Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 12χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 640 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ
Να γίνει θεσμός
Στόχος της GUE/NGL είναι τα ζητήματα κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας να συζητούνται σε σταθερή βάση και η 28η Ιανουαρίου ορίζεται ως η αρχή. Το όραμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για μια άλλη Ευρώπη δεν είναι απλώς σλόγκαν, συνεπώς δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνει το είδος της οικονομίας που ιεραρχεί ως πρώτες προτεραιότητες τις ανθρώπινες ανάγκες, την ισότητα, τη δημοκρατία και όχι την κερδοσκοπία και τη συσσώρευση κέρδους. Η κρίση ανέδειξε πληθώρα πρωτοβουλιών με αυτά τα χαρακτηριστικά, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την Ευρώπη και ιδίως στις χώρες του Νότου που επλήγησαν περισσότερο από τις πολιτικές λιτότητας. Στόχος είναι να υπάρξει η ενίσχυση των κοινωνικών εγχειρημάτων αντί να επέλθει μαρασμός όπως συνέβη στο παρελθόν, όταν αντίστοιχες προσπάθειες “ξεφούσκωσαν”, λόγω της απογοήτευσης και κόπωσης όσων συμμετείχαν. Στην GUE/NGL πιστεύουν ότι έχει φτάσει στιγμή ώστε το θέμα να ακουστεί και στις Βρυξέλλες.
Σπόρος κοινωνικού μετασχηματισμού
“Είναι σημαντικό να καταλάβει ο κόσμος ότι χρειάζεται οι προτάσεις που θα διατυπώσει στο φόρουμ να μεταφέρουν γνώση από τη μία στους ευρωβουλευτές και από την άλλη να τους είναι και χρήσιμες έτσι ώστε στο δικό τους πεδίο δράσης να τις υλοποιήσουν”, τονίζει στην “Α” η ΓεωργίαΜπεκριδάκη από την Αλληλεγγύη για Όλους, που έδωσε το “παρών” στις προπαρασκευαστικές συναντήσεις, ενώ αποτιμάται πολύ θετικά η πρωτοβουλία από τη συλλογικότητα. Το αποτέλεσμα των διεργασιών του φόρουμ πρέπει, σύμφωνα με τη Γ. Μπεκριδάκη, να τροφοδοτήσει τηνGUE/NGLE “δηλαδή την ευρωπαϊκή φωνή που θα λέει ότι μέσα από την κοινωνική οικονομία μπορούν να υπάρξουν πολύ δυνατοί κοινωνικοί μετασχηματισμοί”. Στο πλαίσιο αυτό “πρέπει να δοθεί και μια κατεύθυνση για το πού θέλει να πάει η κοινωνική οικονομία, γιατί και ο νεοφιλελευθερισμός μιλά για κοινωνική οικονομία, αλλά έχει σημασία να δίνεται ένα πιο ριζοσπαστικό όραμα γι’ αυτήν”.
Αγορά έξω από την αγορά
Η από κοινού διαμόρφωση της ατζέντας του φόρουμ φανερώνει την πρόθεση της GUE/NGL να παρουσιαστεί το θέμα στην πλήρη του διάσταση με την παραγωγή της πολιτικής κατεύθυνσης από τα κάτω προς τα πάνω. Στο φόρουμ θα επιχειρηθεί να αποσαφηνιστεί το ιδεολογικό – πολιτικό στίγμα της κοινωνικής οικονομίας που προκύπτει από την απάντηση στο ερώτημα “γιατί το κάνω διαφορετικά;” Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που αναφέρει η Γ. Μπεκριδάκη: “Αν ένα συνεταιριστικό παντοπωλείο προμηθεύεται τα προϊόντα του όπως ένα σούπερ μάρκετ και τα πουλάει φτηνά, μπορεί να λειτουργεί ως κολλεκτίβα αλλά δεν αποτελεί αντιπροσωπευτικό παράδειγμα κοινωνικής οικονομίας, διότι δεν προσπαθεί ‘να το κάνει διαφορετικά’. Να κάνει δηλαδή μια αγορά έξω από το πώς κινείται μια κυρίαρχη αγορά. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν συνδιαλέγεσαι με μια επιχείρηση που έχει κοινωνικά χαρακτηριστικά”.
