Παρουσίαση Ταμείου Επιχειρηματικών Συμμετοχών ΤαΕΣυμ – EquiFund


Η ιστοσελίδα koinsep.org αποτελεί μια πλατφόρμα ενημέρωσης και υποστήριξης για Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚοινΣΕπ) και φορείς της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας στην Ελλάδα. Παρέχει πληροφορίες για την ίδρυση και διαχείριση ΚοινΣΕπ, όπως οδηγούς, νέα για επιδοτήσεις, νομικές και φορολογικές συμβουλές, καθώς και επικαιροποιημένα θέματα για τη λειτουργία τους. Απευθύνεται σε επαγγελματίες και πολίτες που επιθυμούν να συμβάλλουν στην κοινωνική οικονομία, ενισχύοντας την τοπική ανάπτυξη και τις κοινωνικές δράσεις και λειτουργει μέχρι σήμερα ανελλιπώς από το 2012


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 12χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 670 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Ως ιδιαίτερα επιτυχημένη, μπορεί να χαρακτηριστεί η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 16 Απριλίου, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, του Ιδρύματος Ωνάση, για τη παρουσίαση του Ταμείου Επιχειρηματικών Συμμετοχών ΤΑΕΣΥΜ –  EquiFund. Το Ταμείο ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2016 με κεφάλαια ύψους 200 εκ ευρώ από συγχρηματοδοτούμενους πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία – ΕΠΑνΕΚ» του ΕΣΠΑ και 60 εκ ευρώ από πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων -ΕταΕ.

Το Ταμείο θα συν-επενδύει με ιδιώτες επενδυτές σε ελληνικές καινοτόμες και δυναμικές επιχειρήσεις όλων των σταδίων ανάπτυξης, μέσω 9 επιλεγμένων επενδυτικών funds.   Επίσης θα συμμετάσχει  η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων – ΕΤΕπ  με πόρους ύψους 40 εκ ευρώ από το πακέτο Γιούνκερ. Συνολικά, με την μόχλευση των δημόσιων συγχρηματοδοτούμενων πόρων, αναμένεται να διατεθούν  μέσω της επενδυτικής αυτής πλατφόρμας, πάνω από  500 εκ. ευρώ.

Την εναρκτήρια εκδήλωση του EquiFund παρακολούθησε ένα πολυπληθές κοινό αποτελούμενο από ερευνητές, επιχειρηματίες, επενδυτές και στελέχη του δημοσίου τομέα, ενώ μεταδόθηκε και ζωντανά μέσω διαδικτύου με μεγάλη συμμετοχή. Οι  ομιλητές της εκδήλωσης προέρχονταν τόσο από τον επιχειρηματικό όσο και από τον επενδυτικό τομέα με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τα  επιμέρους επενδυτικά σχήματα του EquiFund. Αναμφίβολα ο συντονιστής της εκδήλωσης Paul Papadimitriou έδωσε έναν φρέσκο και δυναμικό τόνο στην εκδήλωση, ενώ θα πρέπει να αναφερθεί η παρουσία του του Pier Luigi Gilibert Γενικού Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (EIF) καθώς και του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης Αλέξανδρου Χαρίτση.  Αξίζει να τονιστεί ότι στην εκδήλωση έδωσε το παρών και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, η προσφώνηση του οποίου, έγινε με τη χρήση μιας ελληνικής τεχνολογικής πλατφόρμας αυτόματης ανάγνωσης.

Στον κορμό της εκδήλωσης ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες  τόσο οι παρουσιάσεις επιτυχημένων επιχειρηματιών, όπως του ισπανού Javier Perez – Tenessa De Block, της αμερικανίδας Julie Holmes και του Μάρκου Βερεμή, όσο και οι παρουσίες των fund managers οι οποίοι με συντονιστή τον Χάρη Μακρυνιώτη, παρουσίασαν το σημαντικά σημεία που εξετάζουν οι επενδυτές ανάλογα με το επενδυτικό παράθυρο στο οποίο ανήκουν: Παράθυρο Καινοτομίας (Innovation window),  Επιχειρηματικής Εκκίνησης (Early Stage window) και Επιχειρηματικής Ανάπτυξης (Growth window). Μετά το πέρας των ομιλιών οι ενδιαφερόμενοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να συζητήσουν απευθείας με τους επενδυτές ώστε να είναι σε θέση να ξεκινήσουν άμεσα τις διεργασίες για να υλοποιήσουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια.

