Όταν έχεις κάνει λάθος ερμηνεία του Νόμου και Επιμένεις Πόση Αξιοπιστία μπορεί να έχεις;


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Σε συνέχεια του άρθρου μας αυτού και σχετικής διαμαρτυρίας που στείλαμε στον Συντάκτη που μπορείτε να δείτε στην συνέχεια λάβαμε το παρακάτω μήνυμα από τον συγγραφέα του άρθρου όπου και συνεχίζει να επιμένει στην ορθότητα της ανάρτησης του και εν γνώση του η όχι να διαστρεβλώνει τον νόμο.

Αγαπητέ κε Φισκιλή, Ευχαριστούμε για την επικοινωνία, αν και ο χαρακτηρισμός σας προφανώς προϊδεάζει για το επίπεδο της επικοινωνίας που σκοπεύετε να αναπτύξετε.

Παρολαυτά εξακολουθούμε και επιμένουμε ότι αποτυπώνουμε σωστά την ερμηνεία που παρέχει ο νόμος και η οποία είναι ξεκάθαρη, και αυτό όχι επειδή είμαστε αλάνθαστοι, ούτε επειδή εμείς είμαστε οι συντάκτες του νόμου. Απλά επειδή έχουμε διερευνήσει με ερωτήματα στις αρμόδιες αρχές, και όχι μόνο στο μητρώο φορέων ΚΑΛΟ αλλά και στον ΕΦΚΑ / ΣΕΠΕ καθώς επίσης έχουμε συμβουλευτεί και νομικό.

Και επειδή το άρθρο αναφέρεται σε κατάστημα εστίασης (μεγάλο μέρος των ΚΟΙΝΣΕΠ), αναφέρω τα εξής προς επεξήγηση για να λυθεί το θέμα.

Αν εσείς θεωρείτε, ότι σε έναν ενδεχόμενο έλεγχο από το ΣΕΠΕ, σε μια ΚΟΙΝΣΕΠ που λειτουργεί ένα καφενείο, εντοπίσει ανασφάλιστο ένα μέλος που τη δεδομένη στιγμή εργάζεται ως σερβιτόρος, και μπορείτε να επικαλεστείτε τη παρακάτω διάταξη, τότε κάντε το. 

Στην συνέχεια παραθέτουμε το μήνυμα που στείλαμε στους διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας και τα συμπεράσματα δικά σας για την πλήρη άγνοια των νόμων από τον συντάκτη του άρθρου.

Είστε ΑΣΧΕΤΟΙ και προκαλείτε προβλήματα με αυτό το άρθρο σας. Κατεβάστε το γιατί έχετε Δημιουργήσει Προβλήματα και Παραπλανάτε τις ΚοινΣΕπ καθώς αυτό που λέτε αντιβαίνει την ρητή αναφορά του νόμου 4430/16

Άρθρο 17 Σχέσεις μεταξύ μελών και της Κοιν.Σ.Επ. https://koinsep.org/4430-2016/ 9.Η παροχή υπηρεσιών προς εξυπηρέτηση του σκοπού της Κοιν.Σ.Επ. από μέλη της, τα οποία δεν βρίσκονται σε εργασιακή σχέση με αυτήν, είναι μη αμειβόμενη σύμβαση εντολής κατ’ άρθρο 713 επ. Α.Κ.. Η σύμβαση εντολής που συνάπτεται μεταξύ μελών και Κοιν.Σ.Επ. οφείλει να γίνεται εγγράφως, να περιγράφει με σαφήνεια την παρεχόμενη υπηρεσία και σε καμία περίπτωση δε μπορεί να υπερβαίνει τις 16 ώρες εβδομαδιαίως.

Απλά θα έλεγα να προσέχετε τις κατευθύνσεις και παρακινήσεις περί ανασφάλιστης εργασίας που δίνετε στον κόσμο, καθώς το πρόστιμο των 10.500€ θα το πληρώσουν εκείνοι που ακούνε όσα λέτε και όχι εσείς.

Επεξηγώντας περεταίρω, επισημαίνω λοιπόν, ότι ΝΑΙ ένα μέλος μπορεί να εργάζεται εθελοντικά ΕΑΝ και ΜΟΝΟ ΕΑΝ το συγκεκριμένο αντικείμενο εργασίας εξυπηρετεί τον καταστατικό σκοπό – και εδώ είναι το θέμα.

Στο ανωτέρω παράδειγμα (όπως και σε πολλά άλλα που συμβαίνουν στην πράξη με ΚΟΙΝΣΕΠ που λειτουργούν ως μαγαζιά/εμπορικές επιχειρήσεις) η παροχή σερβιρίσματος ως σερβιτόρος ή βοηθός (κωδικός 515000/010 ΙΚΑ) δεν είναι αντικείμενο σε κανέναν καταστατικό σκοπό, διότι δεν περιέχει καμία κοινωνική χροιά και δεν θα γινόταν ποτέ δεκτός από την ΚΑΛΟ.

Οι σκοποί όπως ξέρετε είναι συγκεκριμένοι, αν και εκφρασμένοι σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, που ωστόσο καταγράφονται ένας προς ένας στο Άρθρο 2 / παράγραφο 5 περί του ορισμού της βιώσιμης ανάπτυξης (αφού μόνο υπό αυτό τον πυλώνα θα μπορούσε να σταθεί η ανωτέρω δραστηριότητα).

Αν το διαβάσετε λοιπόν θα δείτε ότι δεν υπάρχει πουθενά η παροχή υπηρεσιών εστίασης και σερβιρίσματος. Φυσικά και μπορεί μια ΚΟΙΝΣΕΠ να το κάνει, προς όφελος της και προς αναζήτηση της οικονομικής της βιωσιμότητας, αλλά είναι ξεκάθαρα μια οικονομική δραστηριότητα και οι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε αυτήν δεν πρέπει να εμπίπτουν στη πρόβλεψη περί εθελοντικής εργασίας.

Τέλος, όπως ανέφερα αρχικά, προτείνω ξεκάθαρα να κάνετε ερώτημα προς το ΕΦΚΑ / ΣΕΠΕ (ή πείτε στον λογιστή σας να το κάνει) επικαλούμενοι τη διάταξη του νόμου και να ερωτήσετε αν στο παραπάνω παράδειγμα δικαιολογείται η εθελοντική άρα και ανασφάλιστη εργασία (ή όποιο άλλο παράδειγμα θέλετε ώστε να είστε καλυμμένος)

Εμείς πάντως έχουμε κάνει την έρευνα μας πριν δημοσιεύσουμε κάτι.