ΚοινΣΕπ We live together – Στόχος ένας υγιής και ευτυχής “γατοπληθυσμός”


Η ιστοσελίδα koinsep.org αποτελεί μια πλατφόρμα ενημέρωσης και υποστήριξης για Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚοινΣΕπ) και φορείς της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας στην Ελλάδα. Παρέχει πληροφορίες για την ίδρυση και διαχείριση ΚοινΣΕπ, όπως οδηγούς, νέα για επιδοτήσεις, νομικές και φορολογικές συμβουλές, καθώς και επικαιροποιημένα θέματα για τη λειτουργία τους. Απευθύνεται σε επαγγελματίες και πολίτες που επιθυμούν να συμβάλλουν στην κοινωνική οικονομία, ενισχύοντας την τοπική ανάπτυξη και τις κοινωνικές δράσεις και λειτουργει μέχρι σήμερα ανελλιπώς από το 2012


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 12χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 670 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Πάνω από 100 γάτες στειρώθηκαν, με συνεργασία της εταιρείας κοινωνικής ωφέλειας “We live together” και της ΜΚΟ Animal Action, τη συνδρομή μίας μικρής ομάδας εθελοντών, αλλά και την στήριξη του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Άλλη μια επιτυχημένη ΚοινΣΕπ που είχαμε την ευκαιρία να την βοηθήσουμε στην Δημιουργία της

Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά 119 γάτες στειρώθηκαν μέσα σε ένα τριήμερο, χάρη στη δράση των οργανώσεων και των εθελοντών, με στόχο να ελεγχθεί ο πληθυσμός τους, προκειμένου η ζωή, των αδέσποτων ζώων, να αναβαθμίζεται, όπως και αυτή των κατοίκων του νησιού. Παράλληλα, συνεχίζεται και η δράση της τοποθέτησης, συντήρησης και αναβάθμισης των “γατοκαφέ”, δηλαδή των προσεγμένων σημείων εναπόθεσης τροφής και νερού, όπου υπάρχουν μεγάλες αποικίες και μέσω των οποίων όσοι επιθυμούν να ταΐζουν τα ζώα, να το κάνουν σωστά.

“Οι ‘σιχαμένες’ θα γίνουν όμορφες”

Με το πέρας του κύκλου στειρώσεων, το ιδρυτικό μέλος και κτηνίατρος της Κοιν.Σ.Επ. ‘Συμβιώνουμε – We live together’ (Aegean Cats – we live together), κ. Μανώλης Βορρίσης, σε σχετική ανάρτησή του στα social media του Aegean Cats, τόνισε, πως “στειρώνουμε για να περιορίσουμε τις γεννήσεις και την μιζέρια των αμέτρητων νεογέννητων που δεν προλαβαίνουν να χρονίσουν. Στειρώνουμε με ένταση γιατί η γάτα είναι ένα είδος με εξαιρετικές αναπαραγωγικές ικανότητες. Φτάνει σε ηλικία αναπαραγωγής πολύ γρήγορα – 6 μηνών – και μπορεί να γεννήσει δύο ή και τρεις φορές το χρόνο”.

Έτσι, σύμφωνα με τον κ. Βορρίση, “«γεμίζουμε» γάτες , η ζωή τους αρχίζει να γίνεται παρασιτική και άρρωστη, υπάρχει δυσαρέσκεια και προβλήματα στη γειτονιά. Αν όμως στειρώσεις με ένταση και επιμονή θα περιοριστούν οι γεννήσεις. Αν όμως ταΐσεις σωστά θα ομορφύνουν και δεν θα ανεβαίνουν στους κάδους και τα τραπέζια των ταβερνών. Οι «σιχαμένες» θα γίνουν οι όμορφες”, σχολίασε, χρησιμοποιώντας με χιούμορ, έναν χαρακτηρισμό για τις γάτες, που πολλοί ντόπιοι χρησιμοποιούν διώχνοντάς τις.

Όσον αφορά στον αντίλογο, που μιλά για παρέμβαση στη φύση του ζώου, ο κτηνίατρος επισημαίνει, πως “για μας η γάτα δεν είναι ένα άγριο ζώο, αλλά ένα κατοικίδιο. Ούτως η άλλως παρεμβαίνουμε, αφού τη θέλουμε κοντά μας. Έτσι όπως παρεμβαίνουμε στη δική μας φύση (προφυλακτικό, αντισύλληψη, έκτρωση) παρεμβαίνουμε και στη δική της”.

Όπως υπογράμμισε για τη δράση του ίδιου, “συμμετέχω πλέον ως κτηνίατρος και ιδρυτικό μέλος της Κοινσεπ ‘Συμβιώνουμε – We live together’ (Aegean Cats – we live together) σε μια προσπάθεια, η βελτίωση της αδέσποτης ζωής του ζώου, η παροχή κτηνιατρική αρωγής στην άγονη γραμμή και η βοήθεια στα ζώα των ανθρώπων που έχουν χτυπηθεί βάναυσα από την οικονομική κρίση να στήνονται σε επαγγελματικές βάσεις και να μετρώνται με το πραγματικό αποτέλεσμα και όχι την ψευδαίσθηση του ‘like’ και του ΄κάτι γίνεται΄. Συνεργαζόμαστε και συνεταιριζόμαστε μ’ όσους πιστεύουν στο σκοπό μας”.

