Έλον Μασκ: Ο ανατροπέας της παγκόσμιας οικονομίας


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 630 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Ο Ελόν Μασκ είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο. Ο 51χρονος δισεκατομμυριούχος, συνιδρυτής της fintech εταιρείας PayPal, της αυτοκινητοβιομηχανίας ηλεκτρικών οχημάτων Tesla, της εταιρείας κατασκευής τούνελ The Boring Company, της εταιρείας φωτοβολταϊκών στέγης και μπαταριών Tesla Energy, της εταιρείας διαστημικών πυραύλων SpaceX, της εταιρείας δορυφορικού Ίντερνετ StarLink, της εταιρείας εγκεφαλικών εμφυτευμάτων Neuralink και άλλων που πιθανόν μου διαφεύγουν.

Η ίδρυση και λειτουργία οποιασδήποτε από τις παραπάνω εταιρείες θα αρκούσε ως έργο ζωής για οποιονδήποτε. Ο Μασκ δεν είναι ένας τέτοιος κανονικός άνθρωπος. Παρότι είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη, δεν έχει κανονικό σπίτι. Είχε οκτώ αλλά τα πούλησε όλα. Σήμερα ζει σε ένα προκάτ κτίσμα 50 τ.μ. των €50.000 στο Star City του Τέξας, που είναι η βάση της πυραυλικής εταιρείας του, και σε περιόδους κρίσης είναι γνωστό ότι κοιμόταν ακόμα και στο πάτωμα του εργοστασίου της Tesla, δουλεύοντας 24/7 για να λύσει τα προβλήματα της εταιρείας.

Τα τελευταία χρόνια, ο Μασκ έχει εξελιχθεί σε μια cult μορφή της ποπ κουλτούρας, που κάποιοι λατρεύουν και άλλοι απεχθάνονται. Με ένα τουίτ πρόσφατα ανέβασε την αξία του Bitcoin κατακόρυφα και με ένα άλλο λίγες μέρες αργότερα τη βύθισε.

Πριν από λίγες ημέρες αγόρασε την εταιρεία Twitter για $44 δισ. και ξεκίνησε με απολύσεις και προοπτική χρέωσης της “μπλε σφραγίδας επιβεβαίωσης συνδρομητή” για $8 τον μήνα, ενώ ο λόγος που φαίνεται να την αγόρασε είναι για να παρέχει ελευθερία του λόγου.

Διαφαίνεται ότι η πολιτική του κλίση είναι libertarian (ίσως να έχουμε 5-6 τέτοιους στην Ελλάδα), ενώ προσφάτως υποστήριξε θέσεις των Ρεπουμπλικάνων στις ΗΠΑ.

Στα πρώτα της, δύσκολα, χρόνια που η Tesla φλερτάρισε με τη χρεοκοπία, πολλοί μεγιστάνες δισεκατομμυριούχοι, όπως ο Γκέιτς, σορτάρισαν τις μετοχές του, χάνοντας τα χρήματά τους. Η χρηματιστηριακή αξία της Tesla έφτασε κάποια στιγμή να ξεπερνάει την αθροιστική αξία των 10 μεγαλύτερων αυτοκινητοβιομηχανιών στον κόσμο! Στην πραγματικότητα η Tesla αξιολογείται ως μια data company που συλλέγει δεδομένα από τα εκατομμύρια αυτοκίνητα που έχει φτιάξει για να δημιουργήσει έναν λεπτομερή τρισδιάστατο χάρτη των δρόμων της υφηλίου για να μπορέσουν κάποια στιγμή τα οχήματα της να γίνουν αυτο-οδηγούμενα. Για αυτό, μάλιστα, η Tesla έχει σχεδιάσει και κατασκευάσει έναν δικό της υπερ-επεξεργαστή δεδομένων τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) που επιτρέπει την αξιολόγηση τεράστιου όγκου οπτικών δεδομένων για την κατάσταση του δρόμου και των άλλων οχημάτων ενώ το αυτοκίνητο κινείται.

