Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 12χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 640 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ
Με την παραγωγή ένα στρέμμα σε κάθε κύκλο καλλιέργειας π.χ για τα μανιτάρια πλευρώτους να φτάνει τους 10 τόνους, ο τζίρος ανάλογα με την ποιότητα των μανιταριών κυμαίνεται από 25.000 έως 40.000 ευρώ.
Η κατανάλωση μανιταριών στην Ελλάδα υπολογίζεται στους 10.000-11.000 τόνους ετησίως ενώ η παραγωγή δεν ξεπερνά τους 3.000 τόνους. Οι υπόλοιποι 7.000-8.000 τόνοι καλύπτονται από εισαγωγές από Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Πολωνία και Κίνα. Η καλλιέργεια μανιταριών σε όλο τον κόσμο ξεπερνά τους 10 εκατ. τόνους ετησίως. Η συνολική αξία του παραγόμενου προϊόντος ανέρχεται σε περίπου 45 δις. ευρώ. Η Κίνα είναι μακράν η πρώτη χώρα σε παραγωγή καλύπτοντας το 75% της παγκόσμιας αγοράς μανιταριών (παραγωγή 7,5 εκατ. τόνοι ετησίως). Στην Ευρώπη ηγετικές θέσεις καταλαμβάνουν η Ολλανδία και η Πολωνία.
Στη χώρα μας το κλίμα ευνοεί την καλλιέργεια μανιταριών και ουσιαστικά καλλιεργούνται δύο είδη, το λευκό μανιτάρι (Agaricus) και το πλευρωτό μανιτάρι (Pleurotus), με το τελευταίο είδος να κατέχει και το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς (περίπου το 80%). Η παραγωγή αφορά σε νωπά και αποξηραμένα μανιτάρια και λόγω της υψηλής διατροφικής τους αξίας θεωρούνται περιζήτητη τροφή στο εξωτερικό. Οι ελληνικές επιχειρήσεις κυρίως επανεξάγουν εισαγόμενα μανιτάρια και όχι μανιτάρια εγχώριας παραγωγής.
Πελάτες τέτοιων επιχειρήσεων, εκτός από το ευρύ κοινό, είναι όλος ο κλάδος της εστίασης και του τουρισμού (εστιατόρια, ξενοδοχεία, πλοία κλπ), επομένως υπάρχει μια ευρεία αγορά-στόχος για τους επίδοξους επιχειρηματίες που θέλουν να δραστηριοποιηθούν σε αυτόν τον τομέα.
Μια επιχείρηση που «γεννήθηκε» μέσα στην κρίση
Η επιχείρηση «Μανιτάρια Σπερχειού» αποτελεί ένα από τα παραδείγματα «τόλμης» στο ελληνικό «επιχειρείν» καθώς ξεκίνησε τη δραστηριότητά της πριν από πέντε έτη, μεσούσης της οικονομικής κρίσης. Ο κ. Απόστολος Κουτσιαρής, γεωπόνος και υπεύθυνος της μονάδας μιλάει για το εγχείρημα στο insider.gr: «Το βασικό μας προϊόν είναι το φρέσκο μανιτάρι το οποίο το καλλιεργούμε σε δική μας μονάδα με θερμοκηπιακούς θαλάμους και το επεξεργαζόμαστε σε δικό μας εργαστήριο (παρασκευή, συσκευασία κλπ) για να το διοχετεύσουμε στην ελληνική. Ωστόσο, αποφασίσαμε να καινοτομήσουμε και να εισάγουμε κάτι διαφορετικό στην αγορά και έτσι τον τελευταίο χρόνο προωθούμε ένα νέο προϊόν, τα μανιτάρια πλευρώτους σε γυάλινο βάζο που διατηρούνται σε λαδόξυδο. Και πάει αρκετά καλά το συγκεκριμένο προϊόν». Τα προϊόντα διατίθενται σε delicatessen και mini-markets ενώ βασικοί πελάτες της επιχείρησης είναι μεζεδοπωλεία και εστιατόρια. «Οι επαγγελματίες έχουν ανταποκριθεί πολύ θετικά στο νέο προϊόν, οι ιδιώτες είναι λίγο πιο διστακτικοί καθώς είναι αρχή και δεν το έχουν συνηθίσει ως προϊόν», αναφέρει ο υπεύθυνος της επιχείρησης.
Οι πιστοποιήσεις «ανοίγουν την πόρτα» στις εξαγωγές
Στα άμεσα σχέδια της επιχείρησης είναι και οι εξαγωγές, οι οποίες φυσικά απαιτούν και επιπλέον πρόβλεψη για έξοδα προώθησης και marketing. Για την αγορά των μανιταριών όπως και για τα περισσότερα προϊόντα, βασική προϋπόθεση για τις εξαγωγές αποτελούν οι πιστοποιήσεις (ISO κλπ) οι οποίες είναι αρκετά κοστοβόρες καθώς προϋποθέτουν συγκεκριμένες προδιαγραφές και εγκαταστάσεις. «Όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχει πρόβλημα στην αγορά, οι τράπεζες δεν δίνουν χρήματα, δεν μπορούμε να κάνουμε εύκολα επενδύσεις και να επεκταθούμε παρά το γεγονός ότι είναι απολύτως βέβαιο ότι η επένδυση θα έχει απόδοση. Ωστόσο, αναμένουμε και συνεχίζουμε την προσπάθεια επενδύοντας στο μέτρο που αυτό είναι εφικτό», αναφέρει ο κ. Κουτσιαρής.
http://www.insider.gr
Discover more from ΔΙΚΤΥΟ ΚοινΣΕπ
Subscribe to get the latest posts sent to your email.