Η τέχνη της διαπραγμάτευση σε συνθήκες Κοινωνικής Οικονομίας.


Η ιστοσελίδα koinsep.org αποτελεί μια πλατφόρμα ενημέρωσης και υποστήριξης για Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚοινΣΕπ) και φορείς της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας στην Ελλάδα. Παρέχει πληροφορίες για την ίδρυση και διαχείριση ΚοινΣΕπ, όπως οδηγούς, νέα για επιδοτήσεις, νομικές και φορολογικές συμβουλές, καθώς και επικαιροποιημένα θέματα για τη λειτουργία τους. Απευθύνεται σε επαγγελματίες και πολίτες που επιθυμούν να συμβάλλουν στην κοινωνική οικονομία, ενισχύοντας την τοπική ανάπτυξη και τις κοινωνικές δράσεις και λειτουργει μέχρι σήμερα ανελλιπώς από το 2012


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 12χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 670 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Δεν έχει σημασία πόσο σκληρά προσπαθείτε, αργά ή γρήγορα θα βρεθείτε απέναντι σε περιστατικά που πρέπει να εξομαλύνετε, σε μια δύσκολη κατάσταση. Μπορεί να είναι τρομακτικό, αλλά ευτυχώς με τα κατάλληλα εργαλεία σε ενέργεια, θα μπορέσετε να ανοίξετε το δρόμο σας και να καταλήξετε σε μια λύση που θα λειτουργήσει για όλους τους ενδιαφερόμενους. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα.

images

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να θυμάστε ότι στο θέμα διαπραγμάτευσης είναι να δείτε τη θετική πλευρά. Αν ξεκινήσετε αισιόδοξα, θα είναι πολύ πιο πιθανό να καταλήξετε σε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Να θυμάστε ότι στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, είναι καλύτερα να αγωνιζόσαστε ώστε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να καταλήξουν σε αμοιβαία συμφωνία.

Είναι καλύτερα να συναντηθείτε πρόσωπο με πρόσωπο σε ουδέτερο έδαφος. Αποφύγετε συνεδρίαση στο γραφείο του άλλου ατόμου ή στο δικό σας. Αντ ‘αυτού, επιλέξτε ένα σημείο συνάντησης ουδέτερο για όλους. Εάν δεν είναι δυνατόν αυτό να πραγματοποιηθεί τότε να χρησιμοποιήσετε μια online λύση που θα σας δώσει τη δυνατότητα και να σας επιτρέψει να δείτε και να ακούσετε ο ένας τον άλλον. Μην προσπαθήσετε να διαπραγματευτεί με e-mail. Αυτή είναι μια συνταγή για καταστροφή.

Να είστε βέβαιος ότι καταλαβαίνουν απόλυτα τα θέματα και είναι έτοιμοι να τα συζητήσουν ήρεμα και με έξυπνο τρόπο. Ξεκινήστε τη συνάντησή σας με ένα σαφή ορισμό του προβλήματος και τα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Με τον τρόπο αυτό, όλοι θα είναι στην ίδια σελίδα. Να είστε βέβαιος ότι οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν με βάση τα σχετικά πραγματικά γεγονότα, και μην αφήνετε στη διαπραγμάτευση να σας οδηγούν τα συναισθήματά σας.

Φορτώστε τον εαυτό σας με ειλικρίνεια. Να είστε πρόθυμος να αναλάβετε την ευθύνη για ενέργειες με τις οποίες μπορεί να έχετε συμβάλει στο πρόβλημα. Στο μυαλό σας, να έχετε δημιουργήσει σαφείς γραμμές επίλυσης σε σχέση με την έκβαση των διαπραγματεύσεων. Μπορεί να υπάρχουν ορισμένες γραμμές που απλά να ακολουθούνται και από άλλους έτσι ώστε η επίλυση θα μπορούσε να είναι πιο ευέλικτη και ποιο κοντά. Να είστε προετοιμασμένος από την αρχή.

Κινηθείτε με μια κίνηση προς τα εμπρός. Έμφαση στην εξεύρεση λύσεων και τη δημιουργία εναλλακτικών λύσεων αντί να ρίξουμε το βάρος σε λάθη και αδικίες που έχουν συμβεί στο παρελθόν. Παρακάμψετε εντελώς το κατηγορητήριο και τον κατηγορούμενο. Απλά επικεντρωθείτε στη βελτίωση της κατάστασης και την επίλυση του προβλήματος, όπως είναι αυτό σήμερα.

Αποφύγετε τους ελιγμούς και τους χειρισμούς. Επικοινωνήστε με διαφάνεια απλά και ειλικρινά παρουσιάζοντας τις ανησυχίες και τους στόχους σας. Αναγνωρίστε τα σημεία όπου οι ανησυχίες και οι στόχοι σας είναι ίδιοι ή παρόμοιοι με εκείνους του άλλου μέρους. Αυτή η αναγνώριση κοινών χαρακτηριστικών θα σας βοηθήσει να εργαστείτε από κοινού για την επιτυχή επίλυση.

Βάλτε τον εαυτό σας στη θέση του άλλου ατόμου. Προσπαθήστε να συμπάσχετε και να κατανοήσετε τα κίνητρα του άλλου. Να είστε βέβαιος ότι ακούτε προσεκτικά και να αναζητήσετε σημεία όπου μπορείτε να συμφωνήσετε επιλεκτικά. Να είστε σίγουροι ότι καταλαβαίνετε μια αναδιατύπωση στις δηλώσεις του άλλου ατόμου. Θυμηθείτε ότι προσπαθείτε να βρείτε κοινά αποδεκτή λύση. Δεν προσπαθείτε να κερδίσετε.

Όταν έχετε φτάσει σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, πρέπει να συγχαρείτε τον εαυτό σας για τη σκληρή δουλειά σας. Κλείστε τη συνάντησή σας με Χειραψία συμφωνίας και αφήστε τη συνάντησή σας με μια αίσθηση της ανανεωμένης φιλίας ή πιθανού συνεταιρισμού. Θυμηθείτε να ανακοινώνετε αυτή την επιτυχία σας σε όλους τους συναλλασσομένους μαζί σας αλλά και με αυτούς του άλλου άτομου.

Μπορούν οι κανόνες της Ιδιωτικής Οικονομίας να εφαρμοστούν με επιτυχία στην Κοινωνική Οικονομία;

Λάζαρος Ιντζεσίλογλου Μέλος Διοικούσας Επιτροπής ΑΜΦΙΠΟΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΟΙΝΣΕΠ


Discover more from ΔΙΚΤΥΟ ΚοινΣΕπ

Subscribe to get the latest posts sent to your email.