Τι είναι η Διεθνής Ημέρα Συνεταιρισμών πότε γιορτάζεται και πότε και που γιορτάστηκε για πρώτη φορά;


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Η Διεθνής Ημέρα Συνεταιρισμών είναι μια ετήσια εορτή που γιορτάζει τα επιτεύγματα και τις συνεισφορές των συνεταιριστικών επιχειρήσεων παγκοσμίως. Υπογραμμίζει τη σημασία της συνεργασίας για την αντιμετώπιση των κοινωνικοοικονομικών προκλήσεων και την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης. Η ημέρα στοχεύει επίσης στην ευαισθητοποίηση σχετικά με το συνεταιριστικό κίνημα και τις αρχές του.

Η Παγκόσμια Ημέρα Συνεταιρισμών γιορτάζεται κάθε χρόνο το πρώτο Σάββατο του Ιουλίου. Ωστόσο, η συγκεκριμένη ημερομηνία μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το έτος. Το 2023, για παράδειγμα, η ημέρα γιορταζόταν την 1η Ιουλίου.

Ο πρώτος εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας των Συνεταιρισμών πραγματοποιήθηκε την 1η Ιουλίου 1923. Διοργανώθηκε από τη Διεθνή Συνεταιριστική Συμμαχία (ICA), η οποία είναι η κορυφαία οργάνωση που εκπροσωπεί τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις παγκοσμίως. Η ICA ιδρύθηκε το 1895 και έκτοτε έπαιξε σημαντικό ρόλο στην προώθηση και υποστήριξη του συνεταιριστικού κινήματος.

Ο εναρκτήριος εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας Συνεταιρισμών πραγματοποιήθηκε σε ανάμνηση της 100ης επετείου των Rochdale Pioneers, μιας ομάδας υφαντών και τεχνιτών που ίδρυσαν το πρώτο επιτυχημένο συνεργατικό κατάστημα στο Rochdale της Αγγλίας, το 1844. Οι Rochdale Pioneers συχνά θεωρούνται οι πρωτοπόροι του σύγχρονου συνεταιριστικού κινήματος.

Η Παγκόσμια Ημέρα Συνεταιρισμών χρησιμεύει ως πλατφόρμα για συνεταιριστικές οργανώσεις, μέλη και υποστηρικτές για να επιδείξουν τα επιτεύγματά τους, να μοιραστούν εμπειρίες και να συνεργαστούν σε κοινά ζητήματα. Κάθε χρόνο, η ημέρα έχει ένα συγκεκριμένο θέμα που αντικατοπτρίζει τις αξίες και τις αρχές των συνεταιρισμών. Αυτά τα θέματα υπογραμμίζουν διαφορετικές πτυχές της συνεργασίας, όπως η βιώσιμη ανάπτυξη, η ισότητα των φύλων, η εξάλειψη της φτώχειας, η δράση για το κλίμα και η ανθεκτικότητα της κοινότητας.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, λαμβάνουν χώρα διάφορες εκδηλώσεις και δραστηριότητες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων σεμιναρίων, συνεδρίων, εργαστηρίων, εκθέσεων και κοινοτικών πρωτοβουλιών. Αυτές οι εκδηλώσεις στοχεύουν στην προώθηση των συνεταιριστικών αξιών, στην εκπαίδευση του κοινού σχετικά με το συνεταιριστικό μοντέλο και στην προώθηση της συνεργασίας μεταξύ συνεταιριστικών επιχειρήσεων σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Συνοπτικά, η Διεθνής Ημέρα Συνεταιρισμών είναι μια παγκόσμια γιορτή που πραγματοποιείται κάθε χρόνο το πρώτο Σάββατο του Ιουλίου. Εορτάστηκε για πρώτη φορά την 1η Ιουλίου 1923, προς τιμήν των πρωτοπόρων Rochdale και του πρωτοποριακού τους ρόλου στην ίδρυση του σύγχρονου συνεταιριστικού κινήματος. Η ημέρα παρέχει την ευκαιρία να αναγνωριστούν και να προωθηθούν τα επιτεύγματα των συνεταιρισμών και η συμβολή τους στη βιώσιμη ανάπτυξη και την ενδυνάμωση της κοινότητας.