ΚοινΣΕπ “Απάνω Μεριά” Βήμα βήμα η ανάπτυξη του γεωτουρισμού στην Ελλάδα


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 12χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 670 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Με συστηματικό ρυθμό προωθούνται δράσεις και προσπάθειες που θα συμβάλλουν στην επίτευξη του μεγάλου στόχου της δημιουργίας Γεωπάρκου στη Σύρο με στόχο μάλιστα και την ένταξή του στα Γεωπάρκα της UNESCO, με το ανθρώπινο δυναμικό που συσπειρώνεται γύρω από τον σημαντικό στόχο να ενισχύει στην πράξη την υλοποίησή του.

Βασικό εφόδιο για τη δημιουργία του Γεωπάρκου αποτελεί η Απάνω Μεριά και ο γεωλογικός πλούτος της, με φόντο τον οποίο ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης κατοχύρωσε προ μηνών και συγκεκριμένα τον Μάιο, την χρηματοδότηση των 367.285 ευρώ από το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού για το Νότιο Αιγαίο 2017 – 2020, το οποίο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (εθνικοί πόροι ΠΔΕ) για την αξιοποίηση της γεωλογικής κληρονομιάς της πρωτεύουσας των Κυκλάδων και την ανάπτυξη του γεωτουρισμού.

Προς την ίδια κατεύθυνση, έρχεται η προσπάθεια της ΚοινΣΕπ “Απάνω Μεριά” η οποία δρομολογεί και προγραμματίζει δράσεις ενημέρωσης και πληροφόρησης της τοπικής κοινωνίας, με τον προσεχή Οκτώβρη να είναι ένα διάστημα κατά το οποίο θα πραγματοποιηθούν αρκετές από αυτές που έχει στο πλάνο της.

Συγκεκριμένα, γίνεται προετοιμασία για την διοργάνωση μίας επιστημονικής ημερίδας, στην οποία ομιλητές θα είναι σημαντικοί ακαδημαϊκοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ επίσης για διάστημα είκοσι ημερών θα προωθηθούν ενημερωτικού χαρακτήρα εκθέσεις, συναυλίες και δρώμενα, με κύριο στόχο την προβολή της Απάνω Μεριάς.

Για την υλοποίηση των ανωτέρω η ΚοινΣΕπ ζητά την οικονομική υποστήριξη του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, έως του ποσού των 700 ευρώ, όπως ομόφωνα αποφάσισε και η Επιτροπή Πολιτισμού, θέμα που θα συζητηθεί απόψε στην προγραμματισμένη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Η “Κοινή Γνώμη” επικοινώνησε με τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Ανδρέα Γιαλόγλου, ο οποίος “έτρεξε” και “τρέχει” την προσπάθεια ανάπτυξης του γεωτουρισμού, της δημιουργίας μουσείου γεωλογικής κληρονομιάς και την δημιουργία επίσης Γεωπάρκου, από κοινού με μία ομάδα επιστημόνων και ανθρώπων που αγαπούν την Απάνω Μεριά, προκειμένου να φιλοξενήσει δηλώσεις αναφορικά με το στάδιο στο οποίο βρίσκονται σήμερα όλες οι ενέργειες που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Ο τοπικός πληθυσμός γνωρίζει και προστατεύει τη γεωλογική κληρονομιά

Συγκεκριμένα, η ΚοινΣΕπ “Απάνω Μεριά” έχει αναπτύξει μία σειρά από δράσεις ως σήμερα που εστιάζουν στην ανάδειξη και προβολή με κατανοητό τρόπο της πλούσιας γεωλογικής κληρονομιάς της Σύρου, ενώ επισημαίνει την ανάγκη να γνωρίσει ο τοπικός πληθυσμός τη γεωλογική “φυσιογνωμία” του τόπου και να ασχοληθεί για τη διατήρηση και προάσπισή της.

Στο έγγραφο που απέστειλε με σκοπό τη γνωστοποίηση των νέων εκδηλώσεων – δράσεων που αναφέρονται παρακάτω, πρωτίστως, η ΚοινΣΕπ αναφέρει τους βασικούς σκοπούς της και πραγματοποιεί έναν σύντομο απολογισμό για τις μέχρι σήμερα υλοποιηθείσες δράσεις της.

“Στο αίτημά της προς τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, η ΚοινΣΕπ “Απάνω Μεριά”, η οποία έχει ως σκοπούς τηn κήρυξη, προστασία, διατήρηση και λειτουργία του Γεωπάρκου αιτείται την υποστήριξη του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης ως συνδιοργανωτή στις εκδηλώσεις που σχεδιάζουμε να πραγματοποιήσουμε τον Οκτώβρη του 2018” αναφέρει προλογικά, τονίζοντας προς ενημέρωση του δημοτικού συμβουλίου και των δημοτών πως, “Η ΚοινΣΕπ “Απάνω Μεριά” εργάζεται επίσης για την ενίσχυση δραστηριοτήτων του τοπικού πληθυσμού σχετικών με το γεωλογικό, αρχαιολογικό, πεζοπορικό τουρισμό, αγροτουρισμό, παραγωγή τοπικών βιολογικών προϊόντων (κηπευτικά, μέλι, κρασί, τυροκομείο) και γενικότερα την ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού”.

Μέχρι στιγμής, όπως αναφέρεται από την πλευρά της, για την προβολή της Απάνω Μεριάς προωθήθηκαν τα ακόλουθα: “Ανάμεσα στις μέχρι τώρα δραστηριότητες μας είναι: 1. Η οργάνωση επιστημονικής ημερίδας με συμμετοχή 10 σημαντικών προσωπικοτήτων της επιστήμης και της λογοτεχνίας, με θέμα τη σημασία της προστασίας και διατήρησης της Απάνω Μεριάς Σύρου. 2. Παράλληλη οργάνωση 15νθημερης ενημερωτικής φωτογραφικής και εικαστικής έκθεσης με τη συμμετοχή 25 καλλιτεχνών με παράλληλες μουσικές εκδηλώσεις. 3. Επίσης προχωρήσαμε τον Απρίλιο του 2017 στην έκδοση του περιοδικού “Συριανά Γράμματα” 320 σελίδων, με θέματα τους γεωλογικούς και αρχαιολογικούς θησαυρούς της Σύρου, τη βιοποικιλότητα (χλωρίδα – πανίδα), τα μονοπάτια της Σύρου και 4. Οργανώσαμε με επιτυχία 4ημερο σεμιναρίων που απευθυνόταν στους αγρότες του νησιού με θέματα: άνυδρη και βιολογική καλλιέργεια, αμπελουργία – οινοποιία, μελισσοκομία, καλλιέργεια βοτάνων (Μάιος 2018)”.

Απήχηση και συμμετοχή κόσμου

Με φόντο τα παραπάνω, ο κ. Γιαλόγλου κλήθηκε να απαντήσει πρωτίστως στην ερώτηση αν μέχρι στιγμής διαπιστώνεται πως υπάρχει απήχηση από πλευράς τοπικού πληθυσμού σε ορισμένες δράσεις που έχουν ήδη υλοποιηθεί όπως κυρίως στα σεμινάρια.

“Η ΚοινΣΕπ έχει κάνει μία σειρά από δράσεις, όπως σεμινάρια σε αγρότες προκειμένου να προωθήσει τις άνυδρες καλλιέργειες που ταιριάζουν στην Απάνω Μεριά. Συμμετείχαν γεωπόνοι κ.α. και έχει κάνει και άλλες ημερίδες” σχολίασε, επισημαίνοντας μάλιστα πως, “Υπάρχει σημαντική απήχηση και στις συναντήσεις της ΚοινΣΕπ είναι συνήθως περισσότερα από 50 άτομα”.

Όπως πρόσθεσε μάλιστα, “Οι δράσεις της ΚοινΣΕπ βοηθούν την επικοινωνία του όλου εγχειρήματος και την εξασφάλιση της κοινωνικής συναίνεσης” αναφορικά με τη στόχευση της ανάδειξης της γεωλογικής κληρονομιάς και της δημιουργίας Γεωπάρκου.

Ανοίγει” ο διάλογος για το Γεωπάρκο και το απόθεμα… της Σύρου και των νησιών

Άκρως σημαντικές είναι οι δράσεις που θα προωθηθούν εντός του Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους, από την ΚοινΣΕπ “Απάνω Μεριά”, οι οποίες περιγράφονται αναλυτικά από πλευράς της στο έγγραφο που εστάλη προς το ΔΣ. Ειδικότερα, γίνεται αναφορά στην άφιξη ακαδημαϊκών προσώπων που θα συμμετάσχουν ως ομιλητές σε μία επιστημονική ημερίδα για την ενημέρωση του κόσμου, όπως και στην υλοποίηση εκθέσεων κλπ δράσεων.

