Συνέντευξη Αντωνοπούλου: Έρχεται δράση επιχορήγησης αποκλειστικά για επιχειρήσεις ΚΑΛΟ


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 12χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 640 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Να συστήσει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (ΚΑΛΟ) στο ευρύτερο κοινό, να δικτυώσει τους φορείς της Κοινωνικής Οικονομίας, αλλά και να φέρει σε επαφή τους εκπροσώπους των μεγάλων παραγωγικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας με την ΚΑΛΟ, είναι ο σκοπός της 1ης Έκθεσης ΚΑΛΟ, που θα πραγματοποιηθεί την 1η έως τις 3 Νοεμβρίου, στην Τεχνόπολη.

Αυτό σημειώνει η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, αρμόδια για την καταπολέμηση της ανεργίας, Ράνια Αντωνοπούλου, μέσω της συνέντευξης που παραχώρησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επισημαίνοντας ότι στην έκθεση συμμετέχουν 150 Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ), Συνεταιρισμοί Εργαζομένων, Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί Περιορισμένης Ευθύνης (ΚΟΙΣΠΕ) και φορείς της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, με προϊόντα και υπηρεσίες που εκτείνονται σε όλο το φάσμα της οικονομίας.

Η κ. Αντωνοπούλου σχολιάζει ότι, μετά την ψήφιση του Ν. 4430/2016, τον περασμένο Οκτώβριο, ο χώρος της Κοινωνικής Οικονομίας απέκτησε μία νέα δυναμική. Ενδεικτικά, αναφέρει ότι, «με την εφαρμογή του νέου νόμου, κάθε μήνα, δημιουργούνται 40 νέα Κοινωνικά Συνεταιριστικά Εγχειρήματα. Βάσει των τελευταίων στοιχείων, που διαθέτει το Μητρώο Φορέων Κοινωνικής Οικονομίας, από τις αρχές του χρόνου μέχρι σήμερα, έχουν δημιουργηθεί 273 νέοι Φορείς, ενώ έχουν επανεγγραφεί από το προηγούμενο Μητρώο 247 Φορείς. Συνολικά, έχουν υποβληθεί 390 περίπου αιτήσεις νέων επιχειρήσεων και 857 αιτήσεις Φορέων που ήταν εγγεγραμμένοι στο προηγούμενο Μητρώο».

Παράλληλα, τονίζει και τις αλλαγές που προωθήθηκαν στο θεσμικό πλαίσιο με την ψήφιση του νέου νόμου, το 2016, λέγοντας ότι στις καινοτομίες του συγκαταλέγεται η θεσμοθέτηση ως νομικού προσώπου του Συνεταιρισμού Εργαζομένων. «Δίνεται, έτσι, η δυνατότητα σε ανέργους και εργαζόμενους να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν οι ίδιοι έναν φορέα που θα εξασφαλίζει το βιοπορισμό τους, με θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία» εξηγεί η ίδια.

Μεταξύ άλλων, η κ. Αντωνοπούλου διαβεβαιώνει ότι το υπουργείο Εργασίας συνεχίζει την έμπρακτη υποστήριξη για την ανάπτυξη της ΚΑΛΟ, προσφέροντας τρόπους χρηματοδότησης, φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα, καθώς και συμβουλευτική στήριξη. Στις αρχές του νέου χρόνου, όπως υπογραμμίζει, θα λειτουργήσουν περισσότερα από 100 Κέντρα Πληροφόρησης και Στήριξης των κοινωνικών συνεταιριστικών εγχειρημάτων σε όλη τη χώρα. «Δημιουργούμε, δηλαδή, δομές ανά Περιφέρεια για ενημέρωση και υποστήριξη, όσων ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο πεδίο της Κοινωνικής Οικονομίας» διευκρινίζει.

Αναφορικά με τα χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν να αξιοποιήσουν τα κοινωνικά εγχειρήματα, η κ. Αντωνοπούλου σημειώνει ότι οι φορείς ΚΑΛΟ θα πρέπει να γνωρίζουν ότι έχουν δυνατότητα ένταξης σε όλα τα προγράμματα ΕΣΠΑ και τα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ. «Πέραν τούτου, στις αρχές του 2018, ενεργοποιείται δράση επιχορήγησης προϋπολογισμού 25 εκατομμυρίων ευρώ αποκλειστικά για φορείς/επιχειρήσεις ΚΑΛΟ. Με το κεφάλαιο αυτό θα υποστηριχτούν οι φορείς, προκειμένου να καλύψουν το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος, τα λειτουργικά έξοδα και δαπάνες εξοπλισμού. Τέλος, συστήνεται το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας» συμπληρώνει η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, αρμόδια για την καταπολέμηση της ανεργίας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, αρμόδιας για την καταπολέμηση της ανεργίας, Ράνιας Αντωνοπούλου, στην Γεωργία Μπάρλα για το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

  • Η πραγματοποίηση της 1ης Έκθεσης Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, που διοργανώνεται από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και θα πραγματοποιηθεί την 1η έως τις 3 Νοεμβρίου, στην Τεχνόπολη, βρίσκεται στην τελική ευθεία. Ποιος είναι ο σκοπός της;

Σκοπός της Έκθεσης είναι να συστήσει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της ΚΑΛΟ στο ευρύτερο κοινό, να δικτυώσει τους φορείς της Κοινωνικής Οικονομίας, αλλά και να φέρει σε επαφή τους εκπροσώπους των μεγάλων παραγωγικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας με την ΚΑΛΟ. Στην έκθεση συμμετέχουν 150 Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ), Συνεταιρισμοί Εργαζομένων, Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί Περιορισμένης Ευθύνης (ΚΟΙΣΠΕ) και φορείς της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, με προϊόντα και υπηρεσίες που εκτείνονται σε όλο το φάσμα της οικονομίας.

Στην τριήμερη έκθεση θα πραγματοποιηθούν σεμινάρια κοινωνικής επιχειρηματικότητας, workshops των φορέων της ΚΑΛΟ για την καλύτερη δικτύωσή τους και την ανάπτυξη του πεδίου. Για παράδειγμα, θα γίνουν εργαστήρια για το πώς οικοδομείς μία συνεργατική ομάδα ή πως αποκτούν εξαγωγικό χαρακτήρα τα προϊόντα και οι υπηρεσίες των κοινωνικών εγχειρημάτων. Επιπλέον, θα πραγματοποιηθούν συζητήσεις και ενημερώσεις από το υπουργείο Εργασίας για τις δράσεις υποστήριξης των φορέων της Κοινωνικής Οικονομίας.

  • Σε ποιους απευθύνεται η Κοινωνική Οικονομία;

Καταρχάς, θα ήθελα να σας πω ότι η Κοινωνική Οικονομία είναι η συνεργατική-συνεταιριστική επιχειρηματικότητα που έχει πρωταρχικούς σκοπούς την κάλυψη κοινωνικών αναγκών, την κάλυψη των βιοποριστικών αναγκών των ίδιων των εργαζομένων και, φυσικά, τη δημιουργία αξιοπρεπών θέσεων εργασίας.

Επομένως, η Κοινωνική Οικονομία απευθύνεται σε όσους έχουν επιλέξει να ασκήσουν συνεργατική και συνεταιριστική επιχειρηματική δραστηριότητα με κοινωνική αξία. Αφορά, όσους έχουν απογοητευτεί από τα δυσμενή καθεστώτα εργασίας και θέλουν να επιλέξουν έναν εναλλακτικό τρόπο εργασίας και παραγωγής. Απευθύνεται στους άνεργους και τους νέους που έχουν ιδέες και προσόντα και αναγκάζονται να φύγουν στο εξωτερικό (brain drain) και, βέβαια, απευθύνεται στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που η αγορά εργασίας αποκλείει.

  • Στις προθέσεις του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, είναι η διοργάνωση και άλλων τέτοιων εκθέσεων και δράσεων για την προώθηση της ΚΑΛΟ;

Στο υπουργείο Εργασίας, στόχος μας είναι να πραγματοποιείται κάθε χρόνο μία πανελλαδική έκθεση με προϊόντα και υπηρεσίες της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας. Επίσης, θέλουμε τέτοιου είδους εκδηλώσεις να γίνονται και σε περιφερειακό επίπεδο, διότι από τις δεκάδες περιοδείες που έχω κάνει στην Ελλάδα τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, έχω διαπιστώσει ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον του κόσμου για τη δημιουργία συνεταιριστικών σχημάτων και κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων. Οι εκθέσεις με τα workshops, τις ομιλίες τις συζητήσεις και τα σεμινάρια που περιλαμβάνουν, βοηθούν στη δικτύωση του χώρου και στην περαιτέρω ανάπτυξή του.

  • Υπάρχουν παραδείγματα που ξεχωρίζουν στην Ελλάδα στο χώρο της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας; Πού παρατηρείται η μεγαλύτερη συγκέντρωση ενεργών φορέων ΚΑΛΟ;

Ξέρετε, μετά την ψήφιση του Ν. 4430/2016, τον περασμένο Οκτώβριο, ο χώρος της Κοινωνικής Οικονομίας απέκτησε μία νέα δυναμική. Το νέο θεσμικό πλαίσιο άνοιξε τις πόρτες για την ΚΑΛΟ σε όλους τους πολίτες και σε όλες τις παραγωγικές δραστηριότητες και τα θετικά αποτελέσματα έγιναν αμέσως ορατά.

Πλέον, η Κοινωνική Οικονομία δεν περιορίζεται μόνο στις ευάλωτες ομάδες ούτε στους παραδοσιακούς τομείς της εστίασης. Τα νέα εγχειρήματα δραστηριοποιούνται σχεδόν σε όλους τους κλάδους της οικονομίας – από τους τομείς της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και του τουρισμού μέχρι τους κλάδους της μεταποίησης, του εμπορίου, της πληροφορικής, της ανακύκλωσης και του περιβάλλοντος.

