Πρόταση για Δημιουργία Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων στην Προστασία και Ανάπλαση Δασών στην Ελλάδα μετά από Καταστροφικές Πυρκαγιές


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 12χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 640 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Περίληψη: Οι πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα είχαν ως αποτέλεσμα σημαντικές περιβαλλοντικές και οικονομικές ζημιές. Για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που δημιουργούν αυτές οι πυρκαγιές, προτείνουμε τη δημιουργία κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων με επίκεντρο την προστασία και την ανάπλαση των δασών.

Αν ενδιαφέρεστε να δημιουργήσετε μια ΚοινΣΕπ για την διαχείρηση και προστασία του Δασικού πλούτου στείλτε μας το μήνυμα σας από την φόρμα επικοινωνίας που θα βρείτε στο τέλος του άρθρου και θα σας καλέσουμε το συντομότερο δυνατόν.

Αυτοί οι συνεταιρισμοί θα έχουν ως στόχο να δημιουργήσουν βιώσιμες θέσεις εργασίας, να προωθήσουν τη συμμετοχή της κοινότητας και να συμβάλουν στην αναζωογόνηση της τοπικής οικονομίας. Η ακόλουθη πρόταση περιγράφει τα βήματα και τις ενέργειες που απαιτούνται για την επιτυχή υλοποίηση αυτών των πρωτοβουλιών.

  1. Εκτίμηση Αναγκών και Εμπλοκή Ενδιαφερομένων: α). Διεξαγωγή συνολικής εκτίμησης αναγκών για τον εντοπισμό των περιοχών που έχουν πληγεί περισσότερο από τις πυρκαγιές και την εκτίμηση της περιβαλλοντικής και οικονομικής ζημίας. β). Συνεργαστείτε με τις τοπικές κοινότητες, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, τις κυβερνητικές υπηρεσίες και άλλους σχετικούς ενδιαφερόμενους φορείς για να κατανοήσετε τις ανάγκες, τις ανησυχίες και τις προοπτικές τους.
  2. Σύσταση Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων: α). Θέσπιση νομικού πλαισίου για τη δημιουργία και λειτουργία κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων, παρέχοντας κίνητρα και υποστήριξη για την ενθάρρυνση της συμμετοχής. β). Διευκόλυνση της σύστασης συνεταιρισμών προσφέροντας τεχνική βοήθεια, κατάρτιση και οικονομικούς πόρους σε ενδιαφερόμενα άτομα ή ομάδες.
  3. Έργα Προστασίας και Ανάπλασης Δασών: α). Ανάπτυξη σχεδίων για την προστασία των δασών, συμπεριλαμβανομένων μέτρων πρόληψης πυρκαγιών, συστημάτων έγκαιρης ανίχνευσης και ομάδων πυρόσβεσης με βάση την κοινότητα. β). Υλοποίηση έργων αναδάσωσης για την αποκατάσταση των περιοχών που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του οικοσυστήματος. γ). Προώθηση βιώσιμων δασικών πρακτικών για την προώθηση της υπεύθυνης διαχείρισης των πόρων και της δημιουργίας εισοδήματος για τους συνεταιρισμούς.
  4. Βιώσιμη δημιουργία θέσεων εργασίας: α). Προσδιορίστε πιθανές ευκαιρίες απασχόλησης στο πλαίσιο της προστασίας και της αναγέννησης των δασών, όπως η παρακολούθηση των δασών, η αποκατάσταση οικοτόπων, τα φυτώρια δενδρυλλίων, ο οικοτουρισμός και η αειφόρος παραγωγή δασικών προϊόντων. β) Παροχή εξειδικευμένων προγραμμάτων κατάρτισης και ανάπτυξης δεξιοτήτων για να εξοπλίσει τους κατοίκους της περιοχής με την απαραίτητη τεχνογνωσία για αυτές τις θέσεις εργασίας.
  5. Υποστήριξη Ανάπτυξης Τοπικής Οικονομίας: α). Ενθαρρύνετε τους κοινωνικούς συνεταιρισμούς να συμμετάσχουν σε πρωτοβουλίες οικολογικού τουρισμού, όπως περιπάτους με οδηγό στη φύση, παρατήρηση άγριας ζωής και καταφύγια στα δάση, για να προσελκύσουν επισκέπτες και να τονώσουν τις τοπικές οικονομίες. β). Συνεργαστείτε με τοπικούς τεχνίτες και επιχειρηματίες για την προώθηση βιώσιμων δασικών προϊόντων, όπως χειροτεχνίες από ξύλο, φυτικά προϊόντα και φυσικά καλλυντικά. γ). Δημιουργήστε συνδέσεις με υπάρχουσες αγορές και δημιουργήστε ευκαιρίες για συνεταιριστικά προϊόντα να προσεγγίσουν ευρύτερο κοινό, συμπεριλαμβανομένων των περιφερειακών, εθνικών και διεθνών αγορών.
  6. Χρηματοδότηση και Οικονομική Υποστήριξη: α). Αναζητήστε χρηματοδότηση από διάφορες πηγές, συμπεριλαμβανομένων κρατικών επιχορηγήσεων, εταιρικών σχέσεων με τον ιδιωτικό τομέα, εκστρατειών χρηματοδότησης και διεθνών οργανισμών που υποστηρίζουν περιβαλλοντικά έργα. β) Προσφέρετε οικονομικά κίνητρα και φορολογικά οφέλη για άτομα ή επιχειρήσεις που επενδύουν σε κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις.
  7. Παρακολούθηση και Αξιολόγηση: α). Εφαρμογή ενός ισχυρού συστήματος παρακολούθησης και αξιολόγησης του αντίκτυπου των κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων στην προστασία των δασών, την ανάπλαση και την τοπική οικονομική ανάπτυξη. β). Χρησιμοποιήστε τα σχόλια από τα ενδιαφερόμενα μέρη για να κάνετε τις απαραίτητες προσαρμογές και βελτιώσεις στις πρωτοβουλίες.

Συμπέρασμα: Η ίδρυση κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων με επίκεντρο την προστασία και την ανάπλαση των δασών αποτελεί μια ευκαιρία για ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των συνεπειών των καταστροφικών πυρκαγιών στην Ελλάδα. Με τη συμμετοχή των τοπικών κοινοτήτων, την προώθηση της βιώσιμης δημιουργίας θέσεων εργασίας και την προώθηση της υπεύθυνης χρήσης των δασικών πόρων, αυτές οι πρωτοβουλίες μπορούν να συμβάλουν σε ένα ανθεκτικό οικοσύστημα, στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη και στη βελτίωση της κοινοτικής ευημερίας. Η συνεργασία μεταξύ κυβέρνησης, κοινωνίας των πολιτών και ιδιωτικού τομέα θα είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία αυτών των προτάσεων και δράσεων.


Discover more from ΔΙΚΤΥΟ ΚοινΣΕπ

Subscribe to get the latest posts sent to your email.