 αιτήσεις, αριθμός που το υπουργείο εκτιμά ως ενδεικτικό της δυναμικής που αναπτύχθηκε μετά τη θέσπιση του νέου νομικού πλαισίου για την ανάπτυξη της Κ.ΑΛ.Ο.

Μέρος της δυναμικής αυτής αποδίδεται στην ενημερωτική καμπάνια της αναπληρώτριας υπουργού Ράνιας Αντωνοπούλου, η οποία τους προηγούμενους μήνες πραγματοποίησε περιοδείες σε όλη την Ελλάδα, ενημερώνοντας το κοινό με τη συμμετοχή νομικών και φοροτεχνικών, σε συνεργασία με τοπικά επιμελητήρια, δήμους και περιφέρειες.

«Προωθούμε την ανάπτυξη της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, όχι απλά ως μία εναλλακτική απάντηση στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, αλλά γιατί θεωρούμε ότι υπάρχει ένας άλλος βιώσιμος τρόπος να εργαζόμαστε, να παράγουμε, να καταναλώνουμε.

»Η Κ.ΑΛ.Ο. μπορεί να δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας από ό,τι οι πολυεθνικές εταιρείες, αρκεί να υπάρχει το κατάλληλο περιβάλλον. Στην Ευρώπη ήδη πολλές χώρες έχουν δημιουργήσει τον χώρο εκείνο που καθιστά ορατά τα επιτυχημένα παραδείγματα κοινωνικών συνεταιριστικών εγχειρημάτων, υποστηρίζει τη δικτύωσή τους και την ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας μεταξύ των συνεργατικών εγχειρημάτων», τονίζει σε δήλωσή της η κ. Αντωνοπούλου.

«Στην Ελλάδα, όμως, η Κ.ΑΛ.Ο., μέχρι πρότινος, ήταν σχεδόν άγνωστη και φυσικά δεν υπήρχε το θεσμικό πλαίσιο που να επιτρέπει την ανάπτυξή της. Μετά την ψήφιση του νέου νόμου η κατάσταση δείχνει να αλλάζει. Παρατηρείται σημαντική αύξηση του αριθμού νέων κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων που εγγράφονται στο Μητρώο Κοινωνικής Οικονομίας του υπουργείου Εργασίας, αλλά και μετατροπή νομικών προσώπων σε φορείς Κ.ΑΛ.Ο.».

Σύμφωνα με τις 82 από τις 205 νέες αιτήσεις που έχουν ήδη εγκριθεί, οι νεοσύστατοι φορείς καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα δραστηριοτήτων, με έμφαση στους τομείς του πολιτισμού, της εκπαίδευσης, της υγείας, την ανακύκλωση και το περιβάλλον και τον τουρισμό.

Ακολουθούν η εστίαση, η μεταποίηση, το εμπόριο, η γεωργία-κτηνοτροφία, ενώ συγκριτικά μικρότερο είναι το ενδιαφέρον για την πληροφορική και την ενημέρωση.

Ραγδαία αύξηση

Τα νούμερα δείχνουν όντως εντυπωσιακή κινητικότητα. Σύμφωνα με τη νεοσύστατη γραμματεία Κ.ΑΛ.Ο., που προχώρησε με έκθεσή της στην πραγματική αποτύπωση του πεδίου της Κοινωνικής Οικονομίας, το 2016 καταγράφηκαν ως ενεργοί 283 φορείς Κ.ΑΛ.Ο. (όσοι δηλαδή υπέβαλαν ετήσια έκθεση πεπραγμένων), σημειώνοντας αλματώδη αύξηση σε σχέση με το 2014 που είχαν καταγραφεί μόλις 47 φορείς. Καθώς αυτό δεν σημαίνει πως ανάμεσα σε όσους δεν υπέβαλαν ετήσια έκθεση δεν υπάρχουν και ενεργοί φορείς, οι αριθμοί που παρουσιάζονται στην έκθεση είναι οι ελάχιστοι δυνατοί, ενώ οι πραγματικοί μπορεί να είναι μεγαλύτεροι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της γραμματείας Κ.ΑΛ.Ο., οι φορείς της Κ.ΑΛ.Ο. συγκεντρώνονται (δείτε εδώ) σε ποσοστό 45% στην Αττική, ενώ ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία με 11%. Αυξημένο είναι επίσης το ενδιαφέρον στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη (9%) και στη Θεσσαλία (8%). Μικρότερη συγκέντρωση παρουσιάζουν οι Περιφέρειες Κρήτης και Πελοποννήσου (6%), ενώ οι Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας και Νοτίου Αιγαίου εμφανίζουν ποσοστό 4%. Στις υπόλοιπες περιφέρειες η παρουσία φορέων Κ.ΑΛ.Ο. είναι σημαντικά περιορισμένη.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι περισσότερες κοινωνικές επιχειρήσεις είναι βιώσιμες αλλά όχι κερδοφόρες, μη μπορώντας συχνά να καλύψουν τα μισθολογικά έξοδα των εργαζομένων, σημαντικό μέρος των οποίων εκτιμάται ότι απασχολούνται με άτυπες μορφές εργασίας.

Μολονότι ο συνολικός κύκλος εργασιών των φορέων Κ.ΑΛ.Ο. εκτοξεύθηκε από τα 50.000 ευρώ το 2003 στα 6,2 εκατομμύρια ευρώ το 2015 και στα 6,9 εκατ. ευρώ το 2016, τα έξοδα αυτή τη χρονιά υπερβαίνουν τα έσοδα κατά 166.000 ευρώ. Συνολικά οι θέσεις εργασίας που προσφέρουν οι φορείς Κ.ΑΛ.Ο. έφτασαν τις 813 το 2016 (από 139 το 2014) ενώ περίπου ο ένας στους τέσσερις εργαζόμενους προέρχεται από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

πηγή