“Για τον προσεχή Οκτώβρη 2018 προετοιμάζουμε επιστημονική ημερίδα με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων καθηγητών Γεωλογίας και θέμα την τεράστια γεωλογική σημασία της Σύρου αλλά και του συνόλου των νησιών των Κυκλάδων.

Στην ημερίδα θα κληθούν να συμμετάσχουν (με ίδια έξοδα) Δήμαρχοι των Κυκλάδων καθώς και ορισμένοι σχετικοί με το αντικείμενο επιστήμονες, κάτοικοι των νησιών των Κυκλάδων” σημειώνεται στο περιεχόμενο της επιστολής, ενώ αναφέρεται ακόμη πως, “Παράλληλα και για ένα 20ήμερο (10 – 30 Οκτώβρη) θα γίνουν εκδηλώσεις με στόχο την ενημέρωση των πολιτών με θέμα το Γεωπάρκο Κυκλάδων: Με εκθέσεις ενημερωτικές, εικαστικές, καλλιτεχνικά δρώμενα, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και συμμετοχή των σχολείων”.

Διευκρινίζεται δε, πως η συνδρομή του Δήμου ζητείται, καθώς αυτές οι δράσεις έρχονται συμπληρωματικά στις προσπάθειες δημιουργίας του Γεωπάρκου και της λειτουργίας ενός γεωλογικού μουσείου.

“Θεωρώντας ότι είναι σημαντική η προσφορά της ΚοινΣΕπ “Απάνω Μεριά” στην πραγματοποίηση της κήρυξης του Γεωλογικού Πάρκου Σύρου ζητάμε από εσάς την οικονομική στήριξη στη διοργάνωση αυτού του σπουδαίου εγχειρήματος” τονίζουν ξεκάθαρα τα μέλη της.

Στόχος η ένταξη στα Γεωπάρκα της UNESCO

Σχετικά με τα ανωτέρω δε, μιλώντας στην “Κοινή Γνώμη” ο κ. Γιαλόγλου επισημαίνει πως, “Τον Οκτώβριο θα γίνει μία ημερίδα για το Γεωπάρκο της Σύρου” προκειμένου να καταστεί σαφής ο στόχος της ένταξης του Γεωπάρκου της Σύρου, όταν αυτό δημιουργηθεί, στον “κύκλο” των Γεωπάρκων της UNESCO.

“Θέλουμε να γίνει ξεκάθαρη η προοπτική ένταξής του στα Γεωπάρκα της Unesco” συμπλήρωσε στα παραπάνω, επαναλαμβάνοντας μάλιστα πως, “Θα συμμετέχουν σημαντικοί ομιλητές τόσο Γεωλόγοι, όσο και εκπρόσωποι των Γεωπάρκων καθώς και επιστήμονες που έχουν να κάνουν και με τα άλλα πεδία ενδιαφέροντος της Απάνω Μεριάς, όπως η χλωρίδα, η πανίδα, η αρχαιολογία”.

Εξήγησε δε πως, “Αυτή η δράση γίνεται στο πλαίσιο της ορατότητας του Γεωπάρκου προκειμένου να γίνει ευρέως γνωστό το τί κάνουμε κλπ και φυσικά να υποβοηθήσει και το ενταγμένο έργο που έχουμε στο Πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού Ν. Αιγαίου”.

Συμμετοχή Δήμων από τις Κυκλάδες

Με δεδομένη την πρόσκληση προς τους Δήμους των Κυκλάδων και του “ανοίγματος” που γίνεται προς αυτούς για την κατάκτηση του μεγάλου στόχου της δημιουργίας και ένταξης του Γεωπάρκου στην UNESCO, πρέπει να αναφερθεί σε πρώτο επίπεδο πως, απαιτείται η συνεργασία Δήμων του νομού με τη Σύρο για τη διαμόρφωση ενός πλάνου ικανού να διεκδικήσει αυτή την ένταξη.

