Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 12χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 670 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ
Και σα να μην έφταναν οι αμφιβολίες σας και όλα τα υπόλοιπα προβλήματα επιβίωσης, έρχονται και οι «ειδικοί» για να σας ζητήσουν να γράψετε ένα λεπτομερές επιχειρηματικό πλάνο! Το πλάνο φυσικά θα πρέπει να καλύπτει όλες τις πτυχές τις επιχείρησης, από το μάρκετινγκ έως τη στρατηγική της μελλοντικής σας εταιρείας. Την ίδια στιγμή εσείς κατά πάσα πιθανότητα αναρωτιέστε τι σχέση έχουν όλα αυτά με την ιδέα που καλά καλά δεν έχετε ακόμη διαμορφώσει.
Και έχετε δίκιο! Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνετε δεν έχει σχέση με τη γραφειοκρατεία που απαιτείται, αλλά με τη διαμόρφωση μιας ιδέας που θα αποφέρει κέρδη. Παρατήστε λοιπόν τις οικονομικές αναλύσεις και βγείτε στον δρόμο! Εκεί θα βρείτε τους πολυπόθητους πελάτες που θα καθοδηγήσουν τα επόμενα βήματά σας.
Φυσικά σε αυτό το σημείο θα αναρωτιέστε πώς είναι δυνατόν να βρείτε πελάτες χωρίς να έχετε ένα προϊόν στα χέρια σας. Η διαδικασία είναι πιο απλή από όσο νομίζετε.
Αρχικά χρειάζεται να έχετε αποφασίσει σε πιο επιχειρηματικό τομέα θέλετε να επικεντρωθείτε. Για παράδειγμα, σας ενδιαφέρει ο χορός; Είστε παθιασμένοι με την Ιστορία; Έχετε πείρα στο διαμετακομιστικό εμπόριο; Είστε ειδικοί στο χρηματοπιστωτικό σύστημα; Είμαι σίγουρη ότι κάποιος τομέας σας έχει κινήσει το ενδιαφέρον τα προηγούμενα χρόνια και θα θέλατε να ασχοληθείτε πιο συστηματικά με αυτόν.
Όταν θα βγείτε έξω από το σπίτι ή το γραφείο σας, φροντίστε να συναντήσετε άτομα που ασχολούνται με τον συγκεκριμένο χώρο. Προσεγγίστε τα και μιλήστε μαζί τους. Προσπαθήστε να ανακαλύψετε ποιοι είναι (νέοι – γέροι, γυναίκες – άντρες, αστοί – αγρότες κ.λπ.), συγκεκριμένα τι τους ενδιαφέρει, τι είδους προϊόντα αγοράζουν, τι είδους υπηρεσίες χρησιμοποιούν, πώς πληρώνουν γι’ αυτά, και πάνω από όλα τι είδους προβλήματα αντιμετωπίζουν.
Όταν θα έχετε ανακαλύψετε το πρόβλημα που έχει η πλειονότητα των μελλοντικών πελατών σας, τότε θα έχετε κάνει ένα σημαντικό βήμα προς τη δημιουργία της επιχείρησής σας. Ο επιχειρηματίας έρχεται για να λύσει το συγκεκριμένο πρόβλημα με βάσης τις γνώσεις του, τις δεξιότητές του, τις αξίες του και γενικά τις προσωπικές του αντιλήψεις.
Μην προσπαθήσετε να ανακαλύψετε τα προβλήματα των άλλων ενώ βρίσκεστε κλεισμένοι στον ιδιωτικό σας χώρο. Μην προσπαθήσετε να στείλετε ερωτήσεις μέσω του διαδικτύου στους φίλους και τους συγγενείς σας. Η προσωπική επαφή είναι απόλυτα απαραίτητη εφόσον η επικοινωνία στηρίζεται περισσότερο στη γλώσσα του σώματος παρά σε οποιαδήποτε άλλη γραπτή ή προφορική μορφή. Τα στοιχεία που θα προσλάβετε από μια συνάντηση θα είναι πολύ περισσότερα και πολύ πιο αυθεντικά.
Η ιδέα του να βγείτε από το σπίτι ή το γραφείο ως το πρώτο βήμα δημιουργίας μιας επιχείρησης δεν είναι δική μου. Ανήκει στον καθηγητή επιχειρηματικότητας του πανεπιστημίου του Stanford, Steve Blank. Ο Blank, που είχε ήδη μεγάλη πείρα στο χτίσιμο επιχειρήσεων, έφθασε σύντομα στο συμπέρασμα ότι η επαφή με τον κόσμο στα αρχικά στάδια του χτισίματος είναι απολύτως απαραίτητη. Προέτρεψε λοιπόν τους φοιτητές του και όσους τον άκουγαν: Get Out of the Building! (Βγείτε από το κτίριο!)
Το μήνυμα ήταν δυναμικό και το ακολούθησαν πολλοί, αρχικά στην Αμερική και αργότερα στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο. Αποτέλεσε την αρχή μιας νέας μεθοδολογίας, του lean startup, που άλλαξε τον χάρτη της επιχειρηματικότητας και έδωσε ώθηση στις νέες προσπάθειες. Στα επόμενα άρθρα μου θα προσπαθήσω να προσδιορίσω τις βασικές αρχές αυτής της νέας μεθοδολογίας και να εξηγήσω γιατί οι επιχειρηματίες που την ακολουθούν είναι τόσο επιτυχημένοι, ανάμεσα στους οποίους αναγνωρίζουμε τους ιδιοκτήτες του Facebook, Paypal, Buffer, και πολλούς άλλους.
Discover more from ΔΙΚΤΥΟ ΚοινΣΕπ
Subscribe to get the latest posts sent to your email.