Εάν θέλετε και εσείς να δείτε εδώ την αναφορά στην Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση σας στείλτε μας μήνυμα από εδώ, επίσης μπορείτε να καταχωρήσετε την Κοιν.Σ.Επ. σας δωρεάν εδώ
Συμπαράσταση στην Δυτική Αθήνα link
Όπως αναφέρεται στο καταστατικό ίδρυσης μας το αντικείμενο της δραστηριότητας μας είναι η επιδίωξη του συλλογικού οφέλους και η εξυπηρέτηση γενικότερων κοινωνικών συμφερόντων. Η παροχή υπηρεσιών για την ικανοποίηση των αναγκών της συλλογικότητας που προάγουν το τοπικό και συλλογικό συμφέρον, την προώθηση της απασχόλησης, την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και την ενδυνάμωση της τοπικής η περιφερειακής ανάπτυξης, η πραγμάτωση μη κερδοσκοπικών σκοπών μέσω της συνεργασίας και της συλλογικής προσπάθειας για την ικανοποίηση συλλογικών και κοινωνικών αναγκών.
Εκάτη link
Η ΚοινΣΕπ Εκάτη συστάθηκε με βάση το ειδικό νομοθετικό πλαίσιο του Ν.4019/2011 για την «Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα» από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και έχοντας όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις εισήχθη στο Μητρώο του. Δράσεις: Παροχή Υπηρεσιών και Προϊόντων σε τομείς όπως Περιβάλλον Οικολογία Πολιτισμός Εκπαίδευση Παροχές Κοινής Ωφέλειας Αξιοποίηση Τοπ. Προϊόντων Διατήρηση Παραδοσιακών Δραστηριοτήτων
Πολιτιστική αθλητική δράση Αιγάλεω link
Η Κοιν.Σ.Επ πολιτιστική αθλητική δράση Αιγάλεω απαρτίζεται από 18 μέλη – εργαζόμενους στις παρακάτω ειδικότητες. 11 καθηγητές διαφόρων αθλημάτων όπως χορός, κολύμβηση, ποδόσφαιρο, αντισφαίριση, ποδοσφαίριση, μπάσκετ, ενόργανη και ρυθμική γυμναστική, ποδηλασία, άρση βαρών και γυμναστική (pilates) και σε Αμέα. 4 νοσηλευτές , 1 φυσιοθεραπευτής και 1 διοικητικό. Όλοι οι εργαζόμενοι έχουν απασχοληθεί επί σειρά ετών στον δήμο Αιγάλεω αλλά και σε όμορους δήμους. Η επιδίωξη του συλλογικού οφέλους και η εξυπηρέτηση γενικότερων συμφερόντων. Η παραγωγή προϊόντων και η παροχή υπηρεσιών για την ικανοποίηση των αναγκών της συλλογικότητας που προάγουν το τοπικό και συλλογικό συμφέρον την προώθηση της απασχόλησης την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και την ενδυνάμωση της τοπικής η περιφερειακής ανάπτυξης. Έδρα δήμος Αιγάλεω περιφερειακής ενότητας Δυτικής Αττικής
Belleville sin Patron link
Πρόκειται για ένα καφέ- μπαρ – βιβλιοπωλείο στη Θεσσαλονίκη που δημιουργήθηκε το 2011 από 7 άτομα, με σκοπό το βιοπορισμό τους μέσα από την εναλλακτική δομή εργασίας του συνεταιρισμού. Η «Όμορφη Πόλη Χωρίς Αφεντικά», όπως είναι το όνομα του καφέ – μπαρ, σύμφωνα με τον Άρη εξελίσσεται καλά και τα μέλη του καταφέρνουν να βγάζουν τα προς το ζην. Αυτό οφείλεται, όπως μας εξηγεί, στο πάντρεμα του κοινωνικού πλαισίου του εγχειρήματος, με τη ποιότητα αυτού που προσφέρουν. Και σε αυτήν την περίπτωση ο συνεταιρισμός μπορεί να δημιουργήθηκε την εποχή της κρίσης, αλλά δεν αποτελεί γι’ αυτούς ευκαιριακή λύση. «Αντιληφθήκαμε την οικονομική κρίση ως ευκαιρία για να χτίσουμε νέες δομές, ακόμα και αν υπάρξει ανάπτυξη δεν θα αλλάξουμε τη δομή της κοινωνικής αυτοοργάνωσης».
