Έρχεται το ηλεκτρονικό βιβλίο πελατών και άλλα δύο μέτρα κατά της φοροδιαφυγής


Η ιστοσελίδα koinsep.org αποτελεί μια πλατφόρμα ενημέρωσης και υποστήριξης για Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚοινΣΕπ) και φορείς της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας στην Ελλάδα. Παρέχει πληροφορίες για την ίδρυση και διαχείριση ΚοινΣΕπ, όπως οδηγούς, νέα για επιδοτήσεις, νομικές και φορολογικές συμβουλές, καθώς και επικαιροποιημένα θέματα για τη λειτουργία τους. Απευθύνεται σε επαγγελματίες και πολίτες που επιθυμούν να συμβάλλουν στην κοινωνική οικονομία, ενισχύοντας την τοπική ανάπτυξη και τις κοινωνικές δράσεις και λειτουργει μέχρι σήμερα ανελλιπώς από το 2012


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 12χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 670 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Παρεμβάσεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής προκειμένου να διευρυνθεί η φορολογική βάση και να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα έχει δρομολογήσει το υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για παρεμβάσεις που έχουν να κάνουν με την καλύτερη και πιο αποτελεσματική για το φοροελεγκτικό μηχανισμό καταγραφή των συναλλαγών των επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση των εσόδων και του φορολογητέου εισοδήματός τους.

Οι παρεμβάσεις αυτές είναι:

– καθιέρωση της καθολικής ηλεκτρονικής τιμολόγησης. Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι από φέτος η ηλεκτρονική τιμολόγηση θα εφαρμοστεί σε πιλοτική βάση για σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων ενώ από το 2020 θα είναι υποχρεωτική για όλους όσοι ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα. Με την καθιέρωση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης τα φορολογικά στοιχεία των επιχειρήσεων προς άλλες επιχειρήσεις θα εκδίδονται αποκλειστικά σε ψηφιακή μορφή και θα καταγράφονται απευθείας στο taxisnet.

Παράλληλα με την ηλεκτρονική τιμολόγηση θα καθιερωθεί και η ηλεκτρονική τήρηση βιβλίων απευθείας στο taxisnet με κατάργηση της χειρόγραφης τήρησης.

Με την ηλεκτρονική τήρηση βιβλίων και την ηλεκτρονική τιμολόγηση θα είναι πολύ πιο εύκολος και αποτελεσματικός ο έλεγχος για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μέσω της έκδοσης πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων

– καθιέρωση του ηλεκτρονικού δελτίου αποστολής. Ο σχεδιασμός του ΥΠΟΙΚ προβλέπει την κατάργηση του σημερινού ασαφούς καθεστώτος αναφορικά με την καταγραφή της διακίνησης προϊόντων και την καθιέρωση της ηλεκτρονικής τήρησης βιβλίου διακίνησης. Τα σχετικά δελτία αποστολής θα εκδίδονται με ηλεκτρονικό τρόπο απευθείας από το taxisnet και έτσι θα μπορεί να ελεγχθεί καλύτερα η διακίνηση προϊόντων σε επιτόπιους αλλά και εκ των υστέρων φορολογικούς ελέγχους

– καθιέρωση ηλεκτρονικών πρόσθετων βιβλίων πελατών για συγκεκριμένους κλάδους επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών. Το βιβλίο επισκεπτών υπήρχε έως και το τέλος του 2013 όταν και καταργήθηκε στο πλαίσιο της κατάργησης του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και την καθιέρωση του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών. Τηρούνταν από περισσότερους από δέκα κλάδους ελευθέρων επαγγελματιών και επιχειρήσεων, όπως ιατρούς, συνεργεία οχημάτων, φροντιστήρια, κέντρα αισθητικής, γυμναστήρια κλπ.

Με την κατάργηση του βιβλίου επισκεπτών διαπιστώθηκε έξαρση της φοροδιαφυγής καθώς ο μόνος τρόπος ελέγχου για έκδοση φορολογικών στοιχείων στους πελάτες είναι η αναμονή των ελεγκτών στην έξοδο της επαγγελματικής εγκατάστασης όπου ζητούν από τους πελάτες να επιδείξουν την απόδειξη που έλαβαν.

Ωστόσο, με την επαναφορά του βιβλίου θα καταγράφονται σε αυτό όλοι οι εισερχόμενοι πελάτες στην επαγγελματική εγκατάσταση και έτσι θα υπάρχει ουσιαστική υποχρέωση των επαγγελματιών να εκδίδουν αποδείξεις για τους πελάτες τους, τόσο κατά την παραμονή τους στην επαγγελματική εγκατάσταση όσο και μετά την αποχώρησή τους. Το πρόσθετο βιβλίο πελατών θα τηρείται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω taxisnet.

 πηγή: www.capital.gr


Discover more from ΔΙΚΤΥΟ ΚοινΣΕπ

Subscribe to get the latest posts sent to your email.