Θα πρέπει να τονιστεί η αρτιότητα από οργανωτικής άποψης της εκδήλωσης  και ο δυναμικός της χαρακτήρας. Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων – ΕταΕ,  που είναι ο φορέας λειτουργίας του ΤΑΕΣΥΜ – EquiFund. Το Ίδρυμα Ωνάση, επίσης συν-επενδυτής στο EquiFund, φιλοξένησε την εκδήλωση στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Το EquiFund αναμφίβολα αποτελεί ένα σημαντικότατο όχημα για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και για την αξιοποίηση του ιδιαίτερα αξιόλογου ανθρώπινου δυναμικού της χώρας μας. Το μεγάλο ενδιαφέρον του κοινού και των επενδυτών δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη ραγδαία ανάπτυξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας και του αντίστοιχου οικοσυστήματος, με προφανή οφέλη για την οικονομία.

Περισσότερες πληροφορίες για το EquiFund δείτε εδώ 

14/3/2018 – Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών ΤΑΕΣΥΜ (EquiFund) – Επιλέγησαν οι Χρηματοοικονομικοί Οργανισμοί στο πλαίσιο του EquiFund

Ολοκληρώθηκε, σύμφωνα με  τις διαδικασίες του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων  (EIF) η διαδικασία επιλογής των επενδυτικών ταμείων που θα αποτελούν τους Ενδιάμεσους Χρηματοοικονομικούς Οργανισμούς (ΕΧΟ) του Ταμείου Επιχειρηματικών Συμμετοχών ΤΑΕΣΥΜ – EquiFund.

Μέσω αυτών θα διατίθενται 200.000.000 ευρώ πόρων του ΕΠΑνΕΚ και 60.000.000 ευρώ πόρων του EIF, σε             συνδυασμό με πόρους ιδιωτών επενδυτών, σε επενδύσεις επιχειρηματικών συμμετοχών (equity & quasi equity).

Επιπλέον η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προτίθεται να συμμετάσχει στο EquiFund με 40.000.000 ευρώ.

Συνολικά προβλέπεται να διατεθούν στην αγορά 410.000.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, για το παράθυρο Καινοτομίας (Innovation window) στόχος είναι να διατεθούν 139.000.000 ευρώ            μέσω των εξής τεσσάρων επενδυτικών ταμείων:

Innovation Website email
Big Pi www.bigpi.vc apply@bigpi.vc
Metavallon www.metavallon.vc contactus@metavallon.vc
UniFund www.uni.fund makeithappen@uni.fund
Velocity Partners http://velocitypartners.vc/ start@velocitypartners.vc
Για το παράθυρο Επιχειρηματικής Εκκίνησης (Early Stage window) στόχος είναι να διατεθούν 61.000.000 ευρώ            μέσω των εξής δύο επενδυτικών ταμείων:
Early Stage Website email
Marathon http://marathon.vc/ info@marathon.vc
Venture Friends 400W www.venturefriends.vc info@venturefriends.vc
Για το παράθυρο Επιχειρηματικής Ανάπτυξης (Growth window) στόχος είναι να διατεθούν 210.000.000 ευρώ                μέσω των εξής τριών επενδυτικών ταμείων:
Growth Website email
EOS Hellenic Renaissance Fund www.eoscapitalpartners.com info@eoscapitalpartners.com
Elikonos 2 SICAR www.elikonos.com   info@elikonos.com
Synergia Hellenic Fund IV www.synergiahellenicfund4.com info@hellenic-cp.com

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα  παραπάνω επενδυτικά ταμεία. Τα επιχειρηματικά σχέδια που θα υποβάλλονται, προκειμένου να λάβουν χρηματοδότηση θα αξιολογούνται από τους ΕΧΟ.

Τι είναι το EquiFund; 

Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών ΤΑΕΣΥΜ (EquiFund)

Το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών (EquiFund) αποτελεί μια επενδυτική πλατφόρμα με πολλαπλασιαστικό αντίκτυπο στην οικονομία και στην κοινωνία. Πρόκειται για ένα καινοτόμο προϊόν για την επιχειρηματικότητα, που  συνδυάζει χρηματοδότηση και εμπειρία από σημαντικούς θεσμικούς φορείς και την απαραίτητη ευελιξία για την δημιουργία επιτυχημένων επενδύσεων. Μια τέτοια προσπάθεια γίνεται για πρώτη φορά στη χώρα μας και επίσης για πρώτη φορά προικίζεται με τόσο υψηλό ποσό δημόσιων πόρων (200 εκατ. ευρώ δημόσια δαπάνη από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία” (ΕΠΑνΕΚ), στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020). Επιπλέον   κεφάλαια είναι δυνατόν να προέλθουν από διεθνή πιστωτικά ιδρύματα αλλά και ιδιώτες επενδυτές.

Η επενδυτική πλατφόρμα του EquiFund ξεκινά τη λειτουργία της με κεφάλαια 200 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους και 60 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (European Investment Fund/EIF). Το EquiFund θα προσελκύσει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας λόγω της δυνατότητας που παρέχει για ανεύρεση χρηματοδότησης μέσω συμμετοχών στα κεφάλαια των επιχειρήσεων, σε μια εποχή που ένα από τα μεγαλύτερα   προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις είναι η εξασφάλιση ρευστότητας και η ανεύρεση κεφαλαίων.

Οι επενδύσεις σε έρευνα και καινοτομία

Στο EquiFund θα λειτουργήσουν τρία επενδυτικά παράθυρα.

Παράθυρο Καινοτομίας (Innovation window)

Το παράθυρο Καινοτομίας εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική επιδίωξη η Καινοτομία που παράγεται από την Έρευνα να οδηγήσει στην ανάπτυξη της Οικονομίας της Γνώσης, δηλαδή στην παραγωγή πλούτου με βάση τη γνώση που προκύπτει από την ερευνητική δραστηριότητα. Με δεδομένο ότι στην Ελλάδα παράγεται πρωτότυπο και διεθνώς αναγνωρισμένο επιστημονικό και ερευνητικό έργο είναι κρίσιμης σημασίας η αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων που βρίσκονται  σε υψηλό επίπεδο τεχνολογικής ετοιμότητας και η στήριξη των δομών που μπορούν να επιταχύνουν τη διαδικασία αυτή.

Το παράθυρο Καινοτομίας  έχει δύο συνιστώσες α) Μεταφοράς Τεχνολογίας – Technology Transfer και  β) Επιτάχυνσης – Accelerator. 

Τα Ταμεία Μεταφοράς Τεχνολογίας -Technology Transfer / TT Funds στοχεύουν σε έργα ή/και εταιρείες, κυρίως μικρομεσαίες, προερχόμενες από ΑΕΙ, Ερευνητικά κέντρα ή άλλους οργανισμούς με σημαντική ερευνητική δραστηριότητα. Στόχος είναι η αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων που βρίσκονται σε σχετικό επίπεδο τεχνολογικής ετοιμότητας, η διαμόρφωση επιχειρηματικών σχεδίων και η εμπορική αξιοποίησή τους. Η αξιοποίηση μπορεί να περιλαμβάνει επενδυτικά σχέδια υφιστάμενων επιχειρήσεων, ίδρυση τεχνοβλαστών (spin-off, spin-out), εκμετάλλευση δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας, εκχωρήσεις δικαιωμάτων, κ.ο.κ. Τα Ταμεία αναμένεται να χρησιμοποιήσουν κεφάλαια για επενδύσεις προ-σποράς (pre-seed), επικύρωσης (proof-of-concept) και σποράς (seed).