Οι εκδόσεις των συναδέλφων link
Eνα παράδειγμα συνεταιριστικής επιχείρησης μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα σε έναν διαφορετικό τομέα, αυτόν του βιβλίου, είναι «Οι εκδόσεις των συναδέλφων». Ξεκίνησε το 2009 ως εκδοτική πρωτοβουλία από το Σωματείο του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου Αττικής για να διευρυνθεί και να αυτονομηθεί στη συνέχεια. Όπως αναφέρει ο Γ.Κ., μέλος του Συνεταιρισμού, «Οι Εκδόσεις των Συναδέλφων» είναι μια κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση. Στη λειτουργία της, όμως, εφαρμόζει την άμεση δημοκρατία, με αντιιεραρχικό πνεύμα και διάθεση για συναίνεση μεταξύ των μελών. Από το Σεπτέμβριο του 2012 τα μέλη του συνεταιρισμού προχώρησαν ένα βήμα παραπάνω ξεκινώντας τη λειτουργία ενός εναλλακτικού βιβλιοπωλείου στα Εξάρχεια, στο οποίο διατίθενται χιλιάδες βιβλία μεταξύ των οποίων βέβαια και οι τίτλοι οι οποίοι εκδίδονται από την επιχείρηση τους. Δίνεται μεγάλη έμφαση στα πολιτικά βιβλία χωρίς να αγνοούνται η λογοτεχνία και η ποίηση. «Η αντίληψη των μελών του συνεταιρισμού», επισημαίνει ο Γ.Κ, «είναι ότι το βιβλίο δεν είναι απλώς ένα εμπόρευμα, ούτε ένα προϊόν εφήμερο με μοναδικό στόχο την πώληση». Ο στόχος του εγχειρήματος τονίζει ο ίδιος, δεν είναι να γίνουν πλούσιοι όσοι συμμετέχουν σε αυτό, αλλά οι αναγνώστες να έρθουν πιο κοντά στο ποιοτικό, πολιτικό βιβλίο. Σημαντικό είναι βέβαια να εξασφαλιστεί ότι οι εργαζόμενοι στο βιβλιοπωλείο και στον εκδοτικό οίκο θα λαμβάνουν τον απαραίτητο μισθό για να ζουν αξιοπρεπώς. Για να συμβεί αυτό είναι απαραίτητη η στήριξη του κόσμου και ο Γ.Κ. δηλώνει ότι μέχρι τώρα η ανταπόκριση του κόσμου είναι θετική. Θεωρεί ότι σε μια περίοδο κρίσης όπως η σημερινή ο κόσμος βλέπει το βιβλίο ως διέξοδο, αναζητώντας σε αυτό νέες ιδέες οι οποίες ίσως δώσουν απάντηση στα ερωτήματα τα οποία έχει.
Goji Berry
«Σκοπός είναι να οργανωθούν πολλοί παραγωγοί από τη Δυτική Μακεδονία και να δραστηριοποιηθούμε στον τομέα της παραγωγής, της μεταποίησης και της εξαγωγής, αποφεύγοντας τους μεσάζοντες», μας εξηγεί ο Νίκος Πάντζιος, αντιπρόεδρος της προσωρινής διοικούσας επιτροπής. Στόχος του συνεταιρισμού είναι η προώθηση και αξιοποίηση εναλλακτικών και βιολογικών καλλιεργειών της Κοζάνης. Ο συνεταιρισμός είναι ακόμα υπό σύσταση, καθώς καθυστερούν σε γραφειοκρατικά θέματα του νόμου περί αγροτικών συνεταιρισμών, σύμφωνα με τον ίδιο. Παρόλ’ αυτά οι απαιτούμενοι παραγωγοί για τον συνεταιρισμό έχουν συγκεντρωθεί και προχωράνε.
