Εκπρόσωποι εγχειρημάτων της ΚΑλΟ μιλούν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τα οφέλη αυτών των πρωτοβουλιών


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 12χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 640 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Το ομαδικό πνεύμα και η αντίληψη ότι η οικονομία θα πρέπει να λειτουργεί προς όφελος της κοινωνίας και όχι το αντίστροφο αποτελούν δύο βασικά χαρακτηριστικά και συστατικά επιτυχίας των εγχειρημάτων της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (ΚΑΛΟ).

Αυτό επιβεβαιώνουν εκπρόσωποι Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚοινΣΕπ), οι οποίοι, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναλύουν τις προοπτικές ανάπτυξης της ΚΑΛΟ και περιγράφουν τα οφέλη που προκύπτουν από την πραγματοποίηση της 1ης Έκθεσης ΚΑΛΟ τόσο για εκείνους όσο και για το κοινό που θα γνωρίσει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες ΚΑΛΟ. Η 1η Έκθεση ΚΑΛΟ διοργανώνεται από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και θα πραγματοποιηθεί από την 1η έως τις 3 Νοεμβρίου, στην Τεχνόπολη.

Ως ΚΑΛΟ, λοιπόν, περιγράφεται η συνεργατική-συνεταιριστική επιχειρηματικότητα που έχει πρωταρχικούς σκοπούς τη δημιουργία αξιοπρεπών θέσεων εργασίας, την κάλυψη κοινωνικών αναγκών, καθώς και των βιοποριστικών αναγκών των ίδιων των εργαζομένων. Σύμφωνα με τα λεγόμενα εκπροσώπων Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων, το μότο της ΚΑΛΟ συνοψίζεται στην εξής φράση: «Εργαζόμαστε, παράγουμε και καταναλώνουμε όχι με γνώμονα το κέρδος, αλλά, έχοντας ως αρχές την κοινωνική προσφορά, τη δημοκρατική συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων, τη συλλογικότητα, την αλληλεγγύη, την ισότητα, με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον».

Σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, η ΚΑΛΟ αποτελεί ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης της οικονομίας που δίνει έμφαση στον κοινωνικό αντίκτυπο, την καλλιέργεια της κοινωνικής αλληλεγγύης και την προώθηση των δημοκρατικών αρχών διαχείρισης. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο τομέας της ΚΑΛΟ διαφοροποιείται από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, λόγω δύο βασικών χαρακτηριστικών του: α. Οι δραστηριότητες που αναπτύσσει, δίνουν προτεραιότητα στην κάλυψη των κοινωνικών αναγκών κι όχι στην επεκτατική κερδοφορία και β. οι δραστηριότητες αυτές αναπτύσσονται με συλλογικές και δημοκρατικές διαδικασίες συμμετοχής και λήψης αποφάσεων.

Στην Ελλάδα, ο πρώτος νόμος για την Κοινωνική Οικονομία θεσπίσθηκε το 2011 (ν. 4019/2011) και παρείχε το πρώτο θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη των κοινωνικών επιχειρήσεων. Στη συνέχεια, το 2016, θεσπίσθηκε ο νόμος 4430/2016, που αποτελεί τον πρώτο νόμο που επιχειρεί να ρυθμίσει οριζόντια τη λειτουργία των φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας στη χώρα, αφού πρωτίστως οριοθετήσει εκ νέου το πεδίο. Ο νέος νόμος άνοιξε το πεδίο, πέραν των γνωστών, μέχρι σήμερα, ΚοινΣΕπ και διαμόρφωσε εκείνο το περιβάλλον, ώστε η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία να απευθύνεται σε όλους τους πολίτες και σε όλες τις παραγωγικές δραστηριότητες.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ένας εκ των ιδρυτών της ΚοινΣΕπ «Συν τοις άλλοις», με έδρα το Βόλο, Βελισσάρης Μπαλιώτας, δηλώνει ότι θα συμμετάσχει στην έκθεση, μαζί με άλλες τρεις ΚοινΣΕπ του Βόλου που αφορούν διάφορους τομείς δραστηριότητας. «Θα κατεβούμε σαν μία μικρή ομάδα, γιατί ο βασικός στόχος είναι να συνεργαστούμε μεταξύ μας οι ΚοινΣΕπ. Προσπαθούμε να δικτυώσουμε τις ΚοινΣΕπ, να ενωθούμε, να λειτουργήσουμε παράλληλα, για να πετύχουμε οικονομίες κλίμακος και να συνεργαστούμε για καλύτερη απόδοση των υπηρεσιών μας» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Όπως σημειώνει, οι βασικοί τομείς δραστηριότητας της ΚοινΣΕπ «Συν τοις άλλοις» είναι το αλληλέγγυο εμπόριο και οι υπηρεσίες. «Από το 2014, που δημιουργήθηκε η συγκεκριμένη ΚοινΣΕπ, προσπαθούμε να συνεργαστούμε, να αναδείξουμε, να υποστηρίξουμε και να προωθήσουμε παραγωγούς και δημιουργούς της Ελλάδας. Προσπαθούμε να υποστηρίξουμε ανθρώπους που ζουν, δουλεύουν και δημιουργούν στην Ελλάδα, όπως παραγωγούς αγροτικών προϊόντων, οι οποίοι έχουν μία μικρή παραγωγή την οποία δεν μπορούν να διαθέσουν με κάποιον προχωρημένο τρόπο στην αγορά, πέραν από τους παραδοσιακούς. Εμείς προσπαθούμε να πάρουμε αυτήν την παραγωγή, να την μεταποιήσουμε κατά κάποιον τρόπο και να την προωθήσουμε στην αγορά της Ελλάδας, αλλά και σε αγορές του εξωτερικού. Βέβαια, αναλαμβάνουμε και να διαφημίσουμε την παραγωγή μέσα από το site μας, από τις υπηρεσίες και από δρώμενα, για να γίνει γνωστή και να προωθηθεί η δημιουργία» εξηγεί ο ίδιος.

