Μηδενική η απορρόφηση πόρων σε 3 δράσεις του ΕΣΠΑ


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Ούτε ένα ευρώ από τους πόρους του ΕΣΠΑ δεν έχει φτάσει στις τσέπες τελικών δικαιούχων σε τρεις από τις τέσσερις δράσεις του ΕΠΑνΕΚ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία), ενώ τα τέσσερα Ταμεία που έχουν δημιουργηθεί στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος παραμένουν αδρανή.

Αυτά αναφέρει ο κ. Κωστής Χατζηδάκης με ερώτησή του στον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου, κάνοντας λόγο για «λογιστική απορρόφηση» πόρων, η οποία έχει μηδαμινό θετικό αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία, σε μια περίοδο, μάλιστα, παρατεταμένης έλλειψης ρευστότητας.

Αξιοποιώντας στοιχεία από τις σχετικές αποφάσεις που έχουν δημοσιευτεί στη Διαύγεια, καθώς και από τους διαδικτυακούς τόπους του ΕΠΑνΕΚ και του ΕΣΠΑ, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σημειώνει ότι «δύο χρόνια μετά την ημερομηνία προκήρυξης (Φεβρουάριος 2016) των τεσσάρων δράσεων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας στο πλαίσιο του ΕΠΑνΕΚ, φαίνεται πως δεν έχει εκταμιευτεί ακόμα ούτε ένα ευρώ σε τρεις εξ αυτών».

Κινητικότητα υπάρχει στη δράση «Ενίσχυση της απασχόλησης των πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης», αν και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η οριστική ένταξη των δικαιούχων που είχαν ενταχθεί προσωρινά τον Οκτώβριο του 2016. Στις άλλες τρεις δράσεις, η ροή πόρων δείχνει να βρίσκεται στο μηδέν». Συγκεκριμένα:

1. Νεοφυής επιχειρηματικότητα: Στις 13/2/2017, σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση, εντάχθηκαν προσωρινά 1.526 δυνητικοί δικαιούχοι με συνολικό επιχορηγούμενο προϋπολογισμό και δημόσια δαπάνη 86,1 εκατ. ευρώ. Ο προϋπολογισμός της δημόσιας δαπάνης αυξήθηκε από 72 σε 116 εκατ. ευρώ, αυξάνοντας τους προσωρινά ενταγμένους με νέες προεντάξεις δυνητικών δικαιούχων.

2. Ενίσχυση τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων: Τον Σεπτέμβριο του 2017 εντάχθηκαν προσωρινά 1.439 δυνητικοί δικαιούχοι με δημόσια δαπάνη 79,2 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, με νεότερη απόφαση της ειδικής γραμματέως ΕΣΠΑ κ. Ε. Φωτιονιάτα αυξήθηκε η δημόσια δαπάνη της δράσης από 90 σε 110 εκατ. ευρώ, όπως και ο αριθμός των δυνητικών δικαιούχων σε 1.970. Σύμφωνα με τις αναρτηθείσες αποφάσεις στη Διαύγεια, μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί μόλις 114 έργα δικαιούχων από τα 1.970 δημόσιας δαπάνης 6,1 εκατ. ευρώ. Και σε αυτό το πρόγραμμα ούτε ένα ευρώ δεν έχει εκταμιευτεί στις επιχειρήσεις.

3. Αναβάθμιση μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την είσοδό τους στις νέες αγορές: Τον Ιούλιο του 2017 εντάχθηκαν προσωρινά 4.412 δυνητικοί δικαιούχοι με δημόσια δαπάνη 257 εκατ. ευρώ, αλλά μόλις 754 έργα με δημόσια δαπάνη 38 εκατ. ευρώ έχουν ενταχθεί οριστικά.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ΕΠΑνΕΚ έχουν συσταθεί τέσσερα Ταμεία Χαρτοφυλακίου συνολικού προϋπολογισμού 868 εκατ. ευρώ (δημόσια δαπάνη ΕΠΑνΕΚ): Το Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙ με προϋπολογισμό 400 εκατ. ευρώ και το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών με 200 εκατ. ευρώ που αφορούν τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων, το Ταμείο Υποδομών με προϋπολογισμό 400 εκατ. ευρώ (200 εκατ. ευρώ από το ΕΠΑνΕΚ) που αναμένεται να χρηματοδοτήσει επενδύσεις στους τομείς ενεργειακής απόδοσης και αστικής ανάπτυξης και το Ταμείο Εξοικονομώ ΙΙ (68 εκατ. ευρώ) που αφορά τη χρηματοδότηση επενδύσεων ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών. Τα 868 εκατ. ευρώ, δηλαδή, παραμένουν αδρανή, χωρίς κανένα αντίκρισμα στην πραγματική οικονομία και χωρίς καμία διευκόλυνση για επιχειρήσεις, επαγγελματίες και νοικοκυριά. Επιπλέον, περίπου 500 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας λιμνάζουν στις περιφέρειες, ενώ δεν έχει αποσαφηνισθεί ο τρόπος επιλογής ανάθεσης σε ενδιάμεσο φορέα, παρά το γεγονός ότι ορισμένες περιφέρειες είναι ώριμες για προκηρύξεις (π.χ. η Κεντρική Μακεδονία, σύμφωνα με δηλώσεις του αρμόδιου περιφερειάρχη).

kathimerini.gr