Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 12χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 640 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ
Στο περιθώριο της εκδήλωσης, είπε στο Agro24 ότι η νέα νομοθεσία θα είναι ενιαία και πάνω από τον οποιοδήποτε νόμο περί αστικών ή αγροτικών ή γυναικείων κ.ά. συνεταιρισμών που ισχύει σήμερα. Οι τελευταίοι θα πάρουν άλλη θεσμική μορφή και θα εξειδικευτούν στη συνέχεια ανά κλάδο από τους αρμόδιους υπουργούς. Το χρονοδιάγραμμα είναι να ξεκινήσει να δουλεύει από τον Ιούνιο Διυπουργική Επιτροπή, που συστάθηκε για την ενοποίηση του θεσμικού πλαισίου περί συνεταιρισμών. Μέσα σε ένα εξάμηνο θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τις εργασίες της και στη συνέχεια το νομοσχέδιο θα τεθεί σε διαβούλευση για να προχωρήσει η ψήφισή του, πράγμα που σημαίνει ότι τίποτα δεν αλλάζει προς το παρόν μέχρι περίπου την Άνοιξη του 2017. Μέχρι τότε, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί θα πρέπει να πορευτούν με το νόμο 4384/2016 του Βαγγέλη Αποστόλου.
Παρουσιάζοντας τις προθέσεις του υπουργείου Εργασίας, κατά την διάρκεια της ομιλίας του είπε ότι «το υπουργείο Εργασίας έχει την ευθύνη για την κοινωνική και αλληλλέγγυα οικονομία, μαζί με όλων των ειδών τους συνεταιρισμούς. Το 2011 ψηφίσθηκε ο πρώτος νόμος, με φορέα της κοινωνικής οικονομίας, τις ΚοινΣΕπ. Η κοινωνική οικονομία γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη τα 5 τελευταία χρόνια κυρίως από ανέργους. Άλλαξε η κυρίαρχη αντίληψη επιχειρηματικής λειτουργίας. Πολλές ομάδες χρησιμοποιήσαν το νόμο 4019. έχουμε στο Μητρώο Κοινωνικής Οικονομίας πάνω από 1400 κοινωνικούς συνεταιρισμούς. Πολλοί που έπρεπε να γίνουν αγροτικοί, γυναικείοι ή καταναλωτικοί συνεταιρισμοί, επέλεξαν να γίνουν ΚοινΣΕπ, προκειμένου να μην ταυτιστούν με το συνεταιριστικό κίνημα που έχει κακό προφίλ στην ελληνική κοινωνία.
Σκοπός του νέου νόμου που ετοιμάζουμε είναι να αποσυνδέσουμε τη νομική μορφή του συνεργατισμού από το νομικό πλαίσιο. Οι συνεταιρισμοί μπορούν να αποτελούν μια βιώσιμη λύση και μπορούν να διαχωριστούν από τα κακά παραδείγματα. Σε αυτή τη φάση αλλάζουμε το νόμο για την κοινωνική οιονομία διευρύνοντας τα νομικά προσωπα που μπορούν να μπουν στο νόμο αυτό και για πρώτη φορά βάζουμε την έννοια των συνεταιρισμών εργαζομένων, με σκοπό την επαναλειτουργία κλειστών επιχειρήσεων από εργαζόμενους.
Επίσης, θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την πολυδιάσπαση των θεσμικών πλαισίων, μεεναρμόνιση και κωδικοποίηση της συνεταιριστικής νομοθεσίας. Να ανοίξουμε τη συζήτηση για όλους τους ανθρώπους του κάθε πεδίου που ενδιαφέρει ο συνεργατισμός.
Όλες αυτές οι αλλαγές έρχονται μαζί με εργαλεία στήριξης των εγχειρημάτων της κοινωνικής οικονομίας. Δομές στήριξης, ενημέρωσης, προώθησης, ακόμα και οικονομική συμβουλή, 13 περιφερειακά κέντρα και οικονομικά χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία θα αποτελούν ενιαίο χώρο που θα απευθύνονται οι ενδιαφερόμενοι για χρηματοδότηση, όπως και η ενεργοποίηση του Ταμείου Κοινωνικής Οικονομίας.
Οι συνεταιρισμοί δεν χρειάζονται κρατική παρέμβαση, αυτό που πρέπει να κάνει το κράτος είναι να φτιάξει ένα εύφορο έδαφος για την ανάπτυξη τέτοιων εγχειρημάτων.»
Πέτρος Αλεξανδρής
http://www.agro24.grDiscover more from ΔΙΚΤΥΟ ΚοινΣΕπ
Subscribe to get the latest posts sent to your email.