Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 12χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 640 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ
Δείτε εδώ τις σημαντικότερες εισηγήσεις σε Video “Δεν χρειάζεται να είσαι κεφαλαιούχος για να κάνεις μια επιτυχή επιχείρηση. Μπορείς με αλληλεγγύη και δημοκρατία να αντικαταστήσεις τον διευθυντικό αυταρχισμό” είπε χθες η αν. υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, δίνοντας το περίγραμμα του οράματος που έχει για την ανάπτυξη της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, στην οποία θα έχουν σημαντικό ρόλο οι ΚΟΙΣΠΕ (Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί Περιορισμένης Ευθύνης). Αυτό έχει άλλωστε ήδη διαφανεί στην πράξη με την ανάθεση των σχολικών γευμάτων σε τρεις ΚΟΙΣΠΕ που απασχολούν κατά 50% άτομα με ψυχοκοινωνικά προβλήματα και μαγειρεύουν για 4.000 μαθητές.
Μέσα στον μήνα ο νόμος
“Θεωρούμε την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία βασικό πυλώνα στο σχέδιό μας για την παραγωγική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανασυγκρότηση της χώρας. Γι’ αυτό κατέχει σημαντική θέση στον αναπτυξιακό νόμο που συζητείται στη Βουλή” ανέφερε στη χθεσινή της ομιλία η αν. υπουργός Θεανώ Φωτίου που άνοιξε το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα στην Υγεία που έγινε στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ). Παράλληλα, προανήγγειλε την κατάθεση νέου νόμου για την κοινωνική οικονομία μέσα στον μήνα, ο οποίος θα προβλέπει ότι νέοι συνεταιρισμοί εργαζομένων θα αναλάβουν τη συνέχιση των επιχειρήσεων που εγκαταλείπονται από τους ιδιοκτήτες τους.
Το 10% της οικονομίας στην Ευρώπη
Στο τοπίο που έχει διαμορφωθεί για τις επιχειρήσεις Κοινωνικής Οικονομίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση στάθηκε η Λούκα Κατσέλη, πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος. Το 10% της οικονομίας καταλαμβάνουν αυτή τη στιγμή οι επιχειρήσεις Κοινωνικής Οικονομίας, που απασχολούν εργασιακά μία… Ελλάδα, καθώς οι εργαζόμενοι φτάνουν τα 11 εκατομμύρια άτομα. Παρ’ όλα αυτά, η Λ. Κατσέλη κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων διαπίστωσε ότι υπάρχει απόσταση οπτικής ανάμεσα στους Ευρωπαίους, που ζητούν πρωτοβουλίες με ορίζοντα μόνο “την ένταξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων”, και την Ελλάδα που κινείται πλέον σε τροχιά διεύρυνσης, με πρωτοβουλίες που προβλέπουν τόσο την κοινωνική όσο και την εργασιακή επανένταξη.
Να μην απαξιωθούν όπως οι αγροτικοί συνεταιρισμοί
Τρεις προκλήσεις υπογράμμισε η Λ. Κατσέλη ότι έχει μπροστά της η Κοινωνική Οικονομία στην Ελλάδα. Η μία αφορά την ενίσχυση του κοινωνικού κεφαλαίου. “Ο τρόπος οργάνωσης των συνεταιρισμών τους κάνει να ξεχωρίζουν, καθώς η διακυβέρνηση είναι συμμετοχική. Επίσης, επανεπενδύουν το κέρδος σε υπηρεσίες και οι υπηρεσίες που προσφέρουν αφορούν κατά βάση δημόσια αγαθά. Τα χαρακτηριστικά αυτά σφυρηλατούν σχέσεις εμπιστοσύνης στην οικονομία και την κοινωνία”.
Η διασφάλιση ότι δεν θα επαναληφθούν φαινόμενα αδιαφάνειας, όπως συνέβη “με τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, που απαξιώθηκαν ως θεσμός λόγω κακών πρακτικών”, είναι η δεύτερη πρόκληση και η τρίτη αφορά τη χρηματοδότηση. Ένα από τα καινοτόμα εργαλεία που έχουν ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζονται είναι το act4greece, ηλεκτρονική πλατφόρμα που δίνει τη δυνατότητα συγκέντρωσης πόρων από το «πλήθος», δηλαδή από κάθε ενδιαφερόμενο σε κάθε γωνιά του πλανήτη, με σκοπό τη χρηματοδότηση συγκεκριμένων έργων, όπως τα σχολικά γεύματα.
Επεκτείνονται τα σχολικά γεύματα
Το πρόγραμμα -πάντα με την ενεργή συμμετοχή των ΚΟΙΣΠΕ- θα επεκταθεί στους 30 δήμους που θα εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) και θα υποστηρίξει 70.000 μαθητές. “Το ποσό που θα δοθεί μέσω του ΚΕΑ δεν είναι όσο υψηλό θέλουμε και γι’ αυτό τον λόγο θα υπάρξουν και πρόσθετες παροχές” εξήγησε η Ελ. Τσακιροπούλου, διευθύντρια του γραφείου της Θ. Φωτίου.
Τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ΚΟΙΣΠΕ έβαλε στο τραπέζι ο Σωτ. Κουπίδης πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ΚΟΙΣΠΕ, αναφέροντας ως βασικότερη όλων την καθυστέρηση των πληρωμών. “Οι συνεταιρισμοί δεν έχουν χρήματα για να βάλουν μπρος το πρότζεκτ και να πληρωθούν εκ των υστέρων. Έπειτα, έχουν να πληρώσουν τον ΦΠΑ, την παρακράτηση φόρου και την εισφορά αλληλεγγύης”. Με τα σχολικά γεύματα, αρχικά η Εθνική Τράπεζα προέβλεπε καταβολή του ποσού για τις υπηρεσίες 45 μέρες μετά. Μετά από διαπραγματεύσεις μειώθηκαν σε 3 και έτσι υλοποιήθηκε το πρόγραμμα.
“Θεμέλιο των ΚΟΙΣΠΕ είναι πρωταρχικά οι ανθρώπινοι πόροι” τόνισε σε επιστολή του ο υπουργός υγείας Ανδρέας Ξανθός, που δεν μπόρεσε να παρευρεθεί. Υπενθύμισε ακόμη τη δέσμευση της χώρας για την ανάπτυξη των ΚΟΙΣΠΕ μέσα από “την προώθηση διοικητικών πράξεων για την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας, την επέκταση του θεσμού και τη χρηματοδότηση της φάσης έναρξης και άλλων ΚΟΙΣΠΕ”. Παράλληλα, ανέφερε ότι “το υπουργείο Υγείας δηλώνει ρητά στις Διοικήσεις των Υ.Πε. και των νοσοκομείων τη σαφή πρόθεση για στήριξη των Κοινωνικών Συνεταιρισμών”.
Όσον αφορά τους εργαζόμενους που προέρχονται από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, αντιπροσωπευτική για τον ρόλο των ΚΟΙΣΠΕ είναι η κουβέντα της Χρύσας Μαρτέκα από το “Ευ Ζην”, τον έναν από τους τρεις συνεταιρισμούς που έχουν αναλάβει να ετοιμάζουν τα σχολικά γεύματα: “Πίσω από τη μαύρη κουρτίνα της ψυχικής νόσου κρύβεται φως δημιουργικό”.
Discover more from ΔΙΚΤΥΟ ΚοινΣΕπ
Subscribe to get the latest posts sent to your email.