Ενίσχυση Κοινοτήτων μέσω της Τοπικά Υποστηριζόμενης Γεωργίας και Κτηνοτροφίας μέσω της Δημιουργίας Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 630 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται μια αυξανόμενη κίνηση προς βιώσιμες και καθοδηγούμενες από την κοινότητα γεωργικές πρακτικές που στοχεύουν στην ενίσχυση των άμεσων συνδέσεων μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών. Η τοπική υποστηριζόμενη γεωργία και η περιφερειακή υποστηριζόμενη κτηνοτροφία (RSAH) έχουν αναδειχθεί ως καινοτόμα μοντέλα που όχι μόνο συμβάλλουν στην ανάπτυξη άμεσων εμπορικών σχέσεων αλλά και ενισχύουν την προσβασιμότητα των βασικών αναγκών, ιδιαίτερα για οικονομικά ασθενέστερα τμήματα του πληθυσμού.

Αυτό το άρθρο διερευνά τον αντίκτυπο αυτών των πρακτικών στην κοινοτική ανάπτυξη και τη δημιουργία κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων, με παραδείγματα από τον πραγματικό κόσμο που δείχνουν την επιτυχία τους.

  1. Καθορισμός της Τοπικά Υποστηριζόμενης Γεωργίας και της Περιφερειακής Υποστηριζόμενης ΚτηνοτροφίαςΗ τοπική υποστηριζόμενη γεωργία περιλαμβάνει τους καταναλωτές που σχηματίζουν άμεσες συνεργασίες με τοπικούς αγρότες. Αυτό συχνά λαμβάνει τη μορφή προγραμμάτων γεωργίας που υποστηρίζεται από την κοινότητα (CSA) όπου άτομα ή οικογένειες εγγράφονται σε ένα μερίδιο των προϊόντων μιας φάρμας, λαμβάνοντας τακτικές παραδόσεις φρέσκων, τοπικών προϊόντων.Η περιφερειακά υποστηριζόμενη κτηνοτροφία, από την άλλη πλευρά, επεκτείνει αυτή την έννοια στην κτηνοτροφία. Οι καταναλωτές συνεργάζονται άμεσα με τους τοπικούς κτηνοτρόφους, υποστηρίζοντας την ηθική και βιώσιμη εκτροφή ζώων για κρέας, γαλακτοκομικά και άλλα προϊόντα.
  2. Άμεσες Εμπορικές Σχέσεις και Οικονομική ΕνδυνάμωσηΈνα από τα κύρια οφέλη του LSA και του RSAH είναι η δημιουργία άμεσων εμπορικών σχέσεων μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών. Παρακάμπτοντας τα παραδοσιακά κανάλια διανομής, οι αγρότες λαμβάνουν δίκαιη αποζημίωση για τα προϊόντα τους, ενώ οι καταναλωτές αποκτούν πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας, φρέσκα προϊόντα. Αυτή η άμεση αλληλεπίδραση καλλιεργεί μια αίσθηση εμπιστοσύνης και υπευθυνότητας εντός της κοινότητας.Παράδειγμα: Η επιτυχία των αγροτικών αγορών, όπου οι παραγωγοί πωλούν τα προϊόντα τους απευθείας στους καταναλωτές, έχει τεκμηριωθεί καλά. Η αγορά Portland Farmers Market στο Όρεγκον των Η.Π.Α., έχει γίνει πρότυπο για τη σύνδεση των αστικών καταναλωτών με τους ντόπιους αγρότες, ενισχύοντας έτσι την τοπική οικονομία.
  3. Ενίσχυση της προσβασιμότητας για οικονομικά ασθενέστερες ομάδεςΤο LSA και το RSAH διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη βελτίωση της προσβασιμότητας σε είδη πρώτης ανάγκης, ειδικά για οικονομικά ασθενέστερες ομάδες. Αποκλείοντας τους μεσάζοντες, αυτά τα μοντέλα μειώνουν το συνολικό κόστος, καθιστώντας τα φρέσκα και θρεπτικά τρόφιμα πιο προσιτά για όλα τα μέλη της κοινότητας.Παράδειγμα: Η πρωτοβουλία «Καταστήματα δίκαιων τιμών» στην Ινδία συνδέει τους ντόπιους αγρότες απευθείας με τους καταναλωτές στις αγροτικές περιοχές. Εξαλείφοντας τους μεσάζοντες, οι αγρότες λαμβάνουν δίκαιη τιμή για τα προϊόντα τους και οι καταναλωτές επωφελούνται από τις χαμηλότερες τιμές, βελτιώνοντας τη συνολική προσβασιμότητα στα τρόφιμα.
  4. Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις: Η Δύναμη της ΚοινότηταςΗ συνεργατική φύση των LSA και RSAH οδηγεί συχνά στη δημιουργία κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων. Οι κοινότητες ενώνονται για να υποστηρίξουν τους τοπικούς αγρότες και παραγωγούς, δημιουργώντας συνεργασίες που εκτείνονται πέρα ​​από τις απλές οικονομικές συναλλαγές. Αυτές οι επιχειρήσεις συμβάλλουν στην κοινωνική συνοχή και ανθεκτικότητα.
    Παράδειγμα: Το La Louve στο Παρίσι, Γαλλία, είναι ένα συνεταιριστικό παντοπωλείο όπου τα μέλη συμμετέχουν ενεργά στη λήψη αποφάσεων και υποστηρίζουν την τοπική, βιώσιμη γεωργία. Αυτό το μοντέλο ενδυναμώνει τόσο τους παραγωγούς όσο και τους καταναλωτές, δημιουργώντας ένα ακμάζον τοπικό οικοσύστημα τροφίμων. 
  5. Περιβαλλοντική Βιωσιμότητα και ΑνθεκτικότηταΗ LSA και η RSAH προωθούν περιβαλλοντικά βιώσιμες πρακτικές ενθαρρύνοντας την τοπική και εποχιακή κατανάλωση. Οι μειωμένες ανάγκες μεταφοράς και αποθήκευσης συμβάλλουν σε μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα. Επιπλέον, αυτά τα μοντέλα ενισχύουν την ανθεκτικότητα διαφοροποιώντας τις τοπικές πηγές τροφίμων, μειώνοντας την εξάρτηση από κεντρικές αλυσίδες εφοδιασμού.Παράδειγμα: Το κίνημα «Locavore» στο Βερμόντ των Η.Π.Α. δίνει έμφαση στην κατανάλωση τροφίμων που παράγονται σε μια συγκεκριμένη ακτίνα. Αυτή η προσέγγιση μειώνει τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο των μεταφορών και υποστηρίζει τους τοπικούς αγρότες στην οικοδόμηση ενός ανθεκτικού και βιώσιμου συστήματος τροφίμων.

Η τοπική υποστηριζόμενη γεωργία και η περιφερειακή κτηνοτροφία αντιπροσωπεύουν μετασχηματιστικά μοντέλα που υπερβαίνουν τις απλές οικονομικές συναλλαγές. Αυτές οι πρακτικές ενισχύουν τις άμεσες συνδέσεις μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών, ενισχύουν την προσβασιμότητα για οικονομικά ασθενέστερες ομάδες και συμβάλλουν στη δημιουργία κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων. Αγκαλιάζοντας αυτές τις καινοτόμες προσεγγίσεις, οι κοινότητες μπορούν να οικοδομήσουν ισχυρότερα, πιο ανθεκτικά και βιώσιμα συστήματα τροφίμων προς όφελος όλων.