Μια ΚοινΣΕπ που προωθεί την ανακύκλωση και τα αγροτικά προϊόντα μικρών συνεταιρισμών στο εξωτερικό


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 12χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 640 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Το «ΑΝΑΚΥΚΛΟΣ ΙΣΧΥΣ» είναι ένα καινοτόμο πρόγραμμα συλλογικής διαχείρισης, αξιοποίησης και ιχνηλάτησης των απορριμμάτων στην πηγή παραγωγής από τους πολίτες για τους πολίτες. Εφαρμόζεται από την Ιονική Ανακύκλωση Ελλάς, που είναι ένας αστικός συνεταιρισμός κοινωνικού σκοπού και οφέλους, ο οποίος ανήκει στους λεγόμενους Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας.

Το πρόγραμμα αυτό ουσιαστικά δείχνει τον δρόμο στους ευαισθητοποιημένους πολίτες πώς να εντάξουν στην καθημερινότητά τους την κυκλική οικονομία, την επανάχρηση, την ανακύκλωση και την αξιοποίηση των απορριμμάτων προς όφελος των ιδίων, αλλά και των περιοχών όπου εφαρμόζεται και να αποδείξει ότι το εγχείρημα είναι βιώσιμο και κερδοφόρο.

Στόχος είναι να δημιουργήσουν μετέπειτα οι ίδιοι οι πολίτες μικρούς συνεταιρισμούς-ΚΟΙΝΣΕΠ και να μπορούν να ελέγχουν και να διαχειρίζονται οι ίδιοι το πρόγραμμα. Εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην ΠΕ Πέλλας, με τα ποσοστά να φτάνουν το 100% σε ορισμένες περιοχές, και σήμερα αναλαμβάνει δράση στον Δήμο Ευόσμου-Κορδελιού.

Ταυτόχρονα, όπως σημειώνει ο ιδρυτής της επιχείρησης Διονύσης Κορσιάνος, η Ιονική ΚΟΙΝΣΕΠ προσπαθεί να προωθήσει μέσω του Γερμανού εταίρου της, που είναι η Ένωση Κοινωνικών Συνεταιρισμών Γερμανίας RPG και διαθέτει 50 καταστήματα στη χώρα, τα προϊόντα μικρών αγροτικών συνεταιρισμών. «Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο διασύνδεσης ποιοτικών ελληνικών αγροτικών προϊόντων, ώστε να αποκτήσουν το δικό τους ράφι στο εξωτερικό, μέσω του εταίρου μας και άλλων ΚΟΙΝΣΕΠ, και να πείσουμε τους παραγωγούς να τυποποιούν τα προϊόντα τους, π.χ. τα αρωματικά φυτά και βότανα, ώστε να προωθούνται στο εξωτερικό», τονίζει ο κ. Κορσιάνος. Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα ανάλογο εγχείρημα έγινε με συνεταιρισμό στην Πέλλα, όπου προωθήθηκε γλυκό κεράσι στη συσκευασία των 50ml στην αμερικανική αγορά.