Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 12χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 640 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ
Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε σήμερα η επίκαιρη ερώτηση του Γραμματέα της Κ.Ο. Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτή Ηρακλείου κ. Βασίλη Κεγκέρογλου προς το Υπουργείο Εργασίας της εξαίρεσης από την οικονομική ενίσχυση πληττόμενων επιχειρήσεων βάσει ΚΑΔ, κοινωνικών επιχειρήσεων, συνεταιρισμών εργαζόμενων, Κοιν Σ. Επιχειρήσεων, ΚΟΙΣΠΕ και Γυναικείων Συνεταιρισμών.
Η Κοινωνική Οικονομία αποτελεί τον τρίτο τομέα της οικονομίας ανάμεσα στον Ιδιωτικό και τον Κρατικό και οι Κοινωνικές Επιχειρήσεις δεν στοχεύουν στο κέρδος αλλά στην αντιμετώπιση έντονων κοινωνικών προβλημάτων όπως αυτά της ανεργίας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Επιπλέον οι ΚοινΣΕπ, Κοισπε, συνεταιρισμοί εργαζομένων και γυναικείοι συνεταιρισμοί αποτελούν συλλογική προσπάθεια οικονομικής δραστηριότητας που συμβάλει στην τοπική ωφέλεια και ανάπτυξη.
Η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση στηρίζει την Κοινωνική Οικονομία και έχει θεσπίσει θεσμικό πλαίσιο και προβλέψεις για χρηματοδοτικά εργαλεία.
Στην Ελλάδα έχουν θεσπιστεί δύο νόμοι ο 4019/2020 και ο 4430/2016 για τις Κοινωνικές Επιχειρήσεις, αλλά ουσιαστική στήριξη δεν υπάρχει και στο ΕΣΠΑ που ολοκληρώνεται δυστυχώς δεν ενεργοποιήθηκε το Ταμείο Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας και τα 500εκ. που προέβλεπε έκαναν φτερά προς τον ιδιωτικό τομέα.
Στα μέτρα στήριξης των Επιχειρήσεων λόγω πανδημίας δεν συμπεριελήφθησαν οι ΚοινΣεπ και επιπλέον στο νομοσχέδιο για τις μικροπιστώσεις που συζητείται στη Βουλή και υπογράφει ο Υπουργός Εργασίας δεν έχουν ενταχθεί οι Κοινωνικές Επιχειρήσεις στους δικαιούχους.
Η Κυβέρνηση σήμερα οφείλει:
- Να εντάξει στα μέτρα στήριξης όλες τις κοινωνικές επιχειρήσεις που πλήττονται περισσότερο από κάθε άλλη μορφή και
- Να προσθέσει τις Κοινωνικές Επιχειρήσεις στους δικαιούχους μικροπιστώσεων που έχουν εξαιρεθεί στο συζητούμενο νομοσχέδιο.
Ο Υπουργός στην τοποθέτησή του ανάγνωσε αριθμούς Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που προβλέπουν στήριξη των Κοινωνικών Επιχειρήσεων, αλλά με εξαιρέσεις που ουσιαστικά αποκλείουν τον μεγάλο αριθμό από τις 1200 περίπου που περιλαμβάνονται στο Μητρώο Κοινωνικών Επιχειρήσεων.
Επιπλέον ο Υπουργός αποσιώπησε το γεγονός ότι οι Κοινωνικές Επιχειρήσεις αποκλείονται εντελώς από τα μέτρα στήριξης των Επιχειρήσεων!!!
Ο Βουλευτής κ. Βασίλης Κεγκέρογλου στη δευτερολογία του επεσήμανε την έλλειψη βούλησης από τον Υπουργό Εργασίας να στηρίξει την Κοινωνική Οικονομία και τις Κοινωνικές Επιχειρήσεις των ανέργων, των νέων, των Ατόμων με Αναπηρία των αποκλεισμένων ευπαθών ομάδων και τον κάλεσε να αναλάβει την ευθύνη ως αρμόδιος και να προτείνει τις Κοινωνικές Επιχειρήσεις στους δικαιούχους μικροπιστώσεων.
Αργότερα ο Βουλευτής έθεσε το θέμα στον Υπουργό Οικονομικών και στην συζήτηση της αρμόδιας επιτροπής για το νομοσχέδιο των μικροπιστώσεων κατατέθηκε νομοτεχνική βελτίωση που προσθέτει τις Κοινωνικές Επιχειρήσεις στους δικαιούχους των μικροπιστώσεων.
Discover more from ΔΙΚΤΥΟ ΚοινΣΕπ
Subscribe to get the latest posts sent to your email.