Η ιστοσελίδα koinsep.org αποτελεί μια πλατφόρμα ενημέρωσης και υποστήριξης για Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚοινΣΕπ) και φορείς της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας στην Ελλάδα. Παρέχει πληροφορίες για την ίδρυση και διαχείριση ΚοινΣΕπ, όπως οδηγούς, νέα για επιδοτήσεις, νομικές και φορολογικές συμβουλές, καθώς και επικαιροποιημένα θέματα για τη λειτουργία τους. Απευθύνεται σε επαγγελματίες και πολίτες που επιθυμούν να συμβάλλουν στην κοινωνική οικονομία, ενισχύοντας την τοπική ανάπτυξη και τις κοινωνικές δράσεις και λειτουργει μέχρι σήμερα ανελλιπώς από το 2012
Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 12χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 670 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ
Μία ΜΟΝΑΔΙΚΗ Ευκαιρία έχει η Ελληνική Κυβέρνηση και δη το Υπουργείο Εργασίας μέσα από τα 540 δισ. ευρώ της ΕΕ που εγκρίθηκαν χτες να Ενισχύσει και τις ΚοινΣΕπ, για την έναρξη των δράσεων τους και την δημιουργία θέσεων εργασίας, που είναι η μόνη ελπίδα για την ανόρθωση της Οικονομίας και θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι Αρμόδιοι που παρακολουθούν την σελίδα μας θα το λάβουν σοβαρά υπόψιν τους
Σε συμφωνία για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού στις ευρωπαϊκές οικονομίες κατέληξε το Eurogrοup καθώς οι εντατικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον Μάριο Σεντένο και τους υπουργούς της Ολλανδίας και της Ιταλίας από τη μία πλευρά και τη Γερμανίας, της Ισπανίας και τη Γαλλίας από την άλλη ήταν αρκετές για να καμφθούν όλες οι αντιρρήσεις και να αποφευχθεί ένα ακόμα φιάσκο.
Η Ευρωζώνη θα έχει στη διάθεσή της ένα κολοσσιαίο χρηματοδοτικό πακέτο, με μισό τρισεκατομμύριο ευρώ (540 δισ.) να είναι άμεσα διαθέσιμο για τα πληγέντα κράτη-μέλη, ενώ αναμένεται να οριστικοποιηθούν σε εύθετο χρόνο και οι λεπτομέρειες για το ταμείο ανάκαμψης, μετά το τέλος της πανδημίας.
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σήτιρξης (ESM) θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο καθώς Ιταλία, Ισπανία και Ολλανδία αποδέχθηκαν ότι ο μοναδικός όρος για την προσφυγή μια χώρας στα κεφάλαια του ESM θα είναι η δέσμευσή της ότι τα χρήματα θα τα χρησιμοποιήσει για τις υγειονομικές ανάγκες, τις ανάγκες περίθαλψης και πρόληψης, άμεσα ή έμμεσα, λόγω του νέου ιού και ως εκ τούτου δεν θα υφίσταται καμία αναφορά σε «Μνημόνιο».
Παράλληλα θα αξιοποιηθεί το ταμείο SURE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο αποτελεί ένα μέσο ύψους 100 δισ. ευρώ, το οποίο θα βοηθήσει τους εργαζομένους να διατηρήσουν τα εισοδήματά τους και τις επιχειρήσεις να επιβιώσουν, ενώ μεγάλο ρόλο θα έχει και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Με τη συγκεκριμένη συμφωνία όλες οι πλευρές εμφανίζονται ικανοποιημένες καθώς το ταμείο το ταμείο που θα χρηματοδοτήσει την μετά-πανδημική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη, «θα είναι προσωρινό και έκτακτο και θα στοχεύει ανάλογα με το κόστος που καλείται να επωμιστεί κάθε κράτος – μέλος στην κρίση του Covid-19», αλλά παράλληλα γίνεται αναφορά για τη μελλοντική χρήση «καινοτόμων εργαλείων», κάτι που μπορεί να μεταφραστεί σε «αμοιβαιοποίηση τους χρέους» σε εύθετο χρόνο, παρόλο που δεν γίνεται ρητή αναφορά στη συμφωνία για την έκδοση «κορωνο-ομολόγων».
