(L) Πέντε επιχειρηματικές συμβουλές από τον Mr. Virgin


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 600 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Όταν ένας επιχειρηματίας σαν τον Ρίτσαρντ Μπράνσον δίνει συμβουλές, καλά θα κάνεις να τις λάβεις υπ” όψη σου. Ξεκίνησε την πρώτη του επιχείρηση στα 17, έβγαλε το πρώτο εκατομμύριο στα 23 και σήμερα ο Όμιλος Virgin περιλαμβάνει πάνω από 200 επιχειρήσεις σε περισσότερες από 30 χώρες. Τι έμαθε ύστερα από μισό αιώνα λήψης επιχειρηματικών αποφάσεων; Στην ιστοσελίδα της Virgin αποφάσισε να αναρτήσει τις ακόλουθες πέντε συμβουλές:

«Το να παίρνεις μια σωστή απόφαση δεν διαφέρει πολύ από το να είσαι ένορκος σε μια δίκη – κάθε εύλογη αμφιβολία πρέπει να αφαιρεθεί πριν δώσεις την ετυμηγορία σου. Ευτυχώς, οι επιχειρηματικές αποφάσεις σπάνια είναι ζήτημα ζωής και θανάτου! Ιδού κάποιοι κανόνες που με βοηθούν να πάρω τέτοιες αποφάσεις μέσα σε προκαθορισμένα χρονικά όρια:

1. Μην κρίνεις ένα βιβλίο από το εξώφυλλο. Όταν συναντάω κάποιον, η πρώτη εντύπωση παίζει μεγάλο ρόλο, αλλά αυτό δεν πρέπει να έχει επίδραση στη λήψη αποφάσεων. Αν στο πρώτο άκουσμα μια ιδέα σου φανεί πολύ καλή, ίσως να έχεις και δίκιο. Αλλά δεν πρέπει αυτή η πρώτη αντίδραση να επηρεάσει την ικανότητά σου να ζυγίσεις αντικειμενικά όλα τα υπέρ και τα κατά που θα σου παρουσιάσουν.

2. Ρίξ” το στη μελέτη. Ακόμα κι αν δεν σου παρουσιάσουν μειονεκτήματα, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν. Πρέπει να βάλεις κάποιον να τα ψάξει κι εσύ να τα αξιολογήσεις όσο έχεις ακόμη χρόνο – μετά τη συμφωνία θα είναι αργά. Αυτή η μελέτη είναι δύο φορές πιο σημαντικό να γίνει όταν όλοι είναι ομόφωνα υπέρ μιας συμφωνίας. Τίποτα δεν είναι τέλειο, γι αυτό δούλεψε σκληρά προκειμένου να εντοπίσεις τα ελαττώματα, κι όταν τα αφαιρέσεις θα έχεις κάτι ακόμη καλύτερο.

3. Κοίτα και πιο μακριά. Κάθε απόφαση επιδρά έως έναν βαθμό στην ικανότητά σου να εκμεταλλευθείς άλλες μελλοντικές ευκαιρίες. Μπορεί η ευκαιρία που παρουσιάζεται αυτή τη στιγμή να είναι πολύ καλή για να την προσπεράσεις, αλλά πώς θα επηρεάσει άλλα πρότζεκτ και προτεραιότητες; Τι ρίσκο παίρνεις αν την αφήσεις στην άκρη για ένα συμφωνημένο χρονικό διάστημα; Αν δεν μπορείς να αναλάβεις αυτό το πρότζεκτ ταυτόχρονα με ένα άλλο που έχεις σε αναμονή, σε ποιο από τα δύο θα δώσεις προτεραιότητα;

4. Προφυλάξου από τα αρνητικά ενδεχόμενα. Όλοι οι σοφοί επενδυτές φροντίζουν να το κάνουν με τα χαρτοφυλάκιά τους. Την ίδια στρατηγική πρέπει να ακολουθήσεις κι εσύ όταν στήνεις μια νέα επιχείρηση. Για παράδειγμα, όταν ξεκινήσαμε τη Virgin Atlantic, ο μόνος τρόπος να πείσω τους συνεταίρους μου στη Virgin Records να αναλάβουν το ρίσκο, ήταν να πείσω τη Boeing να δεχτεί να πάρει πίσω το 747 μας μετά από ένα χρόνο αν τα πράγματα δεν έρχονταν όπως τα θέλαμε. Ακόμη και σήμερα, με τεράστια πρότζεκτ όπως τη Virgin Galactic και τη Virgin Voyages, αφιερώνουμε πολύ χρόνο στο να βρούμε έξυπνους τρόπους να προφυλαχτούμε από τους κινδύνους.

5. Δώσε χρόνο. Χωρίς να πέσεις στην παγίδα της «παράλυσης από υπερ-ανάλυση», το να αφιερώνεις περισσότερο παρά λιγότερο χρόνο στο να μελετήσεις κάτι δεν κάνει κακό. Όσο πιο βαθιά το εξετάζεις, μπορεί να βρεις καλύτερες εναλλακτικές ή να αλλάξει το τοπίο της αγοράς».

http://www.thepaper,gr