Τονίζει δε ότι, πέραν από την αγροτική παραγωγή, από τον τομέα της αγροδιατροφής, «το ίδιο πράγμα κάνουμε και με ανθρώπους που δημιουργούν, δηλαδή ανθρώπους οι οποίοι φτιάχνουν χειροτεχνήματα, χειροποίητα κοσμήματα, που ζωγραφίζουν, που γράφουν ένα βιβλίο και θέλουν να το περάσουν στο ευρύτερο κοινό».

Ο κ. Μπαλιώτας δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι, στο πλαίσιο του Περιφερειακού Συνεδρίου Θεσσαλίας, υπήρξε ενημέρωση από την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, αρμόδια για την καταπολέμηση της ανεργίας, Ράνια Αντωνοπούλου, αλλά και από στελέχη του υπουργείου, για τις πολιτικές που εφαρμόζονται σχετικά με την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία. «Θεωρούμε ότι ο νέος νόμος, ο Ν. 4430/2016, είναι σε σωστή κατεύθυνση, κυρίως, για την προσπάθεια που γίνεται για τη δικτύωση των ΚοινΣΕπ» επισημαίνει.

Παράλληλα, διαπιστώνει ότι, μέχρι τώρα, ανασταλτικό ρόλο στην περαιτέρω ανάπτυξη τέτοιων πρακτικών διαδραμάτισε η απουσία σύγχρονου θεσμικού πλαισίου, το οποίο θα διευκόλυνε την ανάπτυξη δραστηριοτήτων ΚΑΛΟ. «Παλαιότερα, υπήρχαν πολλά προβλήματα, κυρίως, χρηματοδότησης, υποστήριξης, συνεννόησης με τους φορείς, όπως η τοπική αυτοδιοίκηση και αρκετά προβλήματα νομικής μορφής, τα οποία ελπίζουμε ότι με το νέο νόμο θα λυθούν» σχολιάζει ο ίδιος.

Από την πλευρά του, ο Διονύσης Νεκτάριος Δαλούκας, ιδρυτής και πρόεδρος της ΚοινΣΕπ ένταξης «La Petite Cantine» στον Βόλο, δηλώνει ικανοποιημένος για την πραγματοποίηση της 1ης Έκθεσης ΚΑΛΟ, λέγοντας ότι αυτές οι συναντήσεις βοηθούν πάρα πολύ, κυρίως, στο να έρθει σε επαφή το ευρύτερο κοινό με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της ΚΑΛΟ, να δικτυωθούν οι φορείς της Κοινωνικής Οικονομίας, αλλά και να έρθουν σε επαφή οι εκπρόσωποι των μεγάλων παραγωγικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας με την ΚΑΛΟ.

«Η έκθεση είναι μία καλή ευκαιρία, ώστε να μπορέσουμε να μαζευτούμε, όσες περισσότερες ΚοινΣΕπ, να γνωριστούμε, να δούμε τι προσφέρει η καθεμία και γιατί όχι να υπάρξει μία αμοιβαία συνεργασία. Στόχος είναι να βρεθούμε όλοι μαζί και να γνωριστούμε. Υπάρχουν πάρα πολλοί συνεταιρισμοί που, δυστυχώς, δεν έχουν επικοινωνία και επαφή μεταξύ τους» συμπληρώνει ο ίδιος.

Ο κ. Δαλούκας αναφέρει ότι η ΚοινΣΕπ ένταξης «La Petite Cantine» δημιουργήθηκε το 2016 και πρόκειται για «ένα εστιατόριο, καφέ-πολυχώρο και χώρο πολιτισμού. Δηλαδή, φιλοξενούμε πολιτιστικά-κοινωνικά γεγονότα, εκθέσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, live μουσική σκηνή, φιλοξενούμε προϊόντα από διάφορους συνεταιρισμούς, τα οποία τα προωθούμε και στην αγορά, κτλ. Με την ιδιαιτερότητα σαν ΚοινΣΕπ ένταξης, πρέπει να τονίσω ότι, όσοι δουλεύουν σε αυτήν, είναι άτομα με αναπηρία ή ανήκον στις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες».

