Το νέο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παρουσίασε στο Κιλκίς ο Τζιτζικώστας


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Στο Επιμελητήριο Κιλκίς παρουσίασε την πρώτη δράση ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, που χρηματοδοτείται από το νέο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας.

Μετά την Πιερία, ο Περιφερειάρχης παρουσίασε τη δράση στους φορείς και τους επιχειρηματίες του Κιλκίς, ώστε να ενημερωθούν για την πρώτη σημαντική δράση ενίσχυσης των επιχειρήσεων, που χρηματοδοτείται με 65 εκ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας 2021 – 2027.

Η δράση, όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, γίνεται στο πλαίσιο του στόχου της Περιφέρειας να είναι το 2024 “Έτος Επιχειρηματικότητας” για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Είναι εστιασμένη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επιχειρηματικού σχεδίου μπορεί να κυμαίνεται από 60.000 έως και 400.000 ευρώ.

Οι τομείς παρέμβασης είναι η καινοτομία και οι ψηφιακές τεχνολογίες, το περιβάλλον, η αειφόρος ενέργεια και η κυκλική οικονομία, ο τουρισμός, ο πολιτισμός, οι οπτικοακουστικές παραγωγές και η κινηματογραφική βιομηχανία, οι μεταφορές και η εφοδιαστική αλυσίδα, η αγροδιατροφή, τα φάρμακα και οι βιοεπιστήμες.

Όπως τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Τζιτζικώστας, “η στήριξη της επιχειρηματικότητας είναι προτεραιότητα, διότι εξασφαλίζει νέες θέσεις εργασίας, μειώνοντας την ανεργία, νέο εισόδημα σε χιλιάδες νοικοκυριά, δυναμικές και ανταγωνιστικές επιχειρήσεις, με αύξηση της παραγωγικότητάς τους, βελτίωση και εκσυγχρονισμό της παραγωγικής διαδικασίας τους και συνολικά ανάπτυξη για όλη την κοινωνία. Μέσα από τη νέα δράση, που είναι στοχευμένη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις δίνουμε τη δυνατότητα στις τοπικές επιχειρήσεις μας να γίνουν ακόμα πιο ανταγωνιστικές και να ενσωματώσουν την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες, αυξάνοντας τον κύκλο εργασιών τους και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας. Τόσο η συγκεκριμένη δράση, που είναι η πρώτη από το νέο ΕΣΠΑ, όσο και οι επόμενες που θα ακολουθήσουν ενισχύει τις επιχειρήσεις, το ανθρώπινο δυναμικό και την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα, δηλαδή τρεις βασικούς πυλώνες της ανάπτυξης της Κεντρικής Μακεδονίας“.

Η δράση θα υλοποιηθεί από τον ΕΦΕΠΑΕ και την ΚΕΠΑ ΑΝΕΜ, σε άμεση συνεργασία και διασύνδεση με το One Stop Liaison Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι αιτήσεις χρηματοδότησης υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων και η αξιολόγηση θα γίνει με απολύτως αντικειμενικά και ξεκάθαρα κριτήρια, χωρίς καμία απόκλιση από αυτό τον κανόνα.

Στην παρουσίαση ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στις επιχειρηματικές δράσεις που υλοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια στην Κεντρική Μακεδονία, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας, ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, αλλά και στις μεταρρυθμίσεις, που υλοποίησε ήδη και συνεχίζει να υλοποιεί η διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με την ψηφιοποίηση, την κατάργηση των ανταποδοτικών τελών, τη δημιουργία υπηρεσιών μιας στάσης για την καινοτομία και τις επενδύσεις και συνολικά στις μεγάλες παρεμβάσεις για τη στήριξη των υφιστάμενων επιχειρήσεων, αλλά και για την ίδρυση νέων.