Οι σκοποί της 1ης Εκθεσης Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας στη Τεχνόπολη


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 12χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 640 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Για την 1η Εκθεση Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας που διοργανώνει το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, από την 1η έως τις 3 Νοεμβρίου, στην Τεχνόπολη, μίλησε ο ειδικός γραμματέας της ΚΑΛΟ του υπουργείου, Αντώνης Βορλόου, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όπως επισημαίνει, σκοπός της έκθεσης είναι να «συστήσει» τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της ΚΑΛΟ στο ευρύτερο κοινό, να δικτυώσει τους φορείς της Κοινωνικής Οικονομίας, αλλά και να φέρει σε επαφή τους εκπροσώπους των μεγάλων παραγωγικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας με την ΚΑΛΟ.

Στην τριήμερη έκθεση θα πραγματοποιηθούν σεμινάρια κοινωνικής επιχειρηματικότητας, workshops των φορέων της ΚΑΛΟ για την καλύτερη δικτύωσή τους και την ανάπτυξη του πεδίου, καθώς και συζητήσεις και ενημερώσεις από το υπουργείο Εργασίας για τις δράσεις υποστήριξης των φορέων της Κοινωνικής Οικονομίας. Επιπλέον, η έκθεση δίνει την ευκαιρία στον επιχειρηματικό κόσμο να εξετάσει τους τρόπους με τους οποίους μπορεί η Κοινωνική Οικονομία και οι φορείς της να αποτελέσουν αντικείμενο, αλλά και εργαλείο υλοποίησης δράσεων της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

«Ο σκοπός της έκθεσης είναι αφενός μεν να ενημερώσει το ευρύ κοινό για το τι είναι η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία και να φέρει κοντά το κοινό με τα εγχειρήματα και τις παραγωγικές προσπάθειες, αφετέρου δε, να φέρει σε επαφή τα ίδια τα εγχειρήματα μεταξύ τους» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Βορλόου.

Υπογραμμίζει δε, ότι στην έκθεση θα λειτουργεί ένας συνεδριακός χώρος, στον οποίο θα γίνει ενημέρωση του πεδίου σχετικά με τις ενδεδειγμένες πολιτικές που θεωρεί το υπουργείο ότι θα μπορούσαν να ακολουθηθούν και το ίδιο το πεδίο θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει (δηλαδή πώς πρέπει να προχωρήσουν στις συνεργασίες, πώς θα μπορούσαν να βελτιώσουν τις δυνατότητες που έχουν και σε παραγωγικό επίπεδο, κτλ).

Σύμφωνα με τον κ. Βορλόου, με τη διοργάνωση της εν λόγω έκθεσης, επιχειρείται μία προσπάθεια να μάθει το ευρύτερο οικοσύστημα, πέραν από την ΚΑΛΟ, τι είναι η Κοινωνική Οικονομία, ώστε ο ιδιωτικός τομέας ή άλλες επιχειρήσεις και φορείς να συνεργαστούν με τον τομέα και να δημιουργηθούν συνέργειες. Για παράδειγμα, όπως σημειώνει, δίνεται η δυνατότητα ένας φορέας του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα να γνωρίσει τις δυνατότητες που απορρέουν από τους φορείς ΚΑΛΟ, ώστε να γίνουν προμηθευτές του. Ένας φορέας ΚΑΛΟ, δηλαδή, ο οποίος παράγει ένα προϊόν ή μία υπηρεσία, να μπορεί να προμηθεύσει είτε τον ιδιωτικό είτε το δημόσιο τομέα.

Ο κ. Βορλόου δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι στην έκθεση συμμετέχουν 150 εκθέτες (Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ), συνεταιρισμοί εργαζομένων, Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί Περιορισμένης Ευθύνης (ΚΟΙΣΠΕ) και φορείς της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, με προϊόντα και υπηρεσίες που επεκτείνονται σε όλο το φάσμα της οικονομίας).

Όπως επισημαίνει, στην έκθεση θα λειτουργούν δύο χώροι. Στον έναν χώρο θα παρουσιάζονται οι φορείς ΚΑΛΟ που παρέχουν υπηρεσίες και στον άλλον οι φορείς που παράγουν προϊόντα και τα πωλούν. Θα υπάρχει, επίσης και ένας τρίτος χώρος, στον οποίο θα πραγματοποιούνται διάφορα workshops. Πρόκειται για το συνεδριακό κομμάτι της έκθεσης. Τέλος, στον προαύλιο χώρο θα μπορούν να γίνουν και διάφορες δραστηριότητες. «Δεν επιδιώκουμε μία τεχνοκρατική έκθεση προϊόντων και υπηρεσιών, αλλά θέλουμε να θυμίζει γιορτή» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Βορλόου.


Discover more from ΔΙΚΤΥΟ ΚοινΣΕπ

Subscribe to get the latest posts sent to your email.