«Από την πρώτη στιγμή την οποία δημιουργήσαμε την ΚοινΣΕπ, ήμασταν μία ομάδα ανθρώπων και το σημαντικό είναι ότι βάλαμε πάνω από όλα το μαζί. Αυτό ουσιαστικά είναι η αλληλέγγυα οικονομία. Μία ομάδα ανθρώπων, οι οποίοι δουλεύουν μαζί και εργάζονται για το κοινό καλό» εξηγεί ο κ. Δαλούκας.

Ως συμβουλή σε κάποιον που επιθυμεί να εισέλθει στο χώρο της ΚΑΛΟ, ο κ. Δαλούκας δίνει την ύπαρξη ομαδικού πνεύματος και ότι πρέπει να το πιστέψει. «Ομαδικά παλεύουμε κάθε μέρα. Δεν είναι δύσκολο άνθρωποι που έχουν ιδέες, να τις πραγματοποιήσουν μέσα από την ΚΑΛΟ» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η Βασιλική Μπούσδρου, πρόεδρος της ΚοινΣΕπ «ΕΥ ΣΥΝ», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία μπορεί να αποτελέσει απάντηση στην κρίση. «Σαφώς, τα πράγματα είναι δύσκολα. Όμως, σε αυτές τις δύσκολες περιόδους που ζούμε, οι ΚοινΣΕπ είναι αντίδοτο στην κρίση» σχολιάζει η ίδια.

«Είμαστε μία μικρή ΚοινΣΕπ. Έχουμε ιδρύσει ένα μικρό εργαστήριο σε μία κωμόπολη του Βόλου και μεταποιούμε αγροτικά προϊόντα» επισημαίνει η κ. Μπούσδρου, η οποία θα συμμετάσχει στην 1η Έκθεση ΚΑΛΟ, που θα πραγματοποιηθεί σε λίγες ημέρες στην Τεχνόπολη. «Στην Αθήνα θα γνωρίσω, αλλά και θα με γνωρίσουν. Θα παρουσιάσουμε τα προϊόντα μας και θα ανταλλάξουμε ιδέες. Είναι μία ευκαιρία και ένα πολύ θετικό γεγονός» προσθέτει.

Ο Κωνσταντίνος Δημητριάδης, πρόεδρος της ΚοινΣΕπ «Αντηχείο», η οποία ασχολείται με ηχητικές καλύψεις και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, θεωρεί ως απαραίτητη προϋπόθεση επιτυχίας εγχειρημάτων της ΚΑΛΟ την εμπιστοσύνη μεταξύ των μελών, την παιδεία και την αυτοπειθαρχία.

«Ο νέος νόμος είναι ένα θετικό βήμα» παραδέχεται ο κ. Δημητριάδης, ο οποίος αναγνωρίζει ότι υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να διανυθεί.

Σημειώνεται ότι, ανάμεσα στις δράσεις προώθησης και ενίσχυσης της ΚΑΛΟ από το υπουργείο Εργασίας, προγραμματίζεται, μέχρι το τέλος του έτους, η δημιουργία σε όλη τη χώρα πάνω από 100 κέντρων στήριξης φορέων ΚΑΛΟ, τα οποία θα παρέχουν υπηρεσίες ενημέρωσης και πληροφόρησης, συμβουλευτικής σε υποψήφια μέλη ή ομάδες υποψήφιων μελών φορέων ΚΑΛΟ, για τη σύσταση των φορέων (pre-start up), υπηρεσίες υποστήριξης και συμβουλευτικής των φορέων ΚΑΛΟ κατά τα πρώτα βήματα λειτουργίας τους (start-up).

Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι οι φορείς ΚΑΛΟ δύνανται να δραστηριοποιούνται:

– Στους τομείς παραγωγής, μεταποίησης, προώθησης ή διατήρησης της τοπικής παραγωγικής ή πολιτιστικής κληρονομιάς.

– Στο δίκαιο και αλληλέγγυο εμπόριο.

– Στην προστασία και αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας, στον τομέα της αειφόρου γεωργίας και κτηνοτροφίας.

– Στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, στον περιορισμό των αποβλήτων και των απορριμμάτων σε τοπικό επίπεδο.

– Στον εναλλακτικό, θεματικό και ήπιο τουρισμό.

– Στην παροχή κοινωνικών υπηρεσιών στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας, της κοινωνικής στέγασης, της κοινωνικής σίτισης, της παιδικής φροντίδας, της μακροχρόνιας φροντίδας και της κοινωνικής αρωγής.

– Στον τομέα της κοινωνικής ένταξης, δημιουργώντας προϋποθέσεις για την ισότιμη συμμετοχή στην κοινωνική και οικονομική ζωή ατόμων που ανήκουν στις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες.

http://www.amna.gr

Discover more from ΔΙΚΤΥΟ ΚοινΣΕπ

Subscribe to get the latest posts sent to your email.