Πρακτικά ζητήματα
Το διαφορετικό νομικό καθεστώς που επικρατεί από χώρα σε χώρα σημαίνει ότι υπάρχουν από χώρα σε χώρα διαφορετικού είδους δυσκολίες για την ανάπτυξη της κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας. Για την Ελλάδα, που έχει μπροστά της να εφαρμόσει μια σκληρή συμφωνία, οι κοινωνικοί συνεταιρισμοί δεν θα έχουν φοροελαφρύνσεις ή φοροαπαλλαγές στο ξεκίνημά τους. Για την Ελλάδα επίσης όπου οι κοινωνικοί συνεταιρισμοί βρίσκονται στην αρχή τους, όπως τονίζει η Γ. Μπεκριδάκη είναι λογικό “να μην υπάρχουν συνεταιρισμοί σε διαφορετικά αντικείμενα στο βαθμό που να μπορούν να αλληλοϋποστηρίζονται οικονομικά, ούτε συνεταιριστική τράπεζα που επίσης να τους στηρίζει και φυσικά μια κλειστή και προστατευμένη αγορά. Άρα αναγκαστικά οι συνεταιρισμοί αγωνίζονται μέσα στην αγορά όπως είναι τώρα, η οποία βρίσκεται σε ύφεση, ενώ η καταναλωτική δύναμη του κόσμου έχει πέσει 35%-40%”. Άλλο βασικό πρόβλημα, λόγω της συμφωνίας, είναι κατά την Γ. Μπεκριδάκη “η αλλαγή του πτωχευτικού κώδικα, που πλέον δίνει ξεκάθαρα προτεραιότητα στις τράπεζες. Άρα δεν θα δίνεται η δυνατότητα να επαναλειτουργήσει μια κλειστή βιοτεχνία, ή ένα εργοστάσιο, έτσι ώστε και οι εργαζόμενοι να μη χάσουν τη δουλειά τους και τα χρέη να πληρωθούν. Το μοναδικό ενδιαφέρον εντοπίζεται στη ρευστοποίηση της περιουσίας όσο πιο γρήγορα γίνεται προς όφελος των τραπεζών”.
Τι θα συζητηθεί
Τρεις από τις βασικές θεματικές που φαίνεται ότι προκύπτουν από τις μέχρι τώρα συναντήσεις για το φόρουμ αφορούν το νομικό πλαίσιο, τις πολιτικές λιτότητας και την TTIP (Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων). Στο νομικό σκέλος, ο μεγάλος κατακερματισμός, με διαφορετικά νομικά πλαίσια από χώρα σε χώρα, θα βρεθεί στο επίκεντρο με επίδικο που θα αφορά τη θέσπιση κοινού ευρωπαϊκού νόμου, που θα “κινηθεί” από την GUE/NGL. Κομβικής σημασίας θεωρείται η ανάδειξη της ασυμβατότητας μεταξύ Μνημονίου και κοινωνικής οικονομίας, καθώς το πρώτο “πνίγει” το δεύτερο, ενώ ως καθοριστικό ζήτημα αναμένεται να μπει η ματαίωση της TTIP. Εφόσον περάσει η ΤΤΙP, αίρονται πολύ σημαντικοί περιορισμοί, ενώ είναι ενδεικτικό το παράδειγμα που φέρνει η Γ. Μπεκριδάκη λέγοντας ότι με τις παρούσες συνθήκες “για τα καλλυντικά στις ΗΠΑ απαγορεύονται 5 ουσίες και στην Ε.Ε. 3.500! Συνεπώς, για να υπάρχει κοινωνική οικονομία είναι σημαντικό να μην κατακλυστείς από προϊόντα κακής ποιότητας, αποτέλεσμα της άρσης των περιορισμών”. Για όλα τα παραπάνω θα επιχειρηθεί να καταλήξουν σε συμπεράσματα που θα αποτελέσουν την αφήγηση ενός αντιπαραδείγματος οικονομίας που είναι απέναντι στο μοντέλο τής κατ’ όνομα κοινωνικής οικονομίας την οποία οραματίζεται και επιδιώκει ο νεοφιλελευθερισμός.
http://www.avgi.grDiscover more from ΔΙΚΤΥΟ ΚοινΣΕπ
Subscribe to get the latest posts sent to your email.