Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 12χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 640 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ
“Ναι” επί της αρχής απ’ όλα τα κόμματα πλην ΚΚΕ και Χ.Α. – Δέσμευση για υιοθέτηση αρκετών από τις προτάσεις των φορέων από την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας Ρ. Αντωνοπούλου
Ευρεία αποδοχή του νομοσχεδίου για την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία καταγράφηκε χθες στη Βουλή, καθώς υποστηρίχθηκε από τη μεγάλη πλειοψηφία των φορέων, κατά τη σχετική ακρόαση, αλλά και υπερψηφίστηκε επί της αρχής από όλα τα κόμματα, εκτός από το ΚΚΕ και την Χ.Α. που καταψήφισαν και το Ποτάμι που επιφυλάχθηκε.
Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ρ. Αντωνοπούλου εξέφρασε τη χαρά της γι’ αυτόν τον «κοινό τόπο» και δεσμεύτηκε για υιοθέτηση αρκετών από τις προτάσεις που κατέθεσαν οι φορείς.
Η Ρ. Αντωνοπούλου επισήμανε ότι θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο η πρόβλεψη για ετεροχρονισμένη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών για τις επιχειρήσεις του χώρου της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, ενώ για το ζήτημα των φορολογικών κινήτρων σε αυτές τις επιχειρήσεις η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι «μας έχει προβληματίσει, θα επανέλθουμε, δεν είναι κάτι που έχουμε βάλει στην άκρη».
Η Ρ. Αντωνοπούλου απάντησε και στην κριτική της αντιπολίτευσης για την ίδρυση δύο νέων ειδικών γραμματειών μέσα από το νομοσχέδιο παρατηρώντας ότι το υπουργείο της είναι υποστελεχωμένο κι ότι κάνει «πάρα πολύ μεγάλο λάθος» όποιος θεωρεί ότι ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα είναι πολύ μεγάλος σε σχέση με την Ευρώπη. Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας τόνισε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν στελεχώθηκαν ποτέ, γι’ αυτό κι ο προηγούμενος νόμος δεν λειτούργησε. «Μας ενδιαφέρει να στήσουμε δομές που θα κληρονομηθούν» υπογράμμισε χαρακτηριστικά η Ρ. Αντωνοπούλου.
Τα αιτήματα των φορέων
Κατά την ακρόαση των φορέων καταγράφηκαν ελάχιστες διαφωνίες με την ουσία και τους στόχους του νομοσχεδίου, με τους εκπροσώπους των φορέων να ζητούν αλλαγές και προσθήκες σε επιμέρους τμήματά του. Από αρκετούς φορείς ζητήθηκαν αλλαγές ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση των κοινωνικών επιχειρήσεων στις δημόσιες συμβάσεις, ενώ διατυπώθηκε κριτική για διατήρηση γραφειοκρατικών αγκυλώσεων.
Ο επιστημονικός συνεργάτης της ΓΣΕΕ Κ. Λαμπρόπουλος ζήτησε να μπουν συγκεκριμένοι όροι για την εθελοντική εργασία και να είναι υποχρεωτική η ασφάλιση επαγγελματικού κινδύνου, ενώ σε καμία περίπτωση οι εργαζόμενοι να μην αναλαμβάνουν τα χρέη των πτωχευμένων επιχειρήσεων. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικής Οικονομίας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Ν. Μελετίου ζήτησε να περιληφθούν στις ειδικές ομάδες και οι μακροχρόνια άνεργοι άνω των 27 ετών, όπως και να δοθεί η δυνατότητα και στους δήμους να επιχορηγούν τις ΚΟΙΝΣΕΠ και τους συνεταιρισμούς εργαζομένων.
Αιτήματα για ασφαλιστικά και φορολογικά κίνητρα στις κοινωνικές επιχειρήσεις
Η υπεύθυνη για την οικονομία στο «Αλληλεγγύη για όλους» Γ. Μπεκριδάκη ζήτησε ασφαλιστικά κίνητρα για τις κοινωνικές επιχειρήσεις, ενώ ασφαλιστικά και φορολογικά κίνητρα ζήτησε και η εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κοινωνικών Συνεταιρισμών Περιορισμένης Ευθύνης, Π. Νικολάου, η οποία πρότεινε επίσης αύξηση στο 40% του ποσοστού των υπαλλήλων των επιχειρήσεων αυτών που είναι ΑμεΑ. Αύξηση στο 50% ζήτησε ο γ.γ. της ΕΣΑμεΑ Χρ. Νάστας.
Ο οικονομικός επόπτης της ΕΣΕΕ Ν. Κογιουμτσής επιτέθηκε στο αλληλέγγυο εμπόριο επικρίνοντάς το ως παρεμπόριο, ενώ ζήτησε την καθιέρωση ίσης αμοιβής για ίση αξία εργασίας.
Ο γενικός διευθυντής της Αναπτυξιακής Καρδίτσας Β. Μπέλλης ζήτησε ευρύτερο ορισμό για να μην αποκλείονται οι αγροτικοί συνεταιρισμοί από την κοινωνική οικονομία, ενώ ο Γ. Αμίτσης, εκπρόσωπος του ΤΕΙ Αθήνας, εξέφρασε επιφυλάξεις για τη ρύθμιση του τομέα της κοινωνικής επιχειρηματικότητας εκτιμώντας ότι δεν επιτρέπει την οικονομική ελευθερία άλλων επιχειρήσεων που θα ήθελαν να ασκήσουν κοινωνική επιχειρηματικότητα.
Discover more from ΔΙΚΤΥΟ ΚοινΣΕπ
Subscribe to get the latest posts sent to your email.