Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 12χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 640 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ
Επίσης ακολουθούν δράσεις για τα σχέδια κατάρτισης και πιστοποίησης γνώσεων εργαζομένων (25 εκατ. ευρώ), διακρατικές συνεργασίες σε έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη (50 εκατ. ευρώ), επιχειρηματικές επενδύσεις σε R&D για την ανάπτυξη συνεργασιών (280 εκατ. ευρώ), υποστήριξη ευρυζωνικών υποδομών και υπηρεσίες αξιοποίησης τους (67 εκατ. ευρώ) και νέο πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ΄οίκον» για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, δημοσίων και δημοτικών κτιρίων (248 εκατ. ευρώ). Σημειώνεται ότι για τις εκκρεμείς αιτήσεις για ένταξη στο “εξοικονομώ κατ οίκον” έχει υπολογιστεί ότι θα ενταχθούν τελικά 10.000.
Ο υφυπουργός αναφερόμενος στις παρατάσεις τριών από τις 4 δράσεις που είχαν ανακοινωθεί προ μηνών, είπε πως για τα προγράμματα αυτά, πέρα από την παράταση, αυξάνεται και ο αντίστοιχος προϋπολογισμός. Ως παράδειγμα ανέφερε τη δράση για την αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων προϋπολογισμού 78 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο αυξάνεται στα 110 εκατ. ευρώ.
Επίσης αύξηση προϋπολογισμού αποφασίσθηκε και για τη δράση «Ενίσχυση Τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων». Ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 50 εκατ. ευρώ, ενώ μετά από δύο αυξήσεις ανέρχεται πλέον στα 90 εκατ. ευρώ.
Για τη διευκόλυνση είσπραξης των ενισχύσεων όσων ενταχθούν στις δράσεις αυτές, ο κ. Χαρίτσης είπε πως το υπουργείο προχώρησε σε σχετική συμφωνία με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ώστε η εκταμίευση της προκαταβολής, δηλαδή το 40% των ενισχύσεων, να γίνεται χωρίς την υποχρέωση του δικαιούχου να καταβάλει ισόποση εγγυητική επιστολή.
Οι δράσεις που αναμένεται να ενεργοποιηθούν
Από το επιχειρησιακό πρόγραμμα Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020 αναμένεται να ενεργοποιηθούν, το προσεχές διάστημα, στον τομέα του περιβάλλοντος, οι εξής δράσεις:
– Ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων (270 εκατ. ευρώ)
– Ολοκλήρωση των υποδομών συλλογής και εξεργασίας αστικών λυμάτων σε οικισμούς πληθυσμού 2.000-15.000 κατοίκων (49 εκατ. ευρώ)
– Κατασκευή ταμιευτήρων νερού, έργων υδροληψίας, διυλιστηρίων νερού και κατασκευή νέων εξωτερικών υδραγωγείων (30 εκατ. ευρώ)
– Έργα μείωσης διαρροών δικτύων ύδρευσης (20 εκατ. ευρώ)
– Προστασία, ανάπτυξη και προβολή δημόσιων τουριστικών κεφαλαίων με ιδιαίτερο περιβαλλοντικό, τουριστικό, πολιτιστικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον (22 εκατ. ευρώ)
– Περιβαλλοντικές μελέτες για τις περιοχές του εθνικού δικτύου Natura (17,5 εκατ. ευρώ)
– Εφαρμογή συστημάτων αφαλάτωσης νησιωτικών – παράκτιων περιοχών (16 εκατ. ευρώ)
– Αποκατάσταση ρυπασμένων χώρων (13 εκατ. ευρώ)
Στον τομέα των Υποδομών μεταξύ άλλων ενεργοποιούνται δράσεις για:
– Κατασκευή αυτοκινητοδρόμων στο Διευρωπαϊκό Οδικό Δίκτυο (513,3 εκατ. ευρώ)
– Κατασκευή σιδηροδρομικών και οδικών συνδέσεων με λιμάνια (41 εκατ. ευρώ)
– Εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης και σύγχρονων συστημάτων σηματοδότησης και τηλεπικοινωνιών σε τμήματα του σιδηροδρομικού δικτύου (215 εκατ. ευρώ)
– Εξασφάλιση διαλειτουργικότητας στο σιδηροδρομικό δίκτυο (35 εκατ. ευρώ)
– Συστήματα αεροναυτιλίας και διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας (35 εκατ. ευρώ)
– Συστήματα διαχείρισης της θαλάσσιας κυκλοφορίας, ασφάλειας ναυσιπλοΐας και έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα (35,9 εκατ. ευρώ).
Ο κ. Χαρίτσης σημείωσε ότι ετοιμάζονται 4 δράσεις και με το υπουργείο Απασχόλησης για την καταπολέμηση της ανεργίας: για την κοινωφελή εργασία ύψους 400 εκατ. ευρώ, δράση για τους νέους επιστήμονες ύψους 105 εκατ. ευρώ, για παιδικούς σταθμούς 185 εκατ ευρώ (χωρίς να περιλαμβάνεται επιβάρυνση δικαιούχων) -και προχωράει και ο σχεδιασμός της δράσης για την κοινωνική οικονομία ύψους 55 εκατ. ευρώ μόνο για κοινωνική επιχειρηματικότητα, που θα ανακοινωθεί μέχρι τέλος του έτους-, και η δράση για τα “κέντρα κοινότητας” – κοινωνικά ΚΕΠ.
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, αναφερόμενος στις δράσεις που αφορούν στο περιβάλλον, σημείωσε ότι η χώρα μας έχει στρατηγικά πλεονεκτήματα που μένουν ανεκμετάλευτα. Όπως είπε, «η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα, σε έκταση, περιοχών natura στην ΕΕ, οι οποίες αφορούν σε έναν ετήσιο τζίρο 200 δισ. ευρώ τον χρόνο, από τα οποία η Ελλάδα είναι σχεδόν έξω, αν και τουριστική χώρα. Επιτέλους μετά από πάρα πολλά χρόνια, μπαίνουν 17,5 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη του δίκτυου natura».
Discover more from ΔΙΚΤΥΟ ΚοινΣΕπ
Subscribe to get the latest posts sent to your email.