Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 12χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 640 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ
Ρ. Αντωνοπούλου: Δίνονται ευκαιρίες στα κατεξοχήν θύματα της κρίσης * Τέλος στις εργολαβικές εταιρείες καθαριότητας, σίτισης, εστίασης και φύλαξης στις δημόσιες υπηρεσίες με τροπολογία του Χρ. Βερναρδάκη. Έντονη αντίδραση από Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ
Η Ρ. Αντωνοπούλου τόνισε ότι η Πολιτεία οφείλει να στηρίξει θεσμικά την κοινωνική οικονομία, καθώς δίνει ευκαιρίες στα κατεξοχήν θύματα των «συλλογικών μας αποτυχιών», όπως χαρακτήρισε την οικονομική κρίση, στηλιτεύοντας ιδιαίτερα τη στάση τού μεγάλου ιδιωτικού τομέα της οικονομίας που «μόλις έχασε τον τραπεζικό δανεισμό και τις κρατικές προμήθειες γέμισε τη χώρα οικονομικά κουφάρια». Η Ρ. Αντωνοπούλου έθεσε την παράμετρο του σταματήματος του brain drain και των κακών εργασιακών συνθηκών που ωθούν τους εργαζόμενους σε διαφορετικές επιλογές, αλλά και των επιχειρήσεων που μπορούν να επαναλειτουργήσουν από τους εργαζομένους τους.
Φορολογικές ελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις στον τομέα της κοινωνικής οικονομίας
Στο νομοσχέδιο ενσωματώθηκαν πολλές παρατηρήσεις της αντιπολίτευσης και των κοινωνικών φορέων, όπως και αρκετές τροπολογίες για σημαντικά κοινωνικά ζητήματα. Κατ’ αρχάς ενσωματώθηκαν οι φορολογικές ελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις στον τομέα της κοινωνικής οικονομίας που αφορούν το 35% του πλεονάσματος ή του κέρδους το οποίο διατίθεται αποκλειστικά στους εργαζομένους, ενώ φορολογείται ως προσωπικό εισόδημα μισθωτού. Επίσης το τέλος επιτηδεύματος ανέρχεται στα 500 ευρώ για τους φορείς της κοινωνικής οικονομίας, ενώ θα υπάρχει και απαλλαγή από τον φόρο επιτηδεύματος για τα πρώτα πέντε χρόνια, όπως και στις ατομικές επιχειρήσεις.
Στο νομοσχέδιο ενσωματώθηκε επίσης τροπολογία για τα προγράμματα επανένταξης των μακροχρόνια ανέργων επιτρέποντας στον ΟΑΕΔ να δημιουργεί ειδικά τέτοια προγράμματα σε θέσεις εργασίας δωδεκάμηνης διάρκειας. Επίσης διορθώνεται η αντίφαση του νόμου για τις επιταγές επανένταξης στην αγορά εργασίας. Τέλος, ενσωματώθηκε τροπολογία για τους ανέργους που είναι δανειολήπτες του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας. Όσοι είναι άνεργοι για τέσσερις μήνες δικαιούνται απαλλαγής δώδεκα μηνών από την καταβολή των κομίστρων, ενώ η δυνατότητα αυτή μπορεί να επεκταθεί για ακόμα έναν χρόνο, αν ο δικαιούχος συνεχίζει να είναι άνεργος.
Τέλος στις εργολαβικές εταιρείες καθαριότητας, σίτισης, εστίασης και φύλαξης στις δημόσιες υπηρεσίες
Εξαιρετικής σημασίας ήταν και η τροπολογία για τη δυνατότητα σύναψης ατομικών συμβάσεων εργασίας από τις δημόσιες υπηρεσίες για τις ανάγκες καθαριότητας, εστίασης, σίτισης και φύλαξης κτηρίων. Ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χρ. Βερναρδάκης μίλησε για τη θεραπεία μιας «χρόνιας παθογένειας» σχετικά με την εκχώρηση αναγκών καθαριότητας, σίτισης, εστίασης και φύλαξης στις εργολαβικές εταιρείες, ενώ επισήμανε ότι πλέον έχουν δημιουργηθεί σοβαρά δημοσιονομικά ζητήματα και ζητήματα υπεράσπισης των βασικών εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζόμενων.
Ο Χρ. Βερναρδάκης επισήμανε ότι «η διασφάλιση δημοσιονομικού οφέλους, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, είναι τεράστια», φέρνοντας το χαρακτηριστικό παράδειγμα πέντε νοσοκομείων όπου η εξοικονόμηση φτάνει το 1,2 εκατ. ευρώ τον χρόνο, ενώ υπενθύμισε ότι οι εργολαβικές εταιρείες είναι στην κορυφή της παραβατικότητας της εργατικής νομοθεσίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Σώματος Ελεγκτών Επιθεώρησης Εργασίας. Ο Χρ. Βερναρδάκης πρόσθεσε ότι «είμαστε έτοιμοι στο επόμενο διάστημα να θωρακίσουμε ακόμα περισσότερο τις διατάξεις αυτές επεκτείνοντάς τις και σε χώρους όπως η Τοπική Αυτοδιοίκηση».
Ενδεικτικές της σημασίας της τροπολογίας ήταν οι αντιδράσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Συμπαράταξη. Ο Ν. Παναγιωτόπουλος μίλησε για «προϊόν ιδεοληψίας» που «στρέφεται προφανώς κατά του ιδιωτικού τομέα, ενδεχομένως ορμώμενη από κάποιες λανθασμένες ή καταχρηστικές συμπεριφορές εργολάβων», και υποστήριξε ότι η πρόταση «δεν έχει κοστολογηθεί, αλλά προφανώς θα στοιχίσει πολλά». Ο Αν. Λοβέρδος έκανε λόγο για «θάνατο του εκσυγχρονισμού στη Δημόσια Διοίκηση» και υποστήριξε ότι «κατάργηση του outsourcing σημαίνει δίοδος για μονιμοποιήσεις».
Σύσταση Ειδικής Γραμματείας Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά
Υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα της σύστασης της Ειδικής Γραμματείας Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά που επίσης προβλέπεται στο νομοσχέδιο, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θ. Φωτίου τόνισε ότι αυτή τη στιγμή δεν εκταμιεύονται κοινοτικοί πόροι και δεν υπάρχει άλλο όργανο για να σχεδιάσει πολιτικές ή να συντονίσει τα υπουργεία, ενώ υπενθύμισε ότι τα ποσοστά αναλφαβητισμού, φτώχειας και έλλειψης στέγης των Ρομά στη χώρα μας είναι τα υψηλότερα στην Ευρώπη.
Discover more from ΔΙΚΤΥΟ ΚοινΣΕπ
Subscribe to get the latest posts sent to your email.