Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 12χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 640 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ
Κοινοβουλευτική Ερώτηση Χάρη Μαμουλάκη προς τους Υπουργούς Πολιτισμού & Αθλητισμού και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων
Την αδυναμία χρηματοδότησης των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων – ΚΟΙΝΣΕΠ από τα προγράμματα του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, αναδεικνύει με Ερώτηση προς τους Υπουργούς Πολιτισμού & Αθλητισμού και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης, με τη συνυπογραφή της Τομεάρχη Πολιτισμού & Αθλητισμού Σίας Αναγνωστοπούλου.
{διαβάστε την σχετική απάντηση του Υπουργείου στην ανωτέρω επερώτηση}
«Παρά την διεθνώς αναγνωρισμένη συνεισφορά της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής, ειδικά την περίοδο που διανύουμε, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού δεν δύναται να χρηματοδοτεί ΚΟΙΝΣΕΠ, ακόμα κι όταν αυτές έχουν τις πολιτισμικές δράσεις και την καλλιτεχνική δημιουργία ως κατεξοχήν αντικείμενο τους» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Η συνθήκη αυτή επιδεινώνει την δυσχερή θέση στην οποία έχουν περιέλθει καλλιτέχνες ή εργαζόμενοι στις δημιουργικές βιομηχανίες οι οποίοι έχουν επιλέξει να δραστηριοποιούνται μέσα από κάποιο φορέα της Κοινωνικής Οικονομίας και σήμερα κατ’ ουσία βρίσκονται συχνά αποκλεισμένοι από τον φυσικό φορέα χρηματοδότησης τους. Γι’ αυτό και επιβάλλεται να γίνει άμεσα νομοθετική παρέμβαση, έτσι ώστε να συμπεριληφθούν και οι τακτικοί προϋπολογισμοί των Υπουργείων στις δυνητικές πηγές χρηματοδότησης των ΚΟΙΝΣΕΠ, έτσι ώστε να μπορούν οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις να ενταχθούν και να χρηματοδοτηθούν από τα προγράμματα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού».
Στην Ερώτηση τονίζεται ότι η Ελληνική νομοθεσία επιτρέπει την δραστηριοποίηση των ΚΟΙΝΣΠΕΠ σε πλήθος διαφορετικών οικονομικών κλάδων και αυτές, πέρα από την οικονομική ορθολογικότητα της συλλογικής οργάνωσης της παραγωγής σε αποκεντρωμένα σχήματα, δύναται να συμβάλει και στον μετριασμό των φαινομένων κοινωνικού αποκλεισμού που εντείνονται την περίοδο της πανδημίας. Με νόμο της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2016, προσδιορίστηκαν οι βασικές αρχές αναφορικά με την λειτουργία των ΚΟΙΝΣΕΠ, όπως και ότι οι δυνητικές πηγές χρηματοδότησης τους.
Σύμφωνα με το συγκεκριμένο νόμο, προσδιορίστηκε ότι φορείς της κεντρικής διοίκησης, όπως π.χ. Υπουργεία, μπορούν να χρηματοδοτούν επιχειρήσεις της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας μέσα από τους προϋπολογισμούς τους που υπάγονται στο Προγράμματα Δημοσίων Επενδύσεων. Με την διάταξη αυτή, ο νομοθέτης προφανώς και ορθώς προσπαθούσε να προεγγράψει την μέριμνα της διοίκησης να εντάξει στις δράσεις των Υπουργείων τους φορείς της Κ.ΑΛ.Ο. Απαιτείται όμως σήμερα και επιπρόσθετη παρέμβαση ώστε μεμονωμένα Υπουργεία, όπως π.χ. το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, να μπορούν να προκηρύσσουν και να χρηματοδοτούν έργα και μέσα από τον τακτικό τους προϋπολογισμό.
Discover more from ΔΙΚΤΥΟ ΚοινΣΕπ
Subscribe to get the latest posts sent to your email.