Συνεταιρισμός Γονέων Χαλανδρίου
Ο Συνεταιρισμός Γονέων Χαλανδρίου είναι μια κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση, η οποία δημιουργήθηκε με σκοπό να καλύψει τα δραματικά κενά στον τομέα της προσχολικής εκπαίδευσης. Αποτελούμενος από 12 μέλη, 11 γονείς και μια εργαζόμενη παιδαγωγό ο συνεταιρισμός ξεκίνησε το Νοέμβριο τη λειτουργία ενός χώρου φύλαξης βρεφών με σκοπό να στηριχθούν οι γονείς, οι οποίοι δυσκολεύονται ιδιαίτερα λόγω του υψηλού κόστους των τροφείων να βρουν έναν κατάλληλο χώρο φύλαξης για τα παιδιά τους. Όπως επισημαίνει ο Κώστας Γερολυμάτος, μέλος του Συνεταιρισμού, «στόχος των Γονέων Χαλανδρίου είναι στο μέλλον να ξεκινήσει η λειτουργία ενός κανονικού παιδικού σταθμού και ενός φροντιστηρίου για μαθητές γυμνασίου». Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα της λειτουργίας του Συνεταιρισμού, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ότι οι γονείς μπορούν να ελέγχουν ό,τι συμβαίνει στο σταθμό εφόσον συμμετέχουν όλοι μαζί στη λήψη των οργανωτικών αποφάσεων. Το κόστος φύλαξης των βρεφών κυμαίνεται από 120 έως 150 ευρώ, ενώ για τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς το κόστος είναι τουλάχιστον 300 ευρώ. Για την παιδαγωγό το κίνητρο να εργαστεί αποτελεσματικά είναι μεγαλύτερο επειδή αμείβεται πολύ καλύτερα από τα μισθολογικά όρια τα οποία θέτει το μνημόνιο. «Σε περίπτωση που προχωρήσει η λειτουργία του συνεταιριστικού φροντιστηρίου ο καθηγητής ή οι καθηγητές οι οποίοι θα διδάσκουν τα παιδιά θα λαμβάνουν το μισθό που προβλέπεται από τη σύμβαση του 2009», τονίζει ο Κώστας Γερολυμάτος.
Συνεταιριστές Ζωγράφου link
Οι Συνεταιριστές Ζωγράφου βρίσκονται στο τελικό στάδιο της συγκρότησής τους. Στόχος αυτού του μη κερδοσκοπικού καταναλωτικού συνεταιρισμού είναι η προμήθεια και διάθεση προϊόντων στις καλύτερες δυνατές τιμές στα μέλη του. Όπως διευκρινίζει η Φανή Μπουμπούλη, μέλος των Συνεταιριστών η παροχή εργασίας σε ανέργους δεν είναι ο άμεσος στόχος του συνεταιρισμού. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν διευρυνθεί σε μεγάλο βαθμό ο κύκλος εργασιών του, ώστε να είναι δυνατή η πρόσληψη κάποιου υπαλλήλου εξηγεί η ίδια. «Εμείς θέλουμε να ερχόμαστε σε απευθείας επαφή με τους παραγωγούς, να προμηθευόμαστε τα προϊόντα χωρίς την επιβάρυνση του μεσάζοντα και χωρίς να υπάρχει ουσιαστικά κέρδος από την πώληση των προϊόντων Αν υπάρχει πλεόνασμα θα διατεθεί για κοινωνικούς σκοπούς για να ενισχυθούν συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν ανάγκη από τρόφιμα ή κάποιου άλλου είδους βοήθεια», επισημαίνει η Φ. Μπουμπούλη.
Αίγλη Παραδοσιακό καφενείο link
Ιδρύσαμε την πρώτη Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση στο νησί και την δεύτερη στην Ελλάδα. Η επιχείρηση λειτουργεί με τις αρχές της Κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας. Με γνώση και ευαισθησία στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες των ειδικών ομάδων στην πρόσβαση αγοράς εργασίας, στην επιχείρηση εργάζονται συνολικά 15 γυναίκες, αρχηγοί και παιδιά μονογονεικων και πολύτεκνων οικογενειών, γυναίκες πάνω από 50 ετών. Συνειδητά επιλέξαμε να δημιουργήσουμε την επιχείρηση μας με τον Ν. 4019/11 όπου προβλέπετε ότι οι εταίροι αμείβονται μόνο με το μισθό τους εάν εργάζονται και τα κέρδη της επιχείρησης επενδύονται υποχρεωτικά για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Σκοπός της προσπάθειας μας είναι η ανάδειξη και προβολή της τοπικής μας γαστρονομίας ,ως αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής μας παράδοσης και ιστορίας και η σύνδεση της τοπικής παραγωγής με τον τουρισμό με στόχο η τοπική γαστρονομία να γίνει πόλος έλξης και μοχλός μια διαφορετικής τουριστικής ανάπτυξης. Με σεβασμό στους συμπατριώτες μας και τους επισκέπτες μας φιλοδοξούμε να έχουμε μόνο φίλους που θα εκτιμήσουν την δουλειά και την προσπάθεια μας