“Μια γιορτή στήνουμε και ας φεύγουμε κουρασμένοι”

Κατόπιν της ολοκλήρωσης του κύκλου, ο κ. Βορρίσης, σημειώνει, ότι “119 γάτες στειρώθηκαν πριν λίγες μέρες, σ’ ένα έντονο τριήμερο, σε συνέχεια των 106 στις αρχές Ιανουαρίου. Δεν κυνηγάμε νούμερα αλλά μας ενδιαφέρει πρωτίστως η ποιότητα της δουλειάς και μετά το νούμερο. Συνεργαζόμαστε και ο καθένας βάζει τις δυνάμεις που είναι καλύτερος για να έχουμε ένα αποτέλεσμα, κάτι ιδιαίτερα απαιτητικό και δύσκολο, όταν έχεις να μετακινήσεις σε λίγο χρόνο τόσα πολλά ζώα, να μεταφέρεις εξοπλισμό, να συντονιστούν άνθρωποι, να βρεις χρηματοδότηση και εθελοντές, να στήσεις ένα σωστό, μάχιμο χειρουργείο που το ‘τρέχουν’ έμπειροι επαγγελματίες”.

Οι εθελόντριες, κ.κ. Νικολέττα Δελασούδα και Φραγκίσκα Ραβιόλου “επί τρεις μέρες αναισθητοποίησαν 120 ζώα και ετοίμασαν ισάριθμα χειρουργικά πεδία ώστε να έχω το κεφάλι μου ήσυχo ότι όλα θα είναι σωστά σα να είμαι στο δικό μου ιατρικό χώρο. Μεταφέραμε χειρουργικά τραπέζια, κλιβάνους, οξυγονοποιητή, εργαλεία, και λοιπό εξοπλισμό”, ανέφερε ο κτηνίατρος ευχαριστώντας ιδιαίτερα την κ. Πάσσαρη και την Animal Zone International από την Αμοργό, για την σύντομη παραχώρηση ενός ακόμη κλιβάνου, για τις ανάγκες του δεύτερου κύκλου στειρώσεων.

Επίσης, ο κ. Βορρίσης απηύθυνε ευχαριστίες και προς την ΜΚΟ Animal Action, η οποία επισκέπτεται τη Σύρο για τρίτη χρονιά, παρέχοντας υγειονομικό υλικό και που “με χαρά μοιραζόμαστε τα όνειρα μας για τη δημιουργία του υγιέστερου και ευτυχέστερου γατοπληθυσμού στην Ελλάδα”.

Όπως σημείωσε, οι στειρώσεις συνέδραμαν στο έργο της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Syros Cats, που σύμφωνα με τον κτηνίατρο “οργανώνουν τους εθελοντές που μεταφέρουν τις γάτες και τις διαχειρίζονται μετά το χειρουργείο εξασφαλίζοντας ότι θα επιστρέψουν στα μέρη τους καθαρές και ασφαλείς”. Επίσης, συνέδραμαν “στην ανακούφιση ανθρώπων που έχουν στην αυλή τους πολλές γάτες, η στείρωση των οποίων είναι ένα δυσβάστακτο οικονομικό βάρος”.

Για τον κ. Βορρίση, ιδιαίτερα σημαντική είναι η συμβολή και συνδρομή των εθελοντών, κάτι που δίνει στον ίδιο και την ομάδα του κουράγιο να συνεχίζουν το έργο τους. “Είναι σημαντικό για μένα να βλέπω συμμετοχή από ντόπιους, από εμάς, αφού πιστεύω ακράδαντα ότι αν υπάρχει συμμετοχή από ντόπιους τότε τα πράγματα αλλάζουν. Μια γιορτή στήνουμε εκεί και ας φεύγουμε κουρασμένοι, κατάκοποι αλλά ικανοποιημένοι και χαμογελαστοί”. Αξίζει να σημειωθεί, πως ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης παρείχε στις ομάδες και τους εθελοντές το χώρο, καθώς και ένα πολύτιμο μικρό αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις των κλουβιών. “Υπέροχος ο κ. Γιάννης ο οδηγός του τριημέρου. Χαμογελαστός, πρόθυμος, υπεύθυνος. Τον ευχαριστούμε”, σημείωσε ο κτηνίατρος.

Συνέχεια των δράσεων στη Σύρο, επέκταση και σε άλλα νησιά

Τέλος, ο κ. Βορρίσης αναφέρθηκε και στα σχέδια του 2019, υπογραμμίζοντας, ότι “ανεβαίνουμε ψηλότερα”. Πιο συγκεκριμένα, “τα Γατοκαφέ συνεχίζουν να υπάρχουν και προγραμματίζουμε νέα με συμμετοχή ομάδων που θα έρθουν στη Σύρο να τα στήσουν. Οι Ζωοφιλική Ενημέρωση Σχολείων (ΖΩ.Ε.Σ.) είναι στη Σύρο και περνά σε άλλο επίπεδο αυτό που ήδη κάνουμε τα τελευταία 4 χρόνια. Θέλουμε να βάλουμε μόνιμο κτηνίατρο στην Αμοργό, να οργανώσουμε την Τήνο που ψάχνεται – ακόμα, ενώ θέλουμε να επισκεφτούμε και τη Φολέγανδρο”

Την ανάρτησή του ο κτηνίατρος έκλεισε με τα γνωστά πλέον… “σλόγκαν” των ανθρώπων που ασχολούνται με την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των αδέσποτων ζώων, “We live together, we work together, we fight together” (“Ζούμε μαζί, εργαζόμαστε μαζί, αγωνιζόμαστε μαζί”), καθώς “υπεράνθρωπος είναι οι πολλοί άνθρωποι”. – https://www.koinignomi.gr


Discover more from ΔΙΚΤΥΟ ΚοινΣΕπ

Subscribe to get the latest posts sent to your email.