32η Πανελλήνια Έκθεση Έργων Κρατουμένων και Προϊόντων Φυλακών


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 12χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 640 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΥΔΔΑΔ) στο πλαίσιο της πολιτικής του για μια «ανοικτή φυλακή» οργανώνει και εφέτος, για δεύτερη χρονιά, μετά τη διακοπή λειτουργίας του, τον επιτυχημένο θεσμό της έκθεσης έργων κρατουμένων.

Στην «32η Πανελλήνια Έκθεση Έργων Κρατουμένων και Προϊόντων Φυλακών», που διαρκεί από 23 Σεπτεμβρίου μέχρι 1 Οκτωβρίου 2017, εκτίθενται ατομικές δημιουργίες κρατουμένων και (συλλογικά) προϊόντα από 22 φυλακές.

Για ένα εννιαήμερο, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας εκτίθενται (κυρίως προς πώληση) πίνακες ζωγραφικής, χειροτεχνήματα και άλλα αντικείμενα που φτιάχτηκαν από κρατουμένους (ξυλόγλυπτα, σταχτοδοχεία, κομπολόγια, καράβια, κασέλες, συρταριέρες, κουτιά, κοσμήματα, κλειδοθήκες, αγιογραφίες, διαδραστικοί πίνακες). Παράλληλα, πωλούνται και προϊόντα που παράγονται στις φυλακές, όπως: ελαιόλαδο, γραβιέρα, φρυγανιές, παξιμάδια, κέικ, τσουρέκια, μπουκιές από αλεύρι κριθαριού και χαρουπιού και βιολογικό αλεύρι, γλυκά κουταλιού, αρωματικά φυτά, σαπούνια και άλλα.

Τα έργα των κρατουμένων θα τεθούν στην κρίση Επιτροπής Αξιολόγησης, η οποία θα επιλέξει τα καλύτερα. Η επίσημη βράβευση θα γίνει στα εγκαίνια της Έκθεσης από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Σταύρο Κοντονή. Στη συνέχεια, θα αποδοθούν στους βραβευθέντες τα χρηματικά ποσά που προσέφεραν οι αθλοθέτες για τον σκοπό αυτόν.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΛΛΗΛΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ (download)

Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, Ώρα 19:00 ΕΓΚΑΙΝΙΑ:

Χαιρετισμοί και Βράβευση Καλλιτεχνών Κρατουμένων Σταύρος Κοντονής, Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ευτύχης Φυτράκης, Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής

Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου, Ώρα 19:00
ΣΥΖΗΤΗΣΗ: «ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΖΟΜΕΝΩΝ»
Συντονισμός:  Μιχάλης Βαλιανάτος, Δημοσιογράφος

 • 19:00 – 19:10: Εισαγωγή στο θέμα
 • 19:10 – 19:20: Γιώργος Νικολόπουλος, Καθηγητής Εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη στον Κύκλο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου Τίτλος εισήγησης: «Θέσεις και παρεμβάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη για την επαγγελματική επανένταξη των αποφυλακιζομένων»
 • 19:20 – 19:30: Χρήστος Λαμπάκης, Δικηγόρος, Υποψ. Δρ Νομικής ΑΠΘ Τίτλος εισήγησης: «Ομάδα Εργασίας για τον “Εξορθολογισμό των Κωλυμάτων Επαγγελματικής Επανένταξης των Καταδικασθέντων και εν γένει Ποινικώς Διωχθέντων: Αποτελέσματα – Προτάσεις”»
 • 19:30 – 19:40: Παναγιώτης Φραγκιάς, Πρόεδρος της Διοικούσας, Κοιν.Σ.Επ.”Νέοι Ορίζοντες” Τίτλος εισήγησης: «Νέοι ορίζοντες στην κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία ή κάτι παραπάνω; Οι προκλήσεις της εργασιακής επανένταξης των αποφυλακισμένων και η συμβολή της Κοιν.Σ.Επ.”Νέοι Ορίζοντες”»
 • 19:40 – 19:50: Ειρήνη Ανδριώτη, Εργασιακή Σύμβουλος στην ΕΠΑΝΟΔΟ Τίτλος εισήγησης: «Η Εργασιακή Συμβουλευτική ως Αρωγός Επανένταξης»
 • 19:50 – 20:00: Αθηνά Λάζου, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Επαγγελματικής Κατάρτισης του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) Τίτλος εισήγησης: «Ο ΟΑΕΔ και η Επαγγελματική Κατάρτιση Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων ως μέσο επαγγελματικής επανένταξης»
 • 20:00 – 20:30: Συζήτηση Παρασκευή

29 Σεπτεμβρίου, Ώρα 19:00
ΣΥΖΗΤΗΣΗ: « Η ΤΕΧΝΗ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ»
Συντονισμός: Τάσος Κουράκης, Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής

 • 19:00 – 19:10: Εισαγωγή στο θέμα
 • 19:10 – 19:20: Στρατής Πανούριος, Σκηνοθέτης Ηθοποιός, Υπεύθυνος Προγράμματος Σπουδών Α΄ Θεατρικού Εργαστηρίου Φυλακής Κορυδαλλού – Εθνικού Θεάτρου Τίτλος εισήγησης: «Μια θεραπευτική “Τρικυμία”»
 • 19:20 – 19:30: Εύη Νάκου, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών και Κοινωνικών Δράσεων Εθνικής Λυρικής Σκηνής Τίτλος εισήγησης: «“Με φόρα και φορά” Σύντομη περιγραφή και απολογισμός του Εργαστηρίου Μουσικής της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού