Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 12χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 640 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ
Εάν είσαι αγρότης στην καλλιέργεια αρωματικών φυτών και θες να μάθεις πως δημιουργείται μια Κοινωνική Επιχείρηση έλα σε επαφή μαζί μας από την φόρμα επικοινωνίας στο τέλος του άρθρου. Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε το πρώτο Πανελλήνιο Συνέδριο Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών (ΑΦΦ) στη Θράκη και συγκεκριμένα στην Αλεξανδρούπολη, που διοργάνωσε χθες και σήμερα, η περιφέρεια ΑΜ-Θ, η περιφερειακή ενότητα Έβρου, σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση ΑΦΦ και η νεοσύστατη ομάδα παραγωγών Αρωματικών Ροδόπης Έβρου.
Οι εισηγητές κράτησαν ζωντανό το ενδιαφέρον των παρακολουθούντων, ενώ για άλλη μια φορά τονίστηκε από πλευράς της Δόκτωρος Ελένης Μαλούπα, Διεθύντριας Φυτικής Παραγωγής Β. Ελλάδας στον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό – ΔΗΜΗΤΡΑ, -σ.σ. η σύγχρονη θεά Δήμητρα της Ελληνικής Γεωργίας – πως η Ελλάδα με τα 6.500 χιλιάδες είδη και υποείδη σε ΑΦΦ, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, μπορεί να αυξήσει στο 5% τον εξαγωγικό δείκτη των ΑΦΦ, όπως το κατάφερε η γειτονική Αλβανία.
Αυτό μπορεί να γίνει μέσω των συνεργατικών σχημάτων με βάση την Κοινωνική αλλά και την Οικονομική Αλληλεγγύη, αλληλοστηρίζοντας ο ένας επαγγελματικός κλάδος τον άλλο.
Δύο καλές εξελίξεις για τον Έβρο είναι η λειτουργία Σχολείου Αγρού στην Αλεξανδρούπολη, με τη συνδρομή και δέσμευση της κ. Μαλούπα, κάτι για το οποίο ο οργανισμός είναι ανοικτός σε όλες τις προτάσεις για λειτουργία Σχολείων Αγρού και σε άλλες περιοχές.
Η δεύτερη καλή είδηση είναι η λειτουργία Αυτόματων πωλητών Γίδινου Γάλακτος , τις επόμενες μέρες!
Υπενθυμίζεται πως το συνέδριο διοργάνωσε η περιφέρεια ΑΜ-Θ, η περιφερειακή ενότητα Έβρου, σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση ΑΦΦ και η νεοσύστατη ομάδα παραγωγών Αρωματικών Ροδόπης Έβρου.
Ε. Μαλούπα: «Είναι κρίμα που δεν αξιοποιούμε τον πλούτο μας σε ΑΦΦ»
«Ένας εφικτός στόχος για την Ελλάδα, μια χώρα με την πιο πλούσια βιοποικιλότητα στην Ευρώπη, είναι να αυξηθούν τα στρέμματα σε 100.000 με Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά και να ανέβει ο εξαγωγικός δείκτης στο 5%, ο οποίος μόλις αγγίζει το 0,5%».
Αυτό τόνισε μιλώντας στην ΕΡΑ Κομοτηνής, αλλά και στην εισήγησή της, η Δρ Ελένη Μαλούπα, Διεθύντρια Φυτικής Παραγωγής Β. Ελλάδας στον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό – ΔΗΜΗΤΡΑ, αναφερόμενη στο πρώτο Συνέδριο Αρωματικών και Φαρμακευτικών φυτών.
Στην Ελλάδα, όπως σημείωσε, υπάρχουν 6.500 είδη και υποείδη αρωματικών φυτών που σημαίνει ότι η Ελλάδα αποτελεί την έδρα του 50% της φυτικής ποικιλότητας στην Ευρώπη, γεγονός πολύ σημαντικό για την χλωρίδα της. Από αυτό προκύπτει και το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει και μεγάλη βιοποικιλότητα!
