Τήνος ΚοινΣΕπ Καλλονή-Κελλιά Η ανακύκλωση, καθημερινή συνήθεια


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 12χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 640 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Ολοκληρώνεται το πρόγραμμα ανακύκλωσης του Δήμου Τήνου, με τη συμμετοχή του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης και της Κοιν.Σ.Επ. «Καλλονή-Κελλιά», που αναμένεται να βοηθήσει στη μείωση των συσσωρευόμενων σύμμεικτων απορριμμάτων, στη θέση Κοσίνι.

Μετά από πολύμηνες διεργασίες, σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος ανακύκλωσης, ο Δήμος Τήνου, οι κάτοικοι, οι φορείς, οι επιχειρήσεις και οι επισκέπτες του νησιού, θα έχουν την ευκαιρία, από 2 Απριλίου 2018, να βοηθήσουν, μέσω των ειδικών κάδων, των «πράσινων» σημείων και τη σημαντική συμβολή της Κοιν.Σ.Επ. «Καλλονή-Κελλία», την συντεταγμένη προσπάθεια, για τη μείωση των απορριμμάτων, που καλείται να διαχειριστεί ο δεματοποιητής της θέσης Κοσίνι.

Αιχμές για την καθυστέρηση

Παρά το γεγονός, πως η ανακύκλωση είχε επισημανθεί, από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, πέρα από την αποδοχή μέρους των συσσωρευμένων δεμάτων του Κοσινίου από κάποιο ΧΥΤΑ, εκτός Τήνου, ως η μοναδική λύση, προκειμένου το νησί να αποφύγει τους πολλαπλούς κινδύνους, από τον εγκλωβισμό των απορριμμάτων και παρ’ ότι ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης, μέσω του προέδρου του, κ. Δημήτρη Πολιτόπουλου, όπως και οι Τηνιακοί φορείς, είχαν δείξει ενδιαφέρον, προκειμένου να βρεθεί η «χρυσή τομή» και να ξεκινήσει ξανά το πρόγραμμα στο νησί, ήδη από τις αρχές του 2017, την έναρξη του ολοκληρωμένου προγράμματος ανακύκλωσης ανακοίνωσε τις προηγούμενες ημέρες ο Δήμος Τήνου, για τον Απρίλιο.

Το ζήτημα των καθυστερήσεων στην έναρξη του προγράμματος ανακύκλωσης, παρόλο, που είχε ήδη από τον προηγούμενο χρόνο υπάρξει τριμερής συμφωνία του Δήμου Τήνου, με τον Ε.Ο.ΑΝ. και την Κοιν.Σ.Επ. «Καλλονή-Κελλιά», έθιξε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Τήνου, κ. Παναγιώτης Κροντηράς, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2018.

Ο κ. Κροντηράς σημείωσε, πως βρέθηκε στη Γενική Συνέλευση της Κοιν.Σ.Επ., όπου τα σχόλια, σχετικά με τη στάση του Δήμου, στο θέμα της σύναψης συμφωνίας για την έναρξη του προγράμματος ανακύκλωσης, «μόνο θετικά δεν ήταν».

Όπως τόνισε, «απ’ ό,τι φαίνεται είναι έτοιμοι, μπορεί να ξεκινήσει η ανακύκλωση, δεν “βλέπουν” κανένα πρόβλημα και τίθεται ένα θέμα, γιατί εμείς από το Δήμο δεν προχωράμε στην υπογραφή της απόφασης που ήδη υπάρχει από το Δημοτικό Συμβούλιο, η οποία έληξε και κακώς δεν είχε υπογραφεί μέσα στο 2017».

Περαιτέρω, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα, στο οποίο συμμετείχε και ο Δήμος Τήνου, για τη μείωση της πλαστικής σακούλας, επισημαίνοντας, ότι σύμφωνα με τα λεγόμενα του προέδρου του Ε.Ο.ΑΝ., κ. Πολιτόπουλου, οι ειδικές σακούλες, που προορίζονταν για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών του Δήμου Τήνου, «σαπίζουν μέσα στο “Θεοξένια”».

Απαντώντας ο Δήμαρχος Τήνου, κ. Ιωάννης Σιώτος, στις αιχμές του κ. Κροντηρά, υπογράμμισε, ότι «η ανακύκλωση, για μας και τη δημοτική μου παράταξη, αποτελεί υψηλό στόχο και υψηλή προτεραιότητα. Αλλά εδώ, σε αυτό το χώρο, τόσο εγώ, όσο και η παράταξή μου, είμαστε εδώ για να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα του Δήμου και όχι της Κοιν.Σ.Επ.. Ξεκινήσαμε μία σύμβαση πιλοτική. Την επεξεργαζόμαστε. Αν δούμε, ότι αποδέχονται πλήρως τα αιτήματά μας, δεν έχουμε κανένα λόγο να μην υπογράψουμε». Επανέλαβε δε, πως η τριμερής συμφωνία με την Κοιν.Σ.Επ. και τον ΕΟΑΝ ήταν πιλοτική και παρά την υπερψήφισή της από το Δημοτικό Συμβούλιο, δεν υπεγράφη, έληξε και αυτή τη στιγμή ο Δήμος καλείται να την ανανεώσει, υπό κάποιες προϋποθέσεις. «Δεν συνάπτεται μία σύμβαση έτσι, “στο πόδι”», ανέφερε ο κ. Σιώτος, υποστηρίζοντας, πως το ζήτημα θα λυθεί, πάντοτε με βάση τα συμφέροντα του Δήμου.