Μυγδονία link
Η Μυγδονία ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. (ΑΜΚΕ Δ00035) είναι ΚΟΙΝωνική – μη κερδοσκοπική – Συνεταιριστική ΕΠιχείριση συλλογικού και παραγωγικού σκοπού που ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2012. Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα τα βότανα έπαιξαν και παίζουν σημαντικό ρόλο στην παραδοσιακή ιατρική πολλών πολιτισμών. Η Μυγδονία ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. εκμεταλλευόμενη τις γνώσεις και εμπειρίες των προγόνων μας εκσυγχρόνισε τις συνταγές που μεταφέρθηκαν στο χρόνο από γιαγιά σε κόρη και εγγονή. Δημιουργήσαμε μια σειρά από προϊόντα με βάση τα βότανα για την ανακούφιση προβλημάτων υγείας κυρίως δερματικά και για τα μαλλιά. Σήμερα παράγουμε χειροποίητα σαπούνια με ελαιόλαδο, αλισίβα και βότανα, βοτανόλαδα, κεραλοιφές με μέλι, μελισσοκέρι, ελαιόλαδο και βότανα και σαπούνια γλυκερίνης με αιθέρια έλαια βοτάνων. Η Μυγδονία ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. συνεχώς πειραματίζεται με νέες δημιουργίες προϊόντων σε συνεργασία με ειδικούς βοτανολόγους και χημικούς και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα δημιουργήσει μια νέα σειρά προϊόντων περιποίησης για άνδρες και σαπούνια γενικής οικιακής χρήσης.
Παράταιρο (Καφενείο) link
Είναι η πρώτη Αστική Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση για την Αλληλέγγυα Οικονομία και τον Πολιτισμό που οργανώθηκε στον Κορυδαλλό. Πρόκειται για μια κολεκτίβα ανθρώπων και αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς οκτώ ανθρώπων. Οι κύριοι σκοποί του ‘Σπιρτόκουτου’ είναι η επιδίωξη του συλλογικού οφέλους και η εξυπηρέτηση γενικότερων κοινωνικών συμφερόντων όπως και την διάδοση και ανάπτυξη της ιδέας της αλληλέγγυας οικονομίας. Ειδικότερα, σκοπός του Συνεταιρισμού μέσω του ‘Παράταιρου’ είναι η παραγωγή προϊόντων και η παροχή υπηρεσιών για την ικανοποίηση των αναγκών της συλλογικότητας (πολιτισμός, περιβάλλον, οικολογία, εκπαίδευση, παροχές κοινής ωφέλειας, αξιοποίηση τοπικών προϊόντων, διατήρηση παραδοσιακών δραστηριοτήτων και επαγγελμάτων κ.α.) που προάγουν το τοπικό και συλλογικό συμφέρον, την προώθηση της απασχόλησης, την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και την ενδυνάμωση της τοπικής ή περιφερειακής ανάπτυξης. Με βάση αυτές τις αρχές ο Συνεταιρισμός ‘Σπιρτόκουτο’ επιδιώκει να δημιουργήσει ένα ανθρώπινο δίκτυο, όσο γίνεται περισσότερο οριζόντιο, ώστε να αναδεικνύει την ανθρώπινη εργασία μέσα από τη συλλογικότητα, την αξιοπρέπεια και την ισοτιμία, απαλλαγμένη από κάθε είδους εκμετάλλευση, ώστε τα προϊόντα και οι υπηρεσίες να φτάνουν στους καταναλωτές μαζί και με τα πρόσωπα και τον αγώνα των ανθρώπων που τα παράγουν και τα προσφέρουν και μάλιστα σε τιμές αξιοπρεπείς για τους παραγωγούς και τους εργαζόμενους και συγχρόνως συμφέρουσες για τους καταναλωτές.
Η Τέχνη στο Παλιό Λιτρίβι link
Η “Τέχνη στο Παλιό Λιτρίβι” είναι μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση που σκοπό έχει να αγκαλιάσει κάθε ειλικρινή και ουσιαστική έκφανση της τέχνης και του πολιτισμού. Η \”Τέχνη στο Παλιό Λιτρίβι\” διοργανώνει εκθέσεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις και εργαστήρια με αντικείμενο τη θεωρία και την πράξη της τέχνης. Ένας από τους βασικούς της στόχους είναι να φέρει σε επαφή χώρους και ανθρώπους με κοινή αντίληψη και στάση ως προς τους τρόπους επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κοινωνία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό μέσα από την καλλιέργεια ουσιαστικού διαλόγου με βάση την τέχνη και τον πολιτισμό.