Η ΠΑΓΙΔΑ των μικροπιστώσεων στην Κοινωνική Οικονομία


Η ιστοσελίδα koinsep.org αποτελεί μια πλατφόρμα ενημέρωσης και υποστήριξης για Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚοινΣΕπ) και φορείς της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας στην Ελλάδα. Παρέχει πληροφορίες για την ίδρυση και διαχείριση ΚοινΣΕπ, όπως οδηγούς, νέα για επιδοτήσεις, νομικές και φορολογικές συμβουλές, καθώς και επικαιροποιημένα θέματα για τη λειτουργία τους. Απευθύνεται σε επαγγελματίες και πολίτες που επιθυμούν να συμβάλλουν στην κοινωνική οικονομία, ενισχύοντας την τοπική ανάπτυξη και τις κοινωνικές δράσεις και λειτουργει μέχρι σήμερα ανελλιπώς από το 2012


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 12χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 670 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Ένα νέο τραπεζικό προϊόν με κοινωνικό προφίλ έχει γίνει η νέα μόδα στα τραπεζικά προϊόντα και έχει το όνομα Μικροπιστώσεις.

Αλλά τι είναι η Μικροπίστωση και τι κρύβει από ΠΙΣΩ της που κανείς δεν θα σας το αποκαλύψει άλλα όταν το βρείτε μπροστά σας θα είναι πλέον αργά;

Η νέα εναλλακτική μορφή χρηματοδότησης, βασισμένη στο μοντέλο των μικροπιστώσεων, ή μικροεπεπενδύσεων, βοηθά τους ανθρώπους που θέλουν ξεκινήσουν μια δική τους επιχείρηση με τη μορφή της αυτοαπασχόλησης, να βγουν από τη μειονεκτική τους θέση προσφέροντάς τους τα βασικά οικονομικά διαθέσιμα – μικροπιστώσεις.

Ο εμπνευστής της μικροπίστωσης είναι ο Μοχαμάντ Γιουνούς, Οικονομολόγος από το Μπαγκλαντές, οποίος μετά τις σπουδές του στις ΗΠΑ, αφοσιώθηκε στην αντιμετώπιση της φτώχειας στην πατρίδα του, δημιουργώντας μια τράπεζα μικροπιστώσεων, την Grameen Bank.

H τράπεζα είναι γνωστή και ως «ηθική τράπεζα» ή αλλιώς « Τράπεζα των Φτωχών» και ο Μοχαμάντ Γιουνούς τιμήθηκε για την προσφορά του με Νομπέλ Ειρήνης το 2006. Η συνολική φιλοσοφία του Γιουνούς για την αντιμετώπιση του φαινομένου της φτώχειας διαφοροποιείται από τη συνήθη μέθοδο που ακολουθούν συχνά διεθνείς οργανισμοί και ΜΚΟ. Η δική του πρωτοποριακή ιδέα ήταν η προώθηση της επιχειρηματικότητας σε περιοχές απόλυτης εξαθλίωσης και μάλιστα σε μεγάλο ποσοστό οι ωφελούμενοι ήταν γυναίκες. Ο ίδιος πίστευε ότι ο γυναικείος πληθυσμός του Μπαγκλαντές, είχε μεγαλύτερη «ηθική» στην αποπληρωμή των δανείων και αποδείχθηκε ότι είχε πραγματικά δίκιο, μιας και τα ποσοστά αποπληρωμής των μικροδανείων άγγιζαν το 99%.

Το μοντέλο των μικροπιστώσεων κατάφερε να ξεπεράσει τα στενά όρια του Μπαγκλαντές, επιτυγχάνοντας να εξαπλωθεί σε περισσότερο από 50 χώρες παγκοσμίως. Στην Ευρώπη λειτουργούν πολλές «πράσινες», ή «συνεταιριστικές» τράπεζες με πρώτη την Banca Etica με έδρα την Ιταλία, που χορηγούν μικροπιστώσεις, χωρίς όμως, όπως δηλώνουν, «να κάνουν φιλανθρωπία».

Το 2010 μάλιστα ιδρύεται στην Ευρώπη η «Ευρωπαϊκή Ηθική Τράπεζα» η οποία χορηγεί μικροπιστώσεις με χαμηλά επιτόκια. Η αποπληρωμή των δανείων γίνεται με μικρές τακτές δόσεις και μεγάλη περίοδο αποπληρωμής. Υποχρέωση στην οποία μπορούν να αντεπεξέλθουν άνθρωποι που αποκλείονται από τις πιστώσεις των περισσότερων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Στην Ελλάδα ήδη έχει γίνει μια παρομια προσπάθεια σε κεντρικό επίπεδο αλλά χωρίς σπουδαία αποτελέσματα λόγω των όρων που θέτει το πρόγραμμα για την λήψη αυτού του ΔΑΝΕΙΟΥ γιατί όπως και να το ονομάσει κανείς δεν παύει να είναι ΔΑΝΕΙΟ από τράπεζα με ότι αυτό συνεπάγεται

Ας δούμε λοιπόν τι κρύβεται από πίσω και πόσο Αβλαβές και Κοινωνικά δίκαιο είναι!

  • Αγορά μετοχής τράπεζας
  • Αυξημένο κόστος δανεισμού
  • Αυξημένο κόστος τελικού προϊόντος
  • Δέσμευση περιουσίας όλων των μελών
  • Ασφυκτικός έλεγχος εκτέλεσης επενδυτικού σχεδίου

Όλες οι δομές που αναπτύσουν αυτό το πρόγραμμα υπόσχονται υποστήριξη και βοήθεια στην εκτέλεση του επενδυτικού προγράμματος στην επιχείρηση που θα το λάβει που αυτό σημαίνει ότι το τιμόνι της επιχείρησης δεν το κρατούν οι Κοινωνικοί Επιχειρηματίες άλλα κάποιου είδους εποπτεία με αυστηρό τρόπο ίσως από τον επενδυτή που εν προκειμένω είναι ο τραπεζικός οργανισμός που δίνει την Μικροπίστωση.

Όπως και να το ονομάσουμε αυτό το τραπεζικό προϊόν δεν παύει να είναι ένα ΔΑΝΕΙΟ με την ανάλογη και σε πολλές περιπτώσεις προσαύξηση του επιτοκίου που σε κάποιες περιπτώσεις είναι σχεδόν διπλάσιο από τον κλασικό δανεισμό και αυτό για να καλύψει τυχόν αστοχίες γενικά του προγράμματος συνολικά.

Τι σας κάνει να πιστεύετε οτι θα πετύχετε το επιχειρηματικό σας σχέδιο με αυξημένο κόστος δανεισμού αν δεν το μπορείτε με κλασικό κόστος δανεισμού;

Αν το αναπτυξιακό σας σχέδιο θα είναι επιτυχημένο ο τραπεζικός δανεισμός θα σας κάνει να έχετε αυξημένο κόστος διαχείρισης με ότι αυτό συνεπάγεται όπως για παράδειγμα αυξημένο κόστος τελικού προϊόντος που αυτό έχει ως συνέπεια να βγείτε εκτός αγοράς και να χάσετε πολύτιμους πελάτες των υπηρεσιών η των προϊόντων σας

Για να υπογραφεί μια σύμβαση λήψης της Μικροπίστωσης είναι απαραίτητη προϋπόθεσή η υπογραφή της δανειακής σύμβασης από ΟΛΑ τα μέλη του συνεταιρισμού ΜΕ δέσμευση της ατομικής τους περιουσίας με την αναλογία της συμμετοχής του στην σύνθεση της επιχείρησης. Έστω ότι ο δανεισμός είναι της τάξης των 25.000 ευρώ και ο συνεταιρισμός έχει 5 μέλη μιλάμε ότι το κάθε μέλος μπαίνει εγγυητής στο 1/5 του δανείου με την προσωπική του περιουσία δηλαδή κινδυνεύει να την χάσει για 5.000 ευρώ αν κάτι δεν πάει καλά στην εκτέλεση του προϋπολογισμού και για κάποιο λόγο δεν θα μπορεί να αποπληρωθεί το δάνειο με το αυξημένο επιτόκιο.

Ποιος θα συμμετείχε με αυξημένο κίνδυνο προσωπικής περιουσίας σε μια επιχείρηση μέσα σε ένα τοξικό περιβάλλον για την επιχειρηματικότητα γενικά;

Θα ακούσετε και θα διαβάσετε πολλά σχετικά με αυτή την νέα προσπάθεια και να έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι κάνεις δεν δανείζει χρήμα που κοστίζει επειδή σας συμπάθησε και θέλει να σας τα κάνει δώρο. Κέρδος αποβλέπουν να βγάλουν οι τραπεζικοί οργανισμοί και να πολλαπλασιάσουν τους πελάτες τους σε αυτό το νέο τραπεζικό προϊόν που έχει περιβληθεί με κοινωνικό χαρακτήρα. Και να έχετε πάντα υπόψιν σας ότι κάνεις δεν σας προτείνει κάτι χωρίς να έχει ίδιον όφελος η αλλιώς προμήθεια από την πώληση αυτού του προϊόντος για την διαμεσολάβηση του.

Η Συμβουλή μας είναι η σωστή επιλογή της δράσης που θέλετε να κάνετε με τις δικές σας προσπάθειες χωρίς προσφυγή στην λήψη δανείου με αυξημένο κόστος ακόμα και διπλάσιο εμπεριέχοντας όλους τους παραπάνω κινδύνους αυτής της κίνησης.


Discover more from ΔΙΚΤΥΟ ΚοινΣΕπ

Subscribe to get the latest posts sent to your email.