Ρύθμιση της τελευταίας στιγμής του Υπουργείου Εργασίας βγάζει εκτός ΟΑΕΔ τις ΚοινΣΕπ ;


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 630 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Ο δικηγόρος – εργατολόγος, Διονύσης Τεμπονέρας, αποκάλυψε από τον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ότι με ρύθμιση της τελευταίας στιγμής στο νομοσχέδιο «Δουλειές Ξανά» του υπουργείου Εργασίας, μένουν εκτός ΟΑΕΔ χιλιάδες πολίτες, καθώς επανακαθορίζεται ποιος είναι άνεργος και ποιος όχι. {https://www.ieidiseis.gr}

Από την πλευρά του το υπουργείο Εργασίας καταγγέλλει την «Αυγή» και τον «εργατολόγο εκπρόσωπο του κόμματος», όπως χαρακτηρίζει τον κ. Τεμπονέρα, για fake news.

«Καταγεγραμμένοι άνεργοι ως δια μαγείας εξαφανίζονται» Όπως αναφέρει ο εργατολόγος:

«Ο κ.Χατζηδάκης, θα μείνει στην ιστορία, ως ο πολιτικός, που επιχείρησε να μειώσει την ανεργία, όχι δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, αλλά με νόμο στη βουλή!

Μετά τα μεσάνυχτα, παραμονή της μεγάλης γενικής απεργίας, η κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση στη βουλή, το νομοσχέδιο για την κατάργηση του ΟΑΕΔ (μετονομασία σε ΔΥΠΑ).

Στο άρθρο 16 του νομοσχεδίου (δεν υπήρχε το σχετικό χωρίο, στο νομοσχέδιο, που δόθηκε στη δημόσια διαβούλευση, πριν από λίγες ημέρες) καθορίζεται, ποιος θα είναι εφεξής εκείνος, ο οποίος αναζητεί εργασία (άρα δεν θα μπορεί να θεωρηθεί άνεργος και να έχει πρόσβαση στα επιδόματα-ωφελήματα του Οργανισμού – σήμερα μοναδική προϋπόθεση για να είναι κάποιος άνεργος είναι να είναι από 15-74 ετών και να μην είναι επιχειρηματίας).

Τεράστιες κοινωνικές ομάδες ( ηλικιωμένοι συνταξιούχοι, εργαζόμενοι συγγενείς, αγρότες κλπ.) που αποτελούσαν μέχρι σήμερα τους 1.101.441 καταγεγραμμένους ανέργους στον ΟΑΕΔ (στοιχεία Φεβρουαρίου 2022), ως δια μαγείας εξαφανίζονται(!), για να μπορεί να εμφανίζει η κυβέρνηση, την δική της εικονική πραγματικότητα…!

Παράλληλα με το νέο νομοσχέδιο, οι άνεργοι αντιμετωπίζονται ως καταχραστές του δημοσίου, ωφελήματα ανέργων (μετακίνηση σε ΜΜΜ, κοινωνικός τουρισμός, πρόσβαση στον πολιτισμό κλπ.) καταργούνται, νέα golden boys (διοικητές-υποδιοικητές-ειδικοί σύμβουλοι-μετακλητοί) κάνουν ρεσάλτο σε δημόσιες θέσεις με παχυλούς μισθούς, ένα νέο πάρτι δισεκατομμυρίων, που σχετίζεται με την επαγγελματική κατάρτιση και τις δεξιότητες των ανέργων βρίσκεται στα σκαριά, σπρώχνοντας ευρωπαϊκούς πόρους σε γαλάζιους κολλητούς, κρίσιμες αρμοδιότητες του ΟΑΕΔ περνάνε σε ιδιώτες, η ακίνητη περιούσια του Οργανισμού βγαίνει στο σφυρί.

Αυτή η κυβέρνηση έχει τσακωθεί με την αλήθεια και βλάπτει σοβαρά όλη την κοινωνία.

Σήμερα να πάρει μια πρώτη απάντηση!»

Τι αναφέρει το συγκεκριμένο χωρίο από το άρθρο 16 του νομοσχεδίου

Στο άρθρο 16 του νομοσχεδίου συγκεκριμένα αναφέρεται: «Δεν θεωρούνται αναζητούντες εργασία όποιοι υπάγονται παρ. 2 του άρθρου 3 του ν. 1545/1985,ήτοι όποιοι απασχολούνται ασκούν οποιοδήποτε ελευθέριο άλλο επάγγελμα είναι επιχειρηματίες κύρια απασχόλησή τους είναι οι γεωργικές, δασικές κτηνοτροψικές εργασίες, εκτός από τους υπαγομένους ασψάλιση του τέως Ιδρύματος Κοινωνικών Ασψαλίσεων -Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Μισθωτών (Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ.), οι σύζυγοι τα παιδιά που απασχολούνται επιχείρηση εκμετάλλευση του συζύγου, του πατέρα μητέρας, οι μαθητευόμενοι των επαγγελματικών σχολών, οι πρακτικά ασκούμενοι χωρίς εξαρτημένης εργασίας, όποιοι συνταξιοδοτούνται από Δημόσιο από οποιοδήποτε συνταξιοδοτικό οργανισμό κύριας επικουρικής ασψάλισης, εξαίρεση όσους λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου, όποιοι υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις, και όποιοι εκτίουν ποινή στερητική ελευθερίας υποβάλλονται μέτρα ασψαλείας ποινικό σωψρονισμό αναμορψωτικά θεραπευτικά μέτρα, μέσα σωψρονιστικά αναμορψωτικά θεραπευτικά καταστήματα, καθώς και οι μαθητευόμενοι των επαγγελματικών σχολών, οι πρακτικά ασκούμενοι χωρίς εξαρτημένης εργασίας και οι απασχολούμενοι στα προγράμματα προεργασίας και απόκτησης εργασιακής εμπειρίας παρ. 7 του άρθρου 51 του ν. 3693/2008 (Α’ 174) περί του προγράμματος «ΠΡΟΕΡΓΑΣΙΑ» και του άρΘρο 83 του ν. 4368/2016 (Α’ 21), περί προγραμμάτων απόκτησης εργασιακής εμπειρίας συνεργασία εργοδότες του ιδιωτικού τομέα και Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις».