Ο Μασκ έχει ένα όραμα: Να επιταχύνει τη μετάβαση της Ανθρωπότητας προς ένα μέλλον που θα βασίζεται στην αειφορία και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Για να το πετύχει αυτό πρέπει να ανατρέψει μια σειρά από παγκόσμιες αγορές, οι οποίες απαρτίζουν τα κυρία κομμάτια της πίτας της παγκόσμιας κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων, με υψηλότερο από 10% μερίδιο: Αυτοκίνηση, Κτιριακή θέρμανση, Παραγωγή ηλεκτρισμού, Μεταφορές εμπορευμάτων. Η Βιομηχανική Παραγωγή αγαθών είναι υπερβολικά διάσπαρτη για να μπορέσει κάποιος να την επηρεάσει σοβαρά.

Στην αυτοκίνηση επέβαλε το μοντέλο ηλεκτρικού αυτοκινήτου με μπαταρίες λιθίου και σταθμούς φόρτισης, πετυχαίνοντας disruption μιας παγκόσμιας βιομηχανίας σε μια δεκαετία.

Με τις φωτοβολταϊκές στέγες δεν έχει ακόμα καταφέρει να κάνει τη διαφορά, όμως πρόσφατα διαφαίνεται ότι μπορεί να αξιοποιήσει τα Mega-pack που κατασκευάζει, μπαταρίες λιθίου-σιδήρου που αποθηκεύουν μια μεγαβατώρα, για να απορροφήσει τις διακυμάνσεις ενός δικτύου ηλεκτρισμού και έτσι να ρίξει το κόστος αλλά και να αποθηκεύσει για σύντομο διάστημα ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ώστε να τις κάνει πιο προβλέψιμες στην παροχή ηλεκτρισμού για γενική χρήση.

Επίσης, εδώ και 1-2 χρόνια φημολογείται ότι όταν υπάρχει επαρκής στόλος ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla στα χέρια ιδιωτών, θα μπορεί με μια εφαρμογή που θα βρίσκεται στο έξυπνο τηλέφωνο κάθε ιδιοκτήτη αυτοκινήτου Tesla να “δανείζεται” την αποθηκευμένη στο αυτοκίνητο ηλεκτρική ενέργεια, όταν αυτό είναι παρκαρισμένο και συνδεδεμένο στο δίκτυο, και να σου την επιστρέφει αργότερα με κάποιο μικρό κέρδος για τον ιδιοκτήτη που μπορεί και να φτάσει να μηδενίσει το κόστος ιδιοκτησίας ενός αυτοκινήτου Tesla.

Αυτήν την ενέργεια η εφαρμογή θα τη συλλέγει αθροιστικά και θα την πουλάει στους καταναλωτές με κέρδος, χωρίς να έχει εργοστάσια παραγωγής. Θα είναι ένα virtual utility company που θα απειλήσει με ανατροπή τον τομέα παραγωγής ηλεκτρισμού παγκοσμίως, με τη μόχλευση του τεράστιου μελλοντικού στόλου ηλεκτρικών αυτοκινήτων τα οποία συνδέονται όλα ανά πάσα στιγμή με την ίδια την Tesla κεντρικά.

Ο στόλος των δορυφόρων της StarLink, που εκμεταλλεύεται για να τους εκτοξεύσει σε χαμηλή τροχιά τις περιόδους που οι επαναχρησιμοποιούμενοι πύραυλοι της SpaceX είναι χωρίς αποστολή, θα παρέχει τόσο Ίντερνετ για όσους είναι εκτός δικτύου οπτικών ινών, όσο και Ίντερνετ για φτωχούς ανά τον πλανήτη, ενώ θα επιτρέψει τη σύνδεση με τα αυτοκίνητα που έχει φτιάξει η εταιρεία, ακόμη και αν αυτά βρίσκονται σε κάποια έρημη περιοχή χωρίς σήμα κινητού.

Το σύστημα starlink προσέφερε δωρεάν υπηρεσία στην αμυνόμενη Ουκρανία ώστε να βοηθήσει στην επικοινωνία των ενόπλων δυνάμεών της και να γείρει τον πόλεμο έναντι της Ρωσίας υπέρ των αμυνόμενων.