Μία ΜΟΝΑΔΙΚΗ Ευκαιρία έχει η Ελληνική Κυβέρνηση και δη το Υπουργείο Εργασίας μέσα από τα 540 δισ. ευρώ της ΕΕ που εγκρίθηκαν χτες να Ενισχύσει και τις ΚοινΣΕπ, για την έναρξη των δράσεων τους και την δημιουργία θέσεων εργασίας, που είναι η μόνη ελπίδα για την ανόρθωση της Οικονομίας και θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι Αρμόδιοι που παρακολουθούν την σελίδα μας θα το λάβουν σοβαρά υπόψιν τους
Σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί το φιάσκο του προηγούμενου Eurogroup, όπου σχεδόν μία μόλις ώρα μετά την έναρξή του οι διαφορές ήταν αγεφύρωτες με αποτέλεσμα ορισμένοι υπουργοί Οικονομιών να ζητούν τη λήψη της συνεδρίασης, ο κ. Σεντένο είχε συνομιλίες με τους υπουργούς της Ολλανδίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας με αποτέλεσμα το Eurogroup να καθυστερήσει περισσότερο από τρις ώρες.
Ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι υποστήριξε ότι με την εν λόγω συμφωνία, έχει τεθεί η βάση για ένα ταμείο ανάκαμψης που θα επιτρέπει την έκδοση κοινού χρέους, καλώντας τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ να λάβουν τις τελικές αποφάσεις. Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Βόπκε Χούκστρα υποστήριξε ότι το Eurogroup κατέληξε σε μια «λογική συμφωνία», υπογραμμίζοντας θα εξακολουθήσουν να υφίστανται όροι για τον δανεισμό από τον ESM.
«Μας πήρε συνολικά 16,5 ώρες συζητήσεων, και πολλές ώρες τεχνικής δουλειάς, αλλά τελικά τα καταφέραμε» δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε ο Μάριο Σεντένο.
Οπως είπε ο πρόεδρος του Eurogroup, η πρώτη γραμμή άμυνας κατά των συνεπειών της πανδημίας είναι τα εθνικά μέτρα, τα οποία αθροιστικά, όπως σημείωσε, φτάνουν σε ποσό τρισεκατομμυρίων.
Από εκεί και πέρα, η ΕΕ στήνει τρία «δίχτυα ασφαλείας»: Ένα για τους εργαζόμενους ύψους 100 δισ. ευρώ (το ταμείο SURE), ένα για τις επιχειρήσεις με εγγυήσεις ύψους 200 δισ. ευρώ και ένα για τα κράτη-μέλη με κεφάλαια έως 2% του ΑΕΠ του εκάστοτε κράτους-μέλους, συνολικού ύψους 240 δισεκατομμυρίων.
Ως «επόμενα βήματα» χαρακτήρισε το ταμείο ανάκαμψης και τον προϋπολογισμό της ΕΕ.
Ο Μάριο Σεντένο, τέλος, θα στείλει επιστολή στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων για να τους ενημερώσει σχετικά με το ποιά κράτη – μέλη ζητούν ευρω – ομόλογο και ποιοί όχι, ενώ δεν θα γίνεται καμία ρητή αναφορά στην «αμοιβαιοποίηση τους χρέους».
Σταϊκούρας: Εφαλτήριο για πιο φιλόδοξες πρωτοβουλίες στο μέλλον η απόφαση του Eurogroup
Συγκρατημένος για το αποτέλεσμα και μερικώς ικανοποιημένος για την συμφωνία -μάλλον για την επίτευξή της παρά για το περιεχόμενό της- εμφανίζεται στις πρώτες δηλώσεις του μετά το Eurogroup ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Και δηλώνει αισιόδοξος ότι μετά την σημερινή απόφαση, θα πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες ακόμη πιο φιλόδοξες – μελλοντικά – για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού, αλλά και την επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα.
Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε «το Eurogroup κατέληξε τελικά, σε συμφωνία, μέσα από συμβιβασμούς.