Τα Ταμεία Επιτάχυνσης – Accelerator Funds στοχεύουν σε ομάδες / έργα ή/και νεοφυείς επιχειρήσεις (start-ups) οι οποίες συνδέονται με δομές στήριξης της επιχειρηματικότητας, όπως θερμοκοιτίδες, Τεχνολογικά Πάρκα, χώρους συνεργασίας (co-working spaces), δομές ΑΕΙ και Ερευνητικών Κέντρων, κλπ. Στόχος των Ταμείων Επιτάχυνσης είναι να παράσχουν την αναγκαία χρηματοδότηση ώστε να ενδυναμωθούν δράσεις όπως η συμβουλευτική (mentoring – coaching) και η δικτύωση (networking) μεταξύ των ενδιαφερόμενων ομάδων με το επενδυτικό, επιχειρηματικό, ερευνητικό, ακαδημαϊκό οικοσύστημα. Τα Ταμεία αναμένεται να χρησιμοποιήσουν κεφάλαια για επενδύσεις προ-σποράς (pre-seed), επικύρωσης (proof-of-concept) και σποράς (seed).

Στη γενική επιχειρηματικότητα αναμένεται η δημιουργία δύο παραθύρων:

Παράθυρο Επιχειρηματικής Εκκίνησης (Early Stage window)

Τo  Παράθυρο Επιχειρηματικής Εκκίνησης στοχεύει σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις ή/και αρχικές επιχειρηματικές δραστηριότητες με υψηλές προοπτικές ανάπτυξης. Πιο συγκεκριμένα στοχεύει να παράσχει την αναγκαία χρηματοδότηση   σε επιχειρήσεις  για την ανάπτυξη των προϊόντων τους, την αρχική  τους προώθηση καθώς και την  υποστήριξη της επιχειρηματικής τους επέκτασης. Σημαντικό σημείο της επιλογής των πιθανών τελικών αποδεκτών της χρηματοδότησης  είναι και  η εκτίμηση της πιθανής επιτυχούς εμπορευσιμότητας μία αρχικής ιδέας.

Παράθυρο Επιχειρηματικής Ανάπτυξης (Growth window)

Τo  Παράθυρο Επιχειρηματικής Ανάπτυξης στοχεύει σε επιχειρήσεις κάθε σταδίου ανάπτυξης με υψηλό δυναμικό ανάπτυξης που έχουν ανάγκη από χρηματοδότηση για την επέκταση των δραστηριοτήτων τους είτε σε νέα προϊόντα είτε σε νέες αγορές. Θα απευθύνεται σε κάθε είδους επιχειρήσεις, με ιδιαίτερη όμως έμφαση στους στρατηγικούς τομείς προτεραιότητας της ελληνικής οικονομίας δηλαδή τουρισμό, ενέργεια, αγροδιατροφή, περιβάλλον, εφοδιαστική αλυσίδα, τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, υγεία και φαρμακευτική βιομηχανία, δημιουργικές και πολιτιστικές βιομηχανίες, υλικά – κατασκευές. Στόχος είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, η μετάβαση στην ποιοτική επιχειρηματικότητα, με αιχμή την καινοτομία και την αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας.

Δείτε εδώ την σχετική δημοσίευση της Πρόσκλησης EQUIFUND προς τους Ενδιάμεσους Χρηματοπιστωτικούς Οργανισμούς (ΕΧΟ).

Πληροφορίες: Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων: 214 6879660

Ιστοσελίδα ΕquiFund: https://equifund.gr/

EquiFund Event Είναι μόνο η αρχή! Τη Δευτέρα 16 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία η παρουσίαση του Ταμείου Επιχειρηματικών Συμμετοχών ΤΑΕΣΥΜ – #EquiFund το οποίο διαθέτει, με την συγχρηματοδότηση του #ΕΠΑνΕΚ, επενδυτικά κεφάλαια ύψους 200 εκ ευρώ για νέες και καινοτόμες επιχειρήσεις. Μάθετε περισσότερα για την εκδήλωση εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το www.equifund.gr

Discover more from ΔΙΚΤΥΟ ΚοινΣΕπ

Subscribe to get the latest posts sent to your email.