“Το θέμα του Γεωπάρκου είναι πιο μακροπρόθεσμος στόχος. Μιλάμε για 4 – 5 έτη” ανέφερε ο κ. Γιαλόγλου, εξηγώντας μάλιστα πως, “Το Γεωπάρκο για να ενταχθεί στην UNESCO δεν επαρκεί η Σύρος από μόνη της. Χρειάζεται μία κρίσιμη μάζα, η οποία δεν καλύπτεται από τη Σύρο μόνη της. Απαιτείται να συνεργαστεί με τέσσερα – πέντε νησιά ακόμη για να φτιαχτεί η “ποικιλία” που απαιτείται και να είναι ανταγωνιστικό το Γεωπάρκο”.

Ως εκ τούτου κι εν αναμονή της ημερίδας στην οποία όλα αυτά θα αναλυθούν με σαφήνεια, διευκρίνισε πως, “Σε αυτό το πλαίσιο έχουν κληθεί και κάποιοι Δήμοι όμορων νησιών για να φτιάξουμε μία ενότητα και έναν κοινό φάκελο”.

Προγραμματική σύμβαση με Πανεπιστήμια. Δημιουργία ενός γεωλογικού μουσείου

Ο κ. Γιαλόγλου ενημέρωσε και για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται σήμερα η προσπάθεια δημιουργίας ενός γεωλογικού μουσείου στο πλαίσιο της ανάπτυξης του γεωτουρισμού, όπως προβλέπεται αναλυτικά και στη συμφωνία του Δήμου με άλλα δύο Πανεπιστήμια που θα προκύψει άμεσα, με φόντο την χρηματοδότηση που διεκδίκησε κι έλαβε ο Δήμος.

Αξίζει πρωτίστως να υπενθυμιστεί πως σε ανακοίνωση του Δήμου για την κατοχύρωση της χρηματοδότησης, είχε γνωστοποιηθεί πως, “Η ανάπτυξη του γεωτουρισμού είναι συνυφασμένη και συμπληρωματική με τη λειτουργία του γεωπάρκου, το οποίο θα καταλαμβάνει κυρίως το βόρειο τμήμα του νησιού, βόρεια του νοητού άξονα Κίνι – Άγιος Δημήτριος, καθώς και με την ίδρυση του γεωλογικού εκθετηρίου, όπου θα παρουσιάζεται η γεωλογική ιστορία της περιοχής, ευρήματα από χαρακτηριστικούς γεωλογικούς σχηματισμούς και απολιθώματα, πιθανά παλαιοντολογικά ευρήματα και γενικά ό,τι χαρακτηρίζει τη γεωλογία της περιοχής”.

Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Γιαλόγλου σε συνέχεια των ανωτέρω και μιλώντας στην εφημερίδα, σημείωσε τα εξής: “Η επόμενη δράση που έχουμε να κάνουμε είναι μία προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου Σύρου – Ερμοούπολης, του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του Τμήματος της Σύρου (ΤΜΣΠΣ) ώστε να δημιουργήσουμε ένα γεωλογικό μουσείο στη Σύρο και παράλληλα κάποιες γεωλογικές διαδρομές που θα συνδέονται με αυτό”. Στόχος όπως πρόσθεσε είναι: “να προσελκύσουμε ερευνητές, φοιτητές και επισκέπτες από όλον τον κόσμο”.

Σύμφωνα με όσα επανέλαβε μάλιστα, “Έχουμε την χρηματοδότηση και είμαστε στο στάδιο της εγγραφής στο ΠΔΕ. Τον Σεπτέμβριο θέλουμε να συνάψουμε την προγραμματική σύμβαση. Στην ουσία η προγραμματική σύμβαση αποτελεί τη νομική δέσμευση για να ξεκινήσει η υλοποίηση”.

Ορίζοντας χρονικής υλοποίησης είναι τα δύο έτη, ενώ όπως ανέφερε, κλείνοντας τις δηλώσεις του, η υλοποίηση του συνόλου των στόχων θα ευνοήσει γενικά τη Σύρο στην κατεύθυνση της ανάπτυξης του γεωλογικού τουρισμού.

