Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 12χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 640 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ
Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου αναμένεται να ανοίξει για υποβολή αιτήσεων η νέα δράση του ΕΣΠΑ: «Εργαλειοθήκη ανταγωνιστικότητας μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων», ύψους 400 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή θα είναι η πρώτη, νέα δράση επιχειρηματικότητας του ΕΣΠΑ που θα προκηρύξει ο νέος υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στάθης Γιαννακίδης.
Οι προτάσεις που θα κατατεθούν στο πλαίσιο της νέας δράσης θα πρέπει να έχουν προϋπολογισμό από 30.000 έως 120.000 ευρώ. Με το ποσοστό της επιδότησης να αγγίζει ακόμη και το 75% του συνολικού κόστους επένδυσης, οι δικαιούχοι μπορούν να λάβουν έως και 90.000 ευρώ οικονομική ενίσχυση.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», η δράση αφορά στην ενίσχυση υφιστάμενων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, προκειμένου να αναβαθμίσουν και να βελτιώσουν την ανταγωνιστική τους θέση, κυρίως, στην εξωτερική αγορά.
Επιδότηση για 9 κλάδους
Προτεραιότητα θα δοθεί στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους εννέα τομείς του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία», γνωστό και ως ΕΠΑνΕΚ:
- Αγροδιατροφή/Βιομηχανία Τροφίμων
- Ενέργεια
- Εφοδιαστική Αλυσίδα
- Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες (ΠΔΒ)
- Περιβάλλον
- Τουρισμός (επιλέξιμοι είναι αποκλειστικά οι ΚΑΔ 55.10-ξενοδοχεία και παρόμοια καταλύματα)
- Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ)
- Υγεία
- Υλικά-Κατασκευές
Προϋποθέσεις ένταξης
Βασική προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα αποτελεί οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις να έχουν 2 τουλάχιστον ετήσιες μονάδες μισθωτής εργασίας (ΕΜΕ) το έτος που προηγείται της υποβολής του επενδυτικού σχεδίου.
Στο πλαίσιο της δράσης, θα χρηματοδοτηθούν συγκεκριμένες κατηγορίες δαπανών, οι οποίες σχετίζονται με τα έξοδα για την αγορά μηχανημάτων και εξοπλισμού, με παρεμβάσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας, με συστήματα πιστοποίησης-διαχείρισης ποιότητας, με το σχεδιασμό, την τυποποίηση και την πιστοποίηση προϊόντων, με τεχνικές μελέτες μηχανικών, με τη σύνταξη και την παρακολούθηση του επενδυτικού σχεδίου, αλλά και με το μισθολογικό κόστος εργαζομένων. Πηγές από το αρμόδιο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης επισημαίνουν πως «ο τρόπος αξιολόγησης θα γίνει μόνο με αντικειμενικά κριτήρια», για να προσθέσουν πως «μία επιχείρηση ήδη κατά την υποβολή θα μπορεί να υπολογίζει τη βαθμολογία της».
Στους βασικούς στόχους της δράσης συμπεριλαμβάνονται οι εξής:
1. Η ενίσχυση κατά προτεραιότητα των επιχειρήσεων με εξαγωγική δυναμική. Γι’ αυτόν το λόγο τα μεγαλύτερα ποσοστά ενίσχυσης που προβλέπονται στο πρόγραμμα (έως 75%) συνδέονται με εξαγωγικές επιδόσεις.
2. Η παροχή κινήτρων σε επιχειρήσεις για αναζήτηση νέων αγορών. Εκεί αποδίδονται τα υψηλά ποσοστά ενίσχυσης (έως 75%) για την κατηγορία που αφορά σε συστήματα πιστοποίησης – τυποποίησης, υιοθέτησης προτύπων ευρωπαϊκών και διεθνών αγορών.
3. Η παροχή κινήτρων σε επιχειρήσεις για την πρόσληψη νέου προσωπικού.
Υπενθυμίζεται πως προ ημερών το ίδιο υπουργείο ανακοίνωσε αύξηση προϋπολογισμού (από 120 εκατ. ευρώ σε 400 εκατ. ευρώ) για τη δράση: «Ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων», η οποία έχει κλείσει για υποβολή αιτήσεων.
Discover more from ΔΙΚΤΥΟ ΚοινΣΕπ
Subscribe to get the latest posts sent to your email.