Τρόποι αντίδρασης των ΚοινΣΕπ απέναντι στο κράτος όταν αυτό είναι εχθρικό στην Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Οι κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις μπορούν να αντιδράσουν με διάφορους τρόπους όταν το κράτος είναι εχθρικό προς την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία. Εδώ είναι μερικοί πιθανοί τρόποι:

Λόμπι: Οι κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις μπορούν να ασκήσουν πιέσεις στην κυβέρνηση για να αλλάξει τις πολιτικές της και να προωθήσει την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει συναντήσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους, συμμετοχή σε διαβουλεύσεις και οργάνωση δημόσιων εκστρατειών για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία της κοινωνικής οικονομίας.

Δημιουργία συνασπισμών: Οι κοινωνικοί συνεταιρισμοί μπορούν να ενώσουν τις δυνάμεις τους με άλλους οργανισμούς και ομάδες που μοιράζονται τις αξίες και τους στόχους τους, όπως συνδικάτα, μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) και άλλες κοινωνικές επιχειρήσεις. Δουλεύοντας μαζί, αυτοί οι οργανισμοί μπορούν να δημιουργήσουν μια ισχυρότερη φωνή και να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση να αλλάξει τις πολιτικές της.

Νομικές ενέργειες: Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι κοινωνικοί συνεταιρισμοί μπορεί να χρειαστεί να λάβουν νομικά μέτρα για την προστασία των συμφερόντων τους και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει αμφισβήτηση πολιτικών ή κανονισμών που εισάγουν διακρίσεις ή λήψη νομικών μέτρων κατά της κυβέρνησης επειδή δεν παρέχει επαρκή υποστήριξη ή χρηματοδότηση για την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία.

Κοινοτική οργάνωση: Οι κοινωνικοί συνεταιρισμοί μπορούν επίσης να συμμετάσχουν σε κοινοτική οργάνωση για να δημιουργήσουν υποστήριξη για την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία σε επίπεδο βάσης. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τα οφέλη των κοινωνικών επιχειρήσεων και την κινητοποίηση υποστήριξης για αλλαγή πολιτικής.

Εναλλακτικές οικονομικές στρατηγικές: Τέλος, οι κοινωνικοί συνεταιρισμοί μπορούν να επιλέξουν να αναπτύξουν εναλλακτικές οικονομικές στρατηγικές που παρακάμπτουν εντελώς το κράτος και τις παραδοσιακές δομές της αγοράς. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη δημιουργία εναλλακτικών νομισμάτων, την ανάπτυξη συνεταιρισμών για αμοιβαία υποστήριξη και τη συμμετοχή σε δίκτυα ανταλλαγής ή ανταλλαγής. Με αυτόν τον τρόπο, οι κοινωνικοί συνεταιρισμοί μπορούν να οικοδομήσουν ανθεκτικά, βασισμένα στην κοινότητα οικονομικά συστήματα που είναι λιγότερο ευάλωτα στην κυβερνητική εχθρότητα.