Σ. Φάμελλος: Αυτοδιοίκηση και κοινωνία, “κλειδιά” για την επιτυχία της διαχείρισης αποβλήτων


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 12χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 640 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Την ανάγκη να αλλάξει η στάση καταναλωτικού μοντέλου και τρόπου ζωής των πολιτών, επειδή η διαχείριση των στερεών αποβλήτων εξαρτάται από τον προσωπική λειτουργία του καθενός, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος από το βήμα εκδήλωσης, με θέμα «Ανακύκλωση-Επαναχρησιμοποίηση-Μείωση αποβλήτων» που πραγματοποιήθηκε στο Πολυδύναμο Κέντρο Νεότητας του δήμου Νεάπολης.

“Ήταν πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση διοργανώθηκε από τρεις αυτοδιοικητικές παρατάξεις και ότι έγινε μια ουσιαστική πολιτική συζήτηση με εφαρμοστέες προτάσεις, που μας δίνει τη δυνατότητα να κατανοήσουμε τις αλλαγές που έρχονται στο θεσμικό και στρατηγικό πλαίσιο”, είπε ο αν.υπουργός, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

“Υπάρχουν πολλές αλλαγές που δεν έχουν γίνει κτήμα τόσο της αυτοδιοίκησης όσο και της κοινωνίας, όμως αυτοί αποτελούν τους δύο βασικούς παράγοντες από τους οποίους θα κριθεί το αποτέλεσμα”, σημείωσε.

Τόνισε επίσης, ότι όση περισσότερη ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση κάνουμε, τόσο μειώνεται το κόστος μεταφοράς και διάθεσης επεξεργασίας των απορριμμάτων.

Ως παράδειγμα ανέφερε δήμους στην περιφέρεια Αττικής που με πιλοτικές πρωτοβουλίες διαλογής στην πηγή οργανικών αποβλήτων (τρόφιμα και κλαδέματα) έχουν μείωση στο κόστος διαχείρισης απορριμμάτων κατά το ένα τρίτο.

Όπως σημείωσε, η ανακύκλωση και η επαναχρησιμοποίηση υλοποιούνται στα όρια των δήμων και για αυτόν τον λόγο οι δήμοι πρέπει να αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες καθαριότητας και τα εργαλεία που διαθέτουν. Επίσης, ανέφερε ότι η ανακύκλωση και η επαναχρησιμοποίηση δημιουργούν νέα οικονομία κι νέα επαγγέλματα σε τοπικό επίπεδο. Τροφοδοτούν δηλαδή την κυκλική οικονομία.

“Πρόκειται για μια νέα μορφή επιχειρηματικότητας που μπορεί να στηριχτεί και από κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις σε τομείς όπως : παράγωγη λιπασμάτων καταστήματα με προϊόντα από δεύτερο χέρι, repair cafe κτλ”, επεσήμανε ο κ. Φάμελλος.