Τι Διαφορετικό έχει ο νέος νόμος για την Κοινωνική Οικονομία από τον παλαιό;


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 12χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 640 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Είναι γεγονός ότι υπάρχουν κάποιες διαφορές ανάμεσα στον παλαιό (4019/2011) και τον νέο νόμο (4430/2016) χωρίς να είναι εξαιρετικά σημαντικές η να κάνουν την μεγάλη διαφορά και αυτές είναι οι παρακάτω …

1) Ο νέος νόμος έχει πλέον δυο διακριτές κατηγορίες μια της ένταξης ευάλωτων ομάδων και μια κοινωνικού και συλλογικού σκοπού και έτσι είναι πιο ξεκάθαρη η κατηγοριοποίηση.

2) Μια νέα κατηγορία υπάρχει που είναι ο συνεταιρισμός εργαζομένων που στην ουσία είναι η σύμπραξη επαγγελματιών κάτω από ένα άλλο επαγγελματικό ΑΦΜ και οι οποίοι ασφαλίζονται υποχρεωτικά από την πρώτη στιγμή στον ΟΑΕΕ η στο επαγγελματικό σωματείο που ανήκουν (μηχανικοί κ.α.). Μία κίνηση χωρίς ουσία και ακατανόητη λογική πίσω από την απόφαση αυτή.

3) Ξεκαθαρίζει την πλήρη ευθύνη του διαχειριστή στο 100% .

4) Δίνει απαλλαγή από την καταβολή τέλους επιτηδεύματος για τα 5 πρώτα χρονιά και μετά το τέλος διαμορφώνεται σε 500 ευρώ.

5) Η συμμετοχή των ευάλωτων ομάδων μειώθηκε σε ποσοστό και πλέον πρέπει να είναι τουλάχιστον 30% .

6) Οι 5μελης ΚοινΣΕπ μπορούν πλέον να έχουν διαχειριστή αντί διοικούσας επιτροπής με απόφαση της γενικής συνέλευσης τους.

7) Το ποσοστό εργαζομένων μη μελών έναντι μελών δεν μπορεί να υπερβαίνει το 40%.

8) Κατά την αποχώρηση ένα μέλος λαμβάνει πίσω την συνεταιριστική μερίδα που έχει καταβάλει με την τρέχουσα τιμή που έχει διαμορφωθεί και με ανώτατο όριο έως 3 φορές της αρχικής της αξίας.

9) Μπορεί ένα μέλος να μετέχει σε άλλη ΚοινΣΕπ αρκεί να έχει διαφορετική δραστηριότητα

Εκ του μηδενός δημιουργεί τεράστια και χωρίς νόημα αναστάτωση σε όλες τις ΚοινΣΕπ υποχρεώνοντας τες να κάνουν αλλαγή καταστατικού τιμωρώντας όσες δεν το κάνουν με διαγραφή είτε από άγνοια  είτε από έλλειψη γνώσης χειρισμού του συστήματος μιας στάσης όπου με χρήση κωδικών taxinet μπορεί να συνδεθεί μια ΚοινΣΕπ και να κάνει διάφορες εργασίες σχετικά με την τροποποίηση του καταστατικού της.

Ο παρόν νόμος θεσπίζει στις ΚοινΣΕπ τον εθελοντή, μια κίνηση χωρίς κανένα νόημα αλλά με ύστερες σκέψεις για ανασφάλιστη εργασία καθώς οι ΚοινΣΕπ είναι ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ και όχι σύλλογοι σωματεία η αστικές μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις και δεν νοείται σε επιχείρηση να έχει εθελοντές έστω και αν είναι σε μη παραγωγική θέση. Αυτό το σημείο δεν είχε μπει στην διαβούλευση και ειλικρινά δεν ξέρουμε τον λόγο που μπήκε και σε τι σκοπεύει!

Σε γενικές γραμμές είναι ένας “νέος” άνευρος νόμος που αφήνει ανοικτά παράθυρα στην ανασφάλιστη και αδήλωτη εργασία και στην ουσία φέρνει την άποψη της παρούσας κυβέρνησης για την εργασία και την οικονομία και αφήνει ανοικτή πόρτα σε κακή χρήση των διατάξεων για την εθελοντική εργασία στα γνωστά λαμόγια της οικονομίας και όσους καπηλεύονται κάθε προσπάθεια εργασιακής επανένταξης ομάδων και ατόμων που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα.

άλλες απαντήσεις σε ερωτήματα μπορείτε να βρείτε εδώ


Discover more from ΔΙΚΤΥΟ ΚοινΣΕπ

Subscribe to get the latest posts sent to your email.