Εντούτοις, ο Δήμαρχος δεν αναφέρθηκε στο δεύτερο σκέλος της τοποθέτησης του κ. Κροντηρά, που αφορά στην πορεία του προγράμματος, για τη μείωση της πλαστικής σακούλας.

«Έτοιμη» η Κοιν.Σ.Επ. αλλά σε αναμονή

Κατά την ολοκλήρωση της 5ης Γενικής Συνέλευσης των μελών της Κοιν.Σ.Επ. «Καλλονή-Κελλιά», στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Κροντηράς, εξεδώθη δελτίο Τύπου, όπου διαγράφονται «σκιές» αναφορικά με το Δήμο.

Στο δελτίο Τύπου, η Κοιν.Σ.Επ. αναφέρει, πως «η Κοιν.Σ.επ. Τήνου είναι η μόνη αδειοδοτημένη και πιστοποιημένη επιχείρηση που κάνει ανακύκλωση στο νησί μας. Πετύχαμε να συλλέξουμε περισσότερους από 350 τόνους υλικών που αξιοποιήθηκαν κατάλληλα και δεν επιβάρυναν το ήδη ταλαιπωρημένο περιβάλλον μας». Παράλληλα, σημειώνεται, ότι «για να μπορέσουμε να αυξήσουμε τα ποσοστά ανακύκλωσης, μειώνοντας παράλληλα τον όγκο των σκουπιδιών, ακόμα περισσότερο, μεταφερθήκαμε σε νέο χώρο, ο οποίος διαμορφώθηκε κατάλληλα, προκειμένου να υποδεχθεί το όχημα περισυλλογής ανακυκλώσιμων υλικών του Δήμου, στα πλαίσια της τριμερούς σύμβασης μεταξύ Ελληνικής Εταιρίας Ανακύκλωσης-Δήμου Τήνου-Κοιν.Σ.επ.», όπως επίσης, πως «με μεγάλη δυσκολία καλύπτεται το λειτουργικό κόστος της επιχείρησης (διαχωρισμός, παλέτοποίηση, αποστολή) λόγο της χαμηλής τιμής των ανακυκλώσιμων υλικών. Παρόλα αυτά με την φιλότιμη προσπάθεια των εργαζομένων και την εθελοντική εργασία των μελών της Κοιν.Σ.επ, καταφέραμε να δημιουργήσουμε μία ακόμη θέση εργασίας, προκειμένου να ανταποκριθούμε στον όγκο των υλικών που περιμένουμε από τον Δήμο».

Η Κοιν.Σ.Επ. υπογράμμιζε, πως «η ανακύκλωση για εμάς δεν αποτελεί μόνο την υποχρέωση μας ως αντίδωρο προς το περιβάλλον και όσα μας προσφέρει καθημερινά, αλλά ως η μόνη ρεαλιστική λύση προκειμένου να διαχειριστούμε την υφιστάμενη κατάσταση των απορριμμάτων. Διαθέτουμε τι εγκαταστάσεις, την τεχνογνωσία, το απαραίτητο προσωπικό και την διάθεση να συνεργαστούμε με τον Δήμο για την έναρξη της ανακύκλωσης στο νησί μας», κλείνοντας με τη φράση: «Εν αναμονή των προθέσεων του Δημάρχου».

Άμεση κινητοποίηση και αποτέλεσμα

Όπως διαφαίνεται, η άσκηση πιέσεων, στην κατεύθυνση της εύρεσης άμεσης λύσης, για την ανακύκλωση, οδήγησε τη δημοτική αρχή σε επίσπευση των διαδικασιών, με αποτέλεσμα την ανακοίνωση λίγες ημέρες αργότερα της έναρξης του προγράμματος από την 2α Απριλίου 2018.

Ο Δήμος Τήνου ενημέρωσε μάλιστα, πως «η ανακύκλωση του χαρτιού, του γυαλιού, του πλαστικού και των ηλεκτρικών συσκευών γίνεται πλέον καθημερινή μας συνήθεια. Όλες οι συσκευασίες από το σπίτι, τη δουλειά και την επιχείρησή μας τοποθετούνται στους κατάλληλα χρωματισμένους κάδους», προτρέποντας όλους τους κατοίκους και επιχειρηματίες του νησιού, να συμβάλουν στην καθαριότητα του νησιού.

http://www.koinignomi.gr