Μια ικανοποιητική συμφωνία που προσφέρει νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για να αντιμετωπισθούν οι πρωτόγνωρες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Μία συμφωνία που έρχεται να συμπληρώσει τις πολύ θετικές πρόσφατες αποφάσεις των Υπουργών Οικονομικών για δημοσιονομική ευελιξία και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για ενίσχυση της ρευστότητας.
Πρόκειται για ένα νέο πακέτο μέτρων, τόσο για την αντιμετώπιση της τρέχουσας υγειονομικής κρίσης, όσο και για τη μεταγενέστερη ανάταξη των ευρωπαϊκών οικονομιών.
Μία ΜΟΝΑΔΙΚΗ Ευκαιρία έχει η Ελληνική Κυβέρνηση και δη το Υπουργείο Εργασίας μέσα από τα 540 δισ. ευρώ της ΕΕ που εγκρίθηκαν χτες να Ενισχύσει και τις ΚοινΣΕπ, για την έναρξη των δράσεων τους και την δημιουργία θέσεων εργασίας, που είναι η μόνη ελπίδα για την ανόρθωση της Οικονομίας και θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι Αρμόδιοι που παρακολουθούν την σελίδα μας θα το λάβουν σοβαρά υπόψιν τους
Ως προς την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, προβλέπεται αυξημένη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, υλοποίηση ενός προσωρινού προγράμματος για τη διασφάλιση θέσεων εργασίας, και ενεργοποίηση της προληπτικής πιστοληπτικής γραμμής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, προσαρμοσμένης στις τρέχουσες υγειονομικές ανάγκες.
Στόχος αυτού του πακέτου μέτρων, συνολικού ύψους άνω των 500 δισεκατομμυρίων ευρώ, είναι η ενίσχυση των υγειονομικών συστημάτων, η τόνωση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, ο περιορισμός της διόγκωσης της ανεργίας και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.
Ως προς την αναγκαία επανεκκίνηση της οικονομίας, προβλέπεται η δρομολόγηση ενός ταμείου ανάκαμψης, με χρηματοδότησή του από «καινοτόμα χρηματοοικονομικά εργαλεία», καθώς και η αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, μέσα από την αναδιάταξη του επόμενου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου.
Η σημερινή, θετική απόφαση θα πρέπει να αποτελέσει το εφαλτήριο για ακόμη πιο φιλόδοξες – μελλοντικά – ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, με άγρυπνο το «μάτι» στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού, αλλά και με το βλέμμα στραμμένο στην επιστροφή της οικονομίας στην κανονικότητα».
Σολτς: Σπουδαία μέρα για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς έκρινε το βράδυ της Πέμπτης ότι η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι 27 για την κοινή αντίδραση στον αντίκτυπο της πανδημίας του κορωνοϊού στην οικονομία σήμανε «μια σπουδαία μέρα για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».
«Είναι σημαντικό ότι όλοι μας θα προχωρήσουμε σε μια κοινή αντίδραση, η οποία θα επιτρέψει στα κράτη μας να ξεπεράσουν τις υγειονομικές προκλήσεις, αλλά επίσης και τις οικονομικές προκλήσεις» που εγείρει η ασθένεια COVID-19, τόνισε ο Σολτς σε ανακοίνωση που μεταφόρτωσε στον λογαριασμό του στο Twitter.
Έπειτα από «πολύ μακρές συνομιλίες», οι 27 κατέληξαν σε «συναίνεση» ως προς το να υπάρξει «σθεναρή αντίδραση» σε αυτή την κρίση άνευ προηγουμένου, που έχει παραλύσει τη Γηραιά Ήπειρο κι έχει γονατίσει πολλές ευρωπαϊκές οικονομίες, συνέχισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.
Ο Όλαφ Σολτς επισήμανε μέτρα όπως η «σθεναρή στήριξη στις επιχειρήσεις», η «σαφής υποστήριξη στους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες», δηλαδή η χρηματοδότηση των ταμείων ανεργίας ώστε να καλύπτουν μέρος των μισθών τους όσο τίθενται εν μέρει σε ανεργία, και ο δανεισμός «στα κράτη που το έχουν ανάγκη» μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ).
Η συμφωνία που κλείστηκε στις Βρυξέλλες είναι «καλό μήνυμα για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διότι έτσι ξέρουν ότι τα κράτη της δρουν μαζί» και ότι «η ΕΕ λειτουργεί», κατέληξε.
Καλβίνο: Επιτεύχθηκε μία καλή συμφωνία
Η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Νάντια Καλβίνο δήλωσε σήμερα το βράδυ πως επιτεύχθηκε μια «καλή συμφωνία» ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.
«Καταλήξαμε σε μια καλή συμφωνία στο Eurogroup, ένα τριπλό δίχτυ ασφαλείας για εργαζόμενους, επιχειρήσεις και κράτη στην μάχη κατά του Covid-19», τόνισε με tweet της η Καλβίνο.
«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τους κοινούς οικονομικούς μηχανισμούς οικονομικής ανάκαμψης», πρόσθεσε.
Λεμέρ: Το πιο σημαντικό σχέδιο στην ιστορία της ΕΕ
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ δήλωσε μετά τη λήξη της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup πως τα κράτη μέλη συμφώνησαν να κινητοποιήσουν 1 τρισεκατομμύριο ευρώ για τη στήριξη της οικονομίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης του κορωνοϊού, στο πιο σημαντικό οικονομικό σχέδιο στην ιστορία της ΕΕ.
Μία ΜΟΝΑΔΙΚΗ Ευκαιρία έχει η Ελληνική Κυβέρνηση και δη το Υπουργείο Εργασίας μέσα από τα 540 δισ. ευρώ της ΕΕ που εγκρίθηκαν χτες να Ενισχύσει και τις ΚοινΣΕπ, για την έναρξη των δράσεων τους και την δημιουργία θέσεων εργασίας, που είναι η μόνη ελπίδα για την ανόρθωση της Οικονομίας και θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι Αρμόδιοι που παρακολουθούν την σελίδα μας θα το λάβουν σοβαρά υπόψιν τους
Σε επικοινωνία του με δημοσιογράφους ο Λεμέρ τόνισε πως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα ενεργοποιηθεί με χαλαρούς όρους. Παράλληλα είπε ως η συμφωνία θα καταστήσει 500 δισεκατομμύρια ευρώ άμεσα διαθέσιμα και πως ένα ταμείο στήριξης θα ακολουθήσει.
«Η Ευρώπη έδειξε πως μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων αυτής της κρίσης», τόνισε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών στο twitter.
Γκουαλτιέρι: Τα ευρωομόλογα στο τραπέζι, οι όροι του ΕΜΣ εκτός
Η Ιταλία, η ευρωπαϊκή χώρα που έχει υποστεί το πιο βαρύ πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού καθώς θρηνεί πλέον πάνω από 18.000 νεκρούς, χαιρέτισε τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι 27 για να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή αντίδραση, μέσω του υπουργού Οικονομίας Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι.
Μέσω Twitter, ο Ιταλός υπουργός εξήρε τη «φιλόδοξη πρόταση» που εγκρίθηκε στο συμβούλιο, προσθέτοντας ότι η χώρα του «έδωσε μάχη» για να διαμορφωθεί.
«Τα ευρωομόλογα τέθηκαν στο τραπέζι, οι όροι (για την εξασφάλιση χρηματοδότησης κρατών από πλευράς) του ΕΜΣ αποσύρθηκαν από το τραπέζι», ανέφερε με ικανοποίηση ο Γκουαλτιέρι.
Η Ιταλία έχει καλέσει επανειλημμένα να υπάρξει κοινή έκδοση χρέους με τη μορφή των ευρωομολόγων, ή κορωνο-ομολόγων κατά τον καινούργιο νεολογισμό που χρησιμοποιείται, ενώ απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο η πιθανή χρηματοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας να συνοδεύεται από όρους και προϋποθέσεις ως προς την οικονομική πολιτική. {πηγή}
Discover more from ΔΙΚΤΥΟ ΚοινΣΕπ
Subscribe to get the latest posts sent to your email.