Εκτός από φθηνή επικοινωνία, το σύστημα δορυφόρων της StarLink θα βοηθήσει στην υλοποίηση της 4ης και 5ης γενιάς αυτοοδηγούμενων αυτοκινήτων που θα σε πηγαίνουν στον προορισμό σου με τον αυτόματο πιλότο τεχνητής νοημοσύνης, χωρίς να χρειάζεται να οδηγήσεις ο ίδιος. Για αυτό άλλωστε και συγχρηματοδοτεί της εταιρεία OpenAI, που δημιουργεί λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης ανοιχτού κώδικα, δωρεάν για όλες τις χρήσεις.

Κάποιος ιδιοκτήτης Tesla που θέλει να βγάλει πρόσθετο εισόδημα από το αυτοκίνητό του, όταν δεν το χρησιμοποιεί, θα το διαθέτει σε μια virtual εταιρεία ρομποτικών ταξί που θα εισπράττει το κόμιστρο πηγαίνοντας τους επιβάτες στον προορισμό τους για ένα κλάσμα του κόστους ενός ταξί με άνθρωπο οδηγό…

Οι αυτοδηγούμενες ηλεκτρικές νταλίκες που ετοιμάζεται να λανσάρει η Tesla θα μπορούν να ταξιδεύουν μεταφέροντας εμπορεύματα 24/7, χωρίς να σταματούν για να κοιμηθεί ο οδηγός ή μετά από 8-10 ώρες οδήγησης τη μέρα όπως ορίζει ο νόμος για νταλίκες με άνθρωπο οδηγό.

Αυτό θα τριπλασιάσει σχεδόν το Return on investment μιας αυτοδηγούμενης ηλεκτρικής νταλίκας σε σύγκριση με μια ντίζελ οδηγούμενη από άνθρωπο. Όσοι αμφισβητούν ότι αυτό μπορεί να συμβεί, τους προκαλώ να ψάξουν πληροφορίες για το beta λογισμικό πλήρους αυτοδήγησης που ήδη τεστάρει σήμερα η Tesla στα κανονικά της ηλεκτρικά αυτοκίνητα, συλλέγοντας εξαμπάιτ πληροφοριών για το οδικό δίκτυο των ΗΠΑ και αλλού.

Στον τομέα της κτιριακής θέρμανσης, ήδη εδώ και περισσότερα από 5 χρόνια, η Tesla κατασκευάζει ηλεκτρονικές αντλίες θερμότητας για τα αυτοκίνητά της χρησιμοποιωντας νεωτερική σχεδίαση με ελάχιστο αριθμό ανταλλακτικών (2-3 κομμάτια) και εκπληκτική απόδοση. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναμένουν τη σημαντική αύξηση αποδοτικότητας κλιματισμού με αντλίες θερμότητας Tesla μεγέθους που να εξυπηρετούν ένα σπίτι, πολύ οικονομικότερες στη λειτουργία τους συγκριτικά με ένα απλό inverter, όπως αυτά που κυκλοφορούν στην αγορά σήμερα.

Όλα τα παραπάνω συνεργαζόμενα (και άλλα τόσα που δεν δημοσιοποιούνται σήμερα εδώ) οδηγούν σε μια σειρά από ανατροπές (disruptions) ολόκληρων κλάδων γύρω από τα ορυκτά καύσιμα και την βιώσιμη ανάπτυξη, που υπόσχονται να κάνουν τον Μασκ ακόμα πιο πλούσιο αλλά και να ωφελήσουν στην επιτάχυνση της πορείας της ανθρωπότητας προς την αειφορία και το καταναλωτικό κοινό σε βάθος λίγων ετών αντί δεκαετιών.

Ο Μασκ, επίσης, σχεδιάζει να δημιουργήσει ανθρώπινη αποικία στον πλανήτη Άρη εντος της διαρκείας της ζωής του. Βέβαια δεν ξέρουμε πόσο σκοπεύει να ζήσει…

Με βάση την ως τώρα πορεία του, δεν θα στοιχημάτιζα εναντίον του Μασκ.  {πηγή}