Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 12χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 640 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ
«Το εγχείρημα έγινε για να μπορέσουμε να συντηρηθούμε… Το εμπάργκο που επέβαλε η Ε.Ε. στη Ρωσία μείωσε τους επισκέπτες στα μοναστήρια και μετά τα κάπιταλ κοντρόλ ήταν τεράστια η κάμψη. Δεν μπορούσαν να μας ανταμείψουν χρηματικά κι έτσι για να επιβιώσουμε παίρναμε ανταποδοτικά για τα εργόχειρα ό,τι προϊόντα παρήγαν: λάδι, ελιές, κρέατα…» μας λέει ο γραμματέας της ΚΟΙΝΣΕΠ ΟΙΚΑΔΕ, Απόστολος Νανούσης για το πώς εξ ανάγκης λειτούργησαν στο πλαίσιο της ανταλλακτικής οικονομίας εξασφαλίζοντας «τα βασικά για τα σπίτια μας».
Οι δυσκολίες συνεχίστηκαν, η ζήτηση για τις παραδοσιακές τέχνες –κοσμήματα αργυροχρυσοχοΐας, εργόχειρα, δερμάτινα και άλλα χειροποιήματα- ήταν λιγοστή «κι έτσι αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με τον πρωτογενή τομέα, με τα βότανα και τα αρωματικά φυτά, γιατί η παραγωγή τους δεν έχει την ανάπτυξη που θα μπορούσε: στη χώρα μας η καλλιέργειά τους καταλαμβάνει μόλις το 0,9% του πρωτογενούς τομέα όταν στις γειτονικές βαλκανικές χώρες η παραγωγή τους ξεπερνά το 5%, κάτι που δείχνει τις δυνατότητες ανάπτυξης» μας λέει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Μιχάλης Αλμπάνογλου.
Μια ομάδα λοιπόν συμμετέχει στα σχολεία αγρού του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού μαθαίνοντας την καθετοποιημένη παραγωγή αρωματικών και θεραπευτικών βοτάνων.
«Παίρνουμε την τεχνογνωσία και κάνουμε ανταποδοτική εργασία στους πιλοτικούς αγρούς που έχει ο φορέας στη Θέρμη και στο Κιλκίς στον Βαλκανικό Βοτανικό Κήπο Κρουσσίων στην Ποντοκερασιά» μας εξηγούν σημειώνοντας πόσο σημαντική είναι η κατάρτιση όχι μόνο στην καλλιέργεια αλλά και στην ολοκληρωμένη διαχείριση των βοτάνων, καθώς στα μαθήματα περιλαμβάνονται η παρασκευή βαμμάτων, αιθέριων ελαίων αλλά και τρόποι τυποποίησης των τελικών προϊόντων που «ξεκλειδώνουν πολλές δυνατότητες απασχόλησης»…
Από φέτος ο συνεταιρισμός έχει μεταφέρει την έδρα του από τη Θεσσαλονίκη στην Ποντοκερασιά στο Κιλκίς. Αφενός για να περάσουν από την τεχνογνωσία στο χωράφι τους, καθώς έχουν βρει μια έκταση για να καλλιεργούν, «και μάλιστα πιστοποιημένα» στο πλαίσιο της συνεργασίας τους με τον ΕΛΓΟ.
Αφετέρου επειδή στο πλαίσιο της ανταποδοτικότητας για την κατάρτιση έχουν στόχο την πλήρη λειτουργία του βοτανικού κήπου των 330 στρεμμάτων προσφέροντας την εργασία τους καθώς σήμερα έχει μόνο έναν συντηρητή και μαραζώνει. Αλλωστε στους σκοπούς του συνεταιρισμού είναι «η πρόταξη του ατόμου και της εργασίας έναντι του κεφαλαίου και η χρησιμοποίηση των κερδών για την ανάπτυξη της απασχόλησης και τη διεύρυνση των εργασιών».
«Υπάρχει χώρος για την κοινωνική οικονομία αλλά πρέπει να εργαστείς σκληρά. Αν έπρεπε να πληρώσουμε για έναν χρόνο τα μαθήματα, το κόστος θα ξεπερνούσε τις 2.000 ευρώ το άτομο. Μοιραζόμαστε τις βενζίνες και ξεπληρώνουμε το κόστος των μαθημάτων με εθελοντική εργασία» λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ και προσθέτει: «Υπάρχουν δυσκολίες… Το ίδιο το κράτος αντί να είναι αρωγός βάζει εμπόδια για την ανάπτυξη των συνεταιρισμών… Ωστόσο η συλλογική εργασία είναι η μοναδική λύση για την ανάπτυξη της χώρας. Αλλωστε το μεμονωμένο μάς οδήγησε σ’ αυτήν την κατάσταση…».
Μας καταθέτει τις προτάσεις –καρπό εμπειρίας- που έχουν κάνει στους αρμόδιους φορείς ώστε «να αναπτύξουμε δράσεις για να δώσουμε ξανά ζωή. Η κρίση γεννάει και ευκαιρίες. Η κατάρτιση είναι απαραίτητη για να ανοίξει ένας δρόμος. Προχωρώντας πιλοτικά σε χειροπιαστά πράγματα, τώρα επεξεργαζόμαστε το επιχειρηματικό σχέδιο για τη διαχείριση και ανάπτυξη του κήπου από κοινού. Νομίζουμε ότι παρόμοιες συμπράξεις μπορούν να γίνουν παντού για να εργαστεί ο κόσμος. Οταν θα έχουμε κέρδη, θα τα χρησιμοποιήσουμε για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Εχουμε προτείνει να ανοίξει γραφείο σχετικής ενημέρωσης στον ΟΑΕΔ ενώ πραγματοποιούμε κάθε μήνα ανοιχτές ημερίδες ευαισθητοποίησης…» συμπληρώνει ο κ. Αλμπάνογλου.
https://www.efsyn.grDiscover more from ΔΙΚΤΥΟ ΚοινΣΕπ
Subscribe to get the latest posts sent to your email.