Η ιστοσελίδα koinsep.org αποτελεί μια πλατφόρμα ενημέρωσης και υποστήριξης για Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚοινΣΕπ) και φορείς της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας στην Ελλάδα. Παρέχει πληροφορίες για την ίδρυση και διαχείριση ΚοινΣΕπ, όπως οδηγούς, νέα για επιδοτήσεις, νομικές και φορολογικές συμβουλές, καθώς και επικαιροποιημένα θέματα για τη λειτουργία τους. Απευθύνεται σε επαγγελματίες και πολίτες που επιθυμούν να συμβάλλουν στην κοινωνική οικονομία, ενισχύοντας την τοπική ανάπτυξη και τις κοινωνικές δράσεις και λειτουργει μέχρι σήμερα ανελλιπώς από το 2012
Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 12χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 670 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ
Η προετοιμασία μιας ΚοινΣΕπ για πιθανά προγράμματα χρηματοδότησης τον Σεπτέμβριο απαιτεί προσεκτικό σχεδιασμό και προετοιμασία. Ακολουθούν ορισμένες απαραίτητες προετοιμασίες που πρέπει να λάβετε υπόψη:
Εάν πληροίτε τις προϋποθέσεις και θέλετε να υποβάλετε αίτημα στήριξης στείλτε μας το μήνυμα σας από την φόρμα επικοινωνίας που θα βρείτε στο τέλος του άρθρου και ένας συνεργάτης μας θα έλθει άμεσα σε επαφή μαζί σας.
- Καθορίστε την αποστολή και τους στόχους σας: Διατυπώστε ξεκάθαρα τον κοινωνικό σκοπό και τους στόχους της συνεταιριστικής σας επιχείρησης. Προσδιορίστε το συγκεκριμένο κοινωνικό ή κοινοτικό ζήτημα που σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε και τον αντίκτυπο που θέλετε να επιτύχετε.
- Διεξαγωγή έρευνας αγοράς: Κατανοήστε την αγορά-στόχο, τους πιθανούς πελάτες και τους ανταγωνιστές. Αναλύστε τη ζήτηση για τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σας και αξιολογήστε τη βιωσιμότητα της συνεταιριστικής σας επιχείρησης.
- Αναπτύξτε ένα επιχειρηματικό σχέδιο: Δημιουργήστε ένα ολοκληρωμένο επιχειρηματικό σχέδιο που περιγράφει τη δομή, τη διακυβέρνηση, το επιχειρηματικό μοντέλο, τις ροές εσόδων, τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις οικονομικές προβλέψεις του συνεταιρισμού σας. Ένα καλά μελετημένο επιχειρηματικό σχέδιο θα είναι κρίσιμο για την προσέλκυση χρηματοδότησης και επενδυτών.
- Δημιουργήστε μια ισχυρή ομάδα: Συγκεντρώστε μια ομάδα αφοσιωμένων ατόμων που μοιράζονται το ίδιο πάθος και δέσμευση για την κοινωνική αποστολή. Βεβαιωθείτε ότι η ομάδα διαθέτει διαφορετικά σύνολα δεξιοτήτων που αλληλοσυμπληρώνονται και καλύπτουν βασικές λειτουργίες όπως διαχείριση, λειτουργίες, χρηματοοικονομικά και μάρκετινγκ.
- Ενσωμάτωση του συνεταιρισμού: Καταχωρίστε τον κοινωνικό σας συνεταιρισμό ως νομικό πρόσωπο. Ανάλογα με τους νόμους και τους κανονισμούς της χώρας σας, μπορεί να είναι ένας συνεταιρισμός, μια εταιρεία κοινοτικού συμφέροντος (CIC) ή άλλη κατάλληλη νομική δομή.
- Ζητήστε νομικές και οικονομικές συμβουλές: Συμβουλευτείτε δικηγόρους και οικονομικούς συμβούλους με εμπειρία σε κοινωνικές επιχειρήσεις για να διασφαλίσετε τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς και να μεγιστοποιήσετε τις πιθανότητές σας να εξασφαλίσετε χρηματοδότηση.
- Προετοιμασία οικονομικής τεκμηρίωσης: Οργανώστε οικονομικά αρχεία, συμπεριλαμβανομένων των καταστάσεων αποτελεσμάτων, των ισολογισμών και των προβλέψεων ταμειακών ροών. Τα προγράμματα χρηματοδότησης απαιτούν συχνά λεπτομερείς οικονομικές πληροφορίες για την αξιολόγηση της βιωσιμότητας της επιχείρησής σας.
- Αναπτύξτε ένα σχέδιο βιωσιμότητας: Περιγράψτε πώς ο συνεταιρισμός σας θα είναι βιώσιμος μακροπρόθεσμα. Η επίδειξη χρηματοοικονομικής βιωσιμότητας πέρα από την αρχική χρηματοδότηση είναι ζωτικής σημασίας για την απόκτηση της εμπιστοσύνης των πιθανών χρηματοδότων.
- Προσδιορίστε πιθανές πηγές χρηματοδότησης: Ερευνήστε και εντοπίστε τα προγράμματα χρηματοδότησης, τις επιχορηγήσεις ή τους επενδυτές που είναι πιθανό να υποστηρίξουν τον κοινωνικό σας συνεταιρισμό. Ψάξτε για τοπικές, περιφερειακές και εθνικές ευκαιρίες χρηματοδότησης.
- Δημιουργήστε συνεργασίες και δίκτυα: Συνδεθείτε με άλλους οργανισμούς, ομάδες κοινότητας και ενδιαφερόμενους φορείς που μοιράζονται παρόμοιους στόχους. Η οικοδόμηση ισχυρών συνεργασιών μπορεί να σας βοηθήσει να διευρύνετε τον αντίκτυπό σας και να ανοίξετε πρόσθετες ευκαιρίες χρηματοδότησης.
- Δημιουργήστε μια στρατηγική επικοινωνίας: Αναπτύξτε μια σαφή και συναρπαστική στρατηγική επικοινωνίας για να προωθήσετε την αποστολή και τις δραστηριότητες του συνεταιρισμού σας. Χρησιμοποιήστε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ιστότοπους και εκδηλώσεις δικτύωσης για να αυξήσετε την ευαισθητοποίηση σχετικά με την επιχείρησή σας.
- Μετρήστε τον αντίκτυπο και τα αποτελέσματα: Δημιουργήστε ένα σύστημα για τη μέτρηση και την παρακολούθηση του κοινωνικού αντίκτυπου του συνεταιρισμού σας. Το να είστε σε θέση να επιδείξετε τη θετική αλλαγή που κάνετε μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τις πιθανότητές σας να εξασφαλίσετε χρηματοδότηση.
- Προετοιμασία αιτήσεων επιχορήγησης: Μόλις ανακοινωθούν τα προγράμματα χρηματοδότησης, να είστε έτοιμοι να προετοιμάσετε και να υποβάλετε αμέσως αιτήσεις επιχορήγησης. Προσαρμόστε κάθε εφαρμογή στις συγκεκριμένες απαιτήσεις του προγράμματος χρηματοδότησης.
Να θυμάστε ότι η διαδικασία εξασφάλισης χρηματοδότησης μπορεί να είναι ανταγωνιστική, επομένως είναι απαραίτητο να έχετε μια καλά προετοιμασμένη και συναρπαστική πρόταση που να δείχνει την αξία και τον αντίκτυπο της κοινωνικής συνεταιριστικής σας επιχείρησης. Καλή επιτυχία στις προσπάθειές σας!
Discover more from ΔΙΚΤΥΟ ΚοινΣΕπ
Subscribe to get the latest posts sent to your email.