To όραμα του Γεωπάρκου από την “Απάνω Μεριά”

Προς αναλυτικότερη ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας, δημοσιεύεται ακολούθως το όραμα της ΚοινΣΕπ “Απάνω Μεριά” για το Γεωπάρκο στη Σύρο, όπως ακριβώς έχει περιγραφεί και παρουσιαστεί στη σχετική ιστοσελίδα: “Η Απάνω Μεριά της Σύρου αποτελεί ένα χαρακτηριστικό και καλοδιατηρημένο παράδειγμα της κυκλαδίτικης ιστορίας, της κυκλαδίτικης οικονομίας και πολιτισμού καθώς και του κυκλαδίτικου τοπίου και της αρχιτεκτονικής του: α. με ιστορία και αρχαιολογικούς χώρους που ξεκινάνε με την έναρξη του πρωτοκυκλαδικού πολιτισμού (Καστρί-Χαλανδριανή, Δελφινονήσι – 3000 π.χ.), β. με τον σπάνιο αρχαιολογικό χώρο των Γραμμάτων, που συνδέεται με τη ναυτική επικοινωνία των Κυκλαδιτών, που συνόδεψαν τον Κυκλαδικό πολιτισμό από την γέννησή του, γ. με σπάνιους γεωλογικούς σχηματισμούς που απεικονίζουν την γεωλογική ιστορία του Αιγαίου, δ. με έντονο θαλάσσιο πλούτο που χαρακτηρίζει την περιοχή, ως συνέχεια και σε ενότητα με το υπό θεσμοθέτηση θαλάσσιο πάρκο της Γυάρου, ε. με μία τοπική οικονομία που βασιζόταν πάντα στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή σε μικρές εκτάσεις, που διαμορφώνονταν στο έντονο ανάγλυφο με τους αναβαθμούς και τις ξερολιθιές. Αγροτική παραγωγή κυρίως άνυδρη, λόγω της σοβαρής έλλειψης νερού που χαρακτήριζε πάντα τα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων, στ. με μικρούς συνεκτικούς οικισμούς με ισόγεια κατά κύριο λόγο κτίσματα, με θεμωνιές, αλώνια, πηγάδια και πάμπολλες χαρακτηριστικές αρχιτεκτονικές κατασκευές, ζ. με μια άγρια φυσική ομορφιά, που συνθέτουν οι απότομες πλαγιές, οι μυρωδιές από το θυμάρι και το φασκόμηλο, τα παλαιά μονοπάτια, οι ξερολιθιές και οι αναβαθμοί, οι άγριες ρεματιές μαζί με τις παρθένες παραλίες τις προστατευμένες από τους βοριάδες.

Η Απάνω Μεριά της Σύρου μετά από δεκαετίες εγκατάλειψης και αφού μέχρι σήμερα απέφυγε την άναρχη τουριστική ανάπτυξη βρίσκεται σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι. Θα ακολουθήσει και αυτή την υπερεκμετάλλευση της βιομηχανίας του τουρισμού, που χαρακτηρίζει τα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων ή θα μπορέσει να διατηρήσει τον χαρακτήρα της και την ιστορία της, να διασώσει και να αναδείξει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ξεπερνώντας την περίοδο της εγκατάλειψης και επανερχόμενη σε μία νέα περίοδο ήπιας και βιώσιμης ανάπτυξης;

Αυτό είναι το όραμά μας: Με το χαρακτηρισμό της περιοχής ως Περιβαλλοντικού και γεωλογικού Πάρκου, να προστατευτούν όλα τα φυσικά, αρχιτεκτονικά, γεωλογικά, θαλάσσια χαρακτηριστικά της, να διατηρηθούν και να αποκατασταθούν οι ανθρώπινες κατασκευές που αποτελούν τη ζώσα ιστορία της περιοχής και των Κυκλάδων γενικότερα και τέλος η περιοχή να γίνει πόλος έλξης για ήπιες δράσεις, όπως ο περιπατητικός και γεωλογικός τουρισμός, οι αναρριχήσεις, οι καταδύσεις, η αλιεία και ο αγροτουρισμός καθώς και η ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων. Η αειφόρος ανάπτυξη να σώσει την Απάνω Μεριά τόσο από την  εγκατάλειψη, όσο και από την τουριστική υπερεκμετάλλευση”.


Discover more from ΔΙΚΤΥΟ ΚοινΣΕπ

Subscribe to get the latest posts sent to your email.