Υπ. Εργασίας: Fake news από τον ΣΥΡΙΖΑ

Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εργασίας απάντησε: «Επειδή τα fake news του ΣΥΡΙΖΑ και της εφημερίδας ΑΥΓΗ άρχισαν… από το πρωί, ενημερώνουμε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την εφημερίδα και τον εργατολόγο εκπρόσωπο του κόμματος για τα εξής:

Ο ΣΥΡΙΖΑ ξιφουλκεί εναντίον της πάγιας εργατικής νομοθεσίας, την οποία και ο ίδιος εφάρμοσε ως κυβέρνηση.

Οι ορισμοί του άρθρου 16 – για αυτούς που θεωρούνται ότι αναζητούν εργασία και όσους δεν θεωρούνται ότι αναζητούν – δεν αποτελούν νέα διάταξη, αλλά επανάληψη του άρθρου 3 του ν. 1545/ 1985, που εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες. Επομένως συμπεριελήφθησαν ξανά στο νέο νομοσχέδιο για την πληρότητα του νομικού κειμένου, στο πλαίσιο της καλής νομοθέτησης.

Είναι προφανές ότι ο κατήφορος του ΣΥΡΙΖΑ προς τα fake news και την ψευδολογία δεν έχει κανένα φραγμό και ο Θεός ξέρει τι θα ακούσουμε πάλι αυτές τις μέρες, μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου «Δουλειές ξανά».

Πάντως ο εργατολόγος που βγαίνει συχνότατα στις τηλεοράσεις ως εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ας ανοίγει που και που κανένα εγχειρίδιο του Εργατικού Δικαίου».

Η νέα απάντηση του Διονύση Τεμπονέρα

Με εκ νέου ανάρτησή του στο facebook ο κ. Τεμπονέρας τόνισε τα εξής: «Διάβασα με προσοχή, την χυδαία απάντηση του Γραφείου Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με την οποία με καλεί προσωπικά, να ανοίξω κάποιο εγχειρίδιο Εργατικού Δικαίου(!), κατηγορώντας με, για fake news και κομματική σκοπιμότητα, σε σχέση την καταγραφή των ανέργων, από τον ΟΑΕΔ.

Στα κιτάπια των εγχειριδίων του εργατικού δικαίου, που έμαθα στη Νομική Σχολή Αθηνών(στο μεταπτυχιακό και στο υπό εκπόνηση διδακτορικό) και όχι στα δαπίτικα τα στέκια του copy paste, που συχνάζει ο κ.Χατζηδάκης, διαβάζω τα εξής:

Σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΚ) με αριθμό 1897/2000 (άρθρο 1, παράρτημα 1 και άρθρο 2) και το ν.1545/1985 (άρθρο 2,παρ.1εδαφ) ως «άνεργοι» θεωρούνται τα άτομα ηλικίας 15-74 ετών τα οποία α) δεν είχαν εργασία β) ήταν διαθέσιμα στην αγορά εργασίας και γ) αναζητούσαν ενεργά απασχόληση.

Για να εκδώσει συνεπώς κανείς κάρτα ανεργίας και να εγγραφεί στο σχετικό μητρώο, αρκεί να έχει τις ανωτέρω προϋποθέσεις και μόνο!

Στο μητρώο ανέργων, βρίσκονται για παράδειγμα σήμερα, εγγεγραμμένοι και συνταξιούχοι, οι οποίοι και αναζητούν εργασία και είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμοι προς εργασία, διότι κάποιοι σαν τον κ.Χατζηδάκη, φρόντισαν να ρίξουν τις συντάξεις στα τάρταρα.

Με το νέο νομοσχέδιο αυτοί, δεν θα καταγράφονται στους ανέργους, για να μπορεί ο κ.Χατζηδάκης να σβήνει κεράκια σαν σούπερμαν ισχυριζόμενος ότι μείωσε την ανεργία!

Η μόνη διασταύρωση που γίνεται σήμερα, είναι με το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ και δεν καταγράφονται ως άνεργοι, όσοι εργάζονται σε ενεστώτα χρόνο.

Ο ΟΑΕΔ στα πρόσφατα στοιχεία του (Φεβρουάριος 2022) καταγράφει 1.101.444 ανέργους, είτε αρέσει στον Υπουργό, είτε όχι.

Πολλοί εξ αυτών θα βρίσκονται στην πλατεία Κλαυθμώνος σε λίγα λεπτά για να του ευχηθούν…

Γιατί δεν περνάει μια βόλτα, να τους μιλήσει για «Δουλειές Ξανά»;

Δεν σας φοβόμαστε ανόητοι…»