Με την εφαρμογή του νέου νόμου, κάθε μήνα, δημιουργούνται 40 νέα Κοινωνικά Συνεταιριστικά Εγχειρήματα. Βάσει των τελευταίων στοιχείων, που διαθέτει το Μητρώο Φορέων Κοινωνικής Οικονομίας, από τις αρχές του χρόνου μέχρι σήμερα, έχουν δημιουργηθεί 273 νέοι Φορείς, ενώ έχουν επανεγγραφεί από το προηγούμενο Μητρώο 247 Φορείς. Συνολικά, έχουν υποβληθεί 390 περίπου αιτήσεις νέων επιχειρήσεων και 857 αιτήσεις Φορέων που ήταν εγγεγραμμένοι στο προηγούμενο Μητρώο.

Σε ό,τι αφορά στη γεωγραφική κατανομή τους, οι περισσότεροι φορείς δραστηριοποιούνται στην Αττική, την Κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και την Πελοπόννησο.

  • Ποιες είναι οι σημαντικότερες αλλαγές που προωθήθηκαν στο θεσμικό πλαίσιο με την ψήφιση του N. 4430/2016, το 2016; Θεωρείτε ότι θα μπορούσαν να γίνουν περαιτέρω αλλαγές;

Ο νέος νόμος, ως αποτέλεσμα εντατικής και συνεχούς διαβούλευσης με τα εγχειρήματα του πεδίου, εξορθολογίζει τη λειτουργία τους και δημιουργεί το γόνιμο περιβάλλον για την ανάπτυξή τους. Στις καινοτομίες του νέου νόμου συγκαταλέγεται η θεσμοθέτηση ως νομικού προσώπου του Συνεταιρισμού Εργαζομένων. Δίνεται, έτσι, η δυνατότητα σε ανέργους και εργαζόμενους να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν οι ίδιοι έναν φορέα που θα εξασφαλίζει το βιοπορισμό τους, με θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία. Ήδη, συστάθηκαν 14 συνεταιρισμοί εργαζομένων.

Είναι προφανές ότι ο νέος νόμος δίνει ώθηση στην Κοινωνική Οικονομία. Φυσικά, ένας νόμος κρίνεται στην πράξη. Εμείς, ακολουθώντας την ίδια λογική που εφαρμόσαμε κατά τη σύνταξη και του νόμου, συνεχίζουμε τον εντατικό και, ελπίζουμε, ουσιαστικό διάλογο με το πεδίο, την καταγραφή των αναγκών και των προκλήσεων, ενισχύοντας τον κοινωνικό διάλογο μεταξύ πεδίου και πολιτείας.

  • Ποιες είναι οι δράσεις χρηματοδότησης και ποια τα χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν να αξιοποιήσουν φορείς της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας;

Το υπουργείο Εργασίας συνεχίζει την έμπρακτη υποστήριξη για την ανάπτυξη της ΚΑΛΟ, προσφέροντας τρόπους χρηματοδότησης, φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα, καθώς και συμβουλευτική στήριξη.

Στις αρχές του νέου χρόνου, θα λειτουργήσουν περισσότερα από 100 Κέντρα Πληροφόρησης και Στήριξης των κοινωνικών συνεταιριστικών εγχειρημάτων σε όλη τη χώρα. Δημιουργούμε, δηλαδή, δομές ανά Περιφέρεια για ενημέρωση και υποστήριξη, όσων ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο πεδίο της Κοινωνικής Οικονομίας.

Αναφορικά με τα χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν να αξιοποιήσουν τα κοινωνικά εγχειρήματα, οι φορείς ΚΑΛΟ θα πρέπει να γνωρίζουν ότι έχουν δυνατότητα ένταξης σε όλα τα προγράμματα ΕΣΠΑ και τα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ.

Πέραν τούτου, στις αρχές του 2018, ενεργοποιείται δράση επιχορήγησης προϋπολογισμού 25 εκατομμυρίων ευρώ αποκλειστικά για φορείς/επιχειρήσεις ΚΑΛΟ. Με το κεφάλαιο αυτό θα υποστηριχτούν οι φορείς, προκειμένου να καλύψουν το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος, τα λειτουργικά έξοδα και δαπάνες εξοπλισμού.

Τέλος, συστήνεται το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας, το οποίο θα υποστηρίζει φορείς ΚΑΛΟ που αποκλείονται από τον τραπεζικό δανεισμό, με χρηματοδοτικά προϊόντα, όπως μιικροδάνεια, εγγυήσεις μεγαλύτερων δανείων ή εγγυητικές επιστολές.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Discover more from ΔΙΚΤΥΟ ΚοινΣΕπ

Subscribe to get the latest posts sent to your email.