Η Ελλάδα ωστόσο εισάγει ΑΦΦ… ναι καλά διαβάσατε, εισάγει ΑΦΦ και πολλαπλασιαστικό υλικό, καθώς ο τεράστιος θησαυρός παραμελήθηκε και εξακολουθεί να είναι ασθενικός παρά τη δυναμική του, με μεμονωμένες προσπάθειες παραγωγών που επιχειρούν και εισπράττουν τα εύσημα από τις αγορές λόγω της ασύγκριτης ποιότητας που προκύπτει από τα εδαφολογικά χαρακτηριστικά της χώρας μας τα οποία διαφέρουν από τόπο σε τόπο!
Η κ. Μαλούπα εξέφρασε την απογοήτευσή της για το γεγονός πως η γειτονική Βουλγαρία, προχωρεί σε ενέργειες εκμηχάνισης των ΑΦΦ, δηλαδή προσκαλεί άλλους παραγωγούς από άλλες χώρες, απορροφά τις ποσότητες και τις διοχετεύει στις αγορές της Ευρώπης, που διψούν για τα προϊόντα των ΑΦΦ.
«Είναι κρίμα στο εργαστήριό μας στη Θέρμη να διαθέτουμε τεράστιο υλικό και δεσμεύσεις για τεχνική βοήθεια, αλλά και παροχή μητρικών φυτών και να μην είναι ευρύς ο κύκλος των παραγωγών ΑΦΦ στη χώρα με την πιο πλούσια βιοποικιλότητα, απ’όπου και μπορεί να εξασφαλισθούν και νέες θέσεις εργασίας, αξιοποιώντας τον πλούτο μας», υπογράμμισε η κ. Μαλούπα.
Ενώ εκμηχάνιση ΑΦΦ θα μπορούσε να κάνει και η Ελλάδα, η οποία κινείται μεν, αλλά αργά στον τομέα των ΑΦΦ, καθώς υπάρχει ανασφάλεια ως προς την διάθεση του προϊόντος και λείπει η κουλτούρα συνεργασίας.
Αναφερόμενη στις εργασίες που κάνει η ίδια και οι συνεργάτες της στη Θέρμη Θεσ-νικης, για την άρση αυτών, στάθηκε στα προγράμματα κατάρτισης ομάδων που ενδιαφέρονται να ασχοληθούν την καλλιέργεια ΑΦΦ, όπως και την πιστοποίηση που τους δίνεται. Ενώ ξεκίνησαν να δίνονται και μητρικά φυτά.
Επίσης η κ. Μαλούπα σε μια προσπάθεια να κάνουν ένα άνοιγμα στις αγορές τις Ευρώπης, οι παραγωγοί των ΑΦΦ, πρότεινε στις περιφέρειες της Κρήτης και στην ΠΑΜ-Θ να υπάρξει πρωτοβουλία για συμμετοχή τους σε ένα περίπτερο, στην επόμενη έκθεση Βιολογικών προϊόντων και καλλυντικών ΒΙΟΦΑΚ της Νυρεμβέργης.
Τέλος για άλλη μια φορά κάλεσε τους παραγωγούς να προχωρήσουν σε συνεργατικά σχήματα και ΚΟΙΝΣΕΠ και μεταξύ της ρίγανης, του δεντρολίβανου, της λεβάντα, του τσαγιού του Βουνού, να εμπιστευθούν και την καλλιέργεια του κρίταμου, μια και η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που το καλλιεργεί με απίστευτες φαρμακευτικές και καλλυντικές ιδιότητες, αλλά και ως πεντανόστιμο ορεκτικό. «Αρκεί να σημειώσουμε πως τα 3 μιλιλίτρα αιθέριου ελαίου του κρίταμου κοστίζει 25 ευρώ», τόνισε καταλήγοντας η κ. Μαλούπα.
[bestwebsoft_contact_form]
Discover more from ΔΙΚΤΥΟ ΚοινΣΕπ
Subscribe to get the latest posts sent to your email.