Γιατί να διαλέξει κάποιος την Δημιουργία μιας ΚοινΣΕπ και όχι κάποια άλλη εταιρική μορφή;


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 630 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Η δημιουργία μιας κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης μπορεί να είναι μια ελκυστική επιλογή για άτομα και ομάδες που έχουν ισχυρή δέσμευση τόσο για την οικονομική βιωσιμότητα όσο και για τον κοινωνικό αντίκτυπο. 

Παρακάτω, θα δώσω μια λεπτομερή εξήγηση του γιατί κάποιος μπορεί να επιλέξει να δημιουργήσει μια επιχείρηση κοινωνικού συνεταιρισμού έναντι άλλων μορφών επιχείρησης, χρησιμοποιώντας παραδείγματα για να επεξηγηθούν βασικά σημεία.

  1. Προσανατολισμός κοινωνικού αντίκτυπου:
    • Παράδειγμα: Φανταστείτε μια ομάδα αγροτών που θέλουν να εμπορεύονται συλλογικά τα βιολογικά προϊόντα τους ενώ παράλληλα αντιμετωπίζουν την τοπική επισιτιστική ανασφάλεια. Μπορούν να επιλέξουν έναν κοινωνικό συνεταιρισμό για να ευθυγραμμίσουν την επιχείρησή τους με την κοινωνική τους αποστολή.
    • Συλλογισμός: Οι κοινωνικοί συνεταιρισμοί δίνουν προτεραιότητα στα κοινωνικά και κοινοτικά οφέλη παράλληλα με τα οικονομικά οφέλη. Για άτομα ή ομάδες που παθιάζονται με την αντιμετώπιση συγκεκριμένων κοινωνικών ζητημάτων, μια συνεταιριστική δομή τους επιτρέπει να επιδιώκουν αυτούς τους στόχους ενώ κερδίζουν τα προς το ζην.
  2. Δημοκρατική Λήψη Αποφάσεων:
    • Παράδειγμα: Μια ομάδα προγραμματιστών λογισμικού επιθυμεί να ιδρύσει μια εταιρεία τεχνολογίας που εκτιμά τη συνεισφορά και τη δύναμη λήψης αποφάσεων όλων των εργαζομένων. Μπορεί να επιλέξουν έναν συνεταιρισμό εργαζομένων για να εξασφαλίσουν ότι όλοι έχουν λόγο στις επιχειρηματικές λειτουργίες.
    • Συλλογισμός: Σε έναν κοινωνικό συνεταιρισμό, η λήψη αποφάσεων είναι συνήθως πιο δημοκρατική, με κάθε μέλος να έχει ίση ψήφο. Αυτό μπορεί να ενισχύσει την αίσθηση ιδιοκτησίας και ενδυνάμωσης μεταξύ των μελών, συμβάλλοντας σε ένα πιο αφοσιωμένο και αφοσιωμένο εργατικό δυναμικό.
  3. Εισοδηματική Ισότητα και Δικαιοσύνη:
    • Παράδειγμα: Μια ομάδα βιοτεχνών στοχεύει να δημιουργήσει μια επιχείρηση για να πουλήσει τα χειροποίητα προϊόντα της. Μπορεί να επιλέξουν ένα μοντέλο συνεργασίας για να εξασφαλίσουν ότι όλα τα μέλη λαμβάνουν δίκαιο μερίδιο των κερδών, ανεξάρτητα από τον ρόλο τους.
    • Συλλογισμός: Οι συνεταιρισμοί συχνά κατανέμουν τα κέρδη δίκαια μεταξύ των μελών, μειώνοντας την εισοδηματική ανισότητα εντός του οργανισμού. Αυτό απευθύνεται σε όσους εκτιμούν τη δικαιοσύνη και την κοινή ευημερία.
  4. Εμπλοκή της κοινότητας:
    • Παράδειγμα: Μια ομάδα κατοίκων της περιοχής θέλει να αναζωογονήσει τη γειτονιά της ξεκινώντας μια επιχείρηση που παρέχει βασικές υπηρεσίες και δημιουργεί θέσεις εργασίας. Θα μπορούσαν να σχηματίσουν έναν κοινωνικό συνεταιρισμό για να εξασφαλίσουν ότι η επιχείρηση παραμένει ριζωμένη στα συμφέροντα της κοινότητας.
    • Συλλογισμός: Οι κοινωνικοί συνεταιρισμοί δίνουν προτεραιότητα στη συμμετοχή της κοινότητας και συνήθως επανεπενδύουν στην τοπική περιοχή. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση των κοινοτήτων και στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης.
  5. Βιωσιμότητα και ηθικές πρακτικές:
    • Παράδειγμα: Μια ομάδα αγροτών επιθυμεί να προωθήσει τη βιώσιμη γεωργία και τις ηθικές πρακτικές κτηνοτροφίας. Μπορούν να σχηματίσουν έναν συνεταιρισμό για να τηρούν συλλογικά αυτές τις αρχές.
    • Συλλογισμός: Οι κοινωνικοί συνεταιρισμοί έχουν συχνά μια ισχυρή δέσμευση για περιβαλλοντικές και ηθικές πρακτικές, καθιστώντας τους ελκυστικούς για άτομα και ομάδες που επιδιώκουν να λειτουργήσουν επιχειρήσεις με θετικό αντίκτυπο στον πλανήτη και την κοινωνία.
  6. Πρόσβαση σε πόρους και υποστήριξη:
    • Παράδειγμα: Μια ομάδα ατόμων με περιορισμένη πρόσβαση σε κεφάλαιο θέλει να ξεκινήσει μια επιχείρηση. Μπορούν να επιλέξουν ένα μοντέλο συνεργασίας για τη συγκέντρωση πόρων, την κοινή χρήση κινδύνου και την πρόσβαση σε επιχορηγήσεις ή προγράμματα υποστήριξης που έχουν σχεδιαστεί για συνεταιρισμούς.
    • Συλλογισμός: Οι κοινωνικοί συνεταιρισμοί μπορούν να παρέχουν μια αίσθηση ασφάλειας και αμοιβαίας υποστήριξης, καθιστώντας τους μια βιώσιμη επιλογή για άτομα ή κοινότητες με περιορισμένους πόρους.
  7. Ανθεκτικότητα και μακροζωία:
    • Παράδειγμα: Μια ομάδα ηλικιωμένων επαγγελματιών θέλει να διασφαλίσει ότι οι επιχειρήσεις τους θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν τις κοινότητές τους μετά τη συνταξιοδότησή τους. Μπορεί να μεταβούν σε έναν κοινωνικό συνεταιρισμό για να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα της επιχείρησης.
    • Συλλογισμός: Οι συνεταιρισμοί έχουν συχνά μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τις παραδοσιακές επιχειρήσεις, επειδή ανήκουν και διοικούνται από μέλη που δίνουν προτεραιότητα στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα έναντι του βραχυπρόθεσμου κέρδους.

Συμπερασματικά, η δημιουργία μιας κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης είναι μια επιλογή που καθοδηγείται από έναν συνδυασμό οικονομικών, κοινωνικών και ηθικών κινήτρων. Επιτρέπει σε άτομα και ομάδες να επιδιώκουν την οικονομική βιωσιμότητα, αντιμετωπίζοντας παράλληλα συγκεκριμένα κοινωνικά προβλήματα, προάγοντας τη δημοκρατική λήψη αποφάσεων και ενισχύοντας την αίσθηση της κοινότητας και της δικαιοσύνης. Η επιλογή δημιουργίας κοινωνικού συνεταιρισμού θα πρέπει να ευθυγραμμίζεται με τις αξίες, τους στόχους και τις προτεραιότητες των ιδρυτών και μπορεί να προσφέρει μια μοναδική διαδρομή προς την επιχειρηματικότητα που ωφελεί τόσο τα μέλη όσο και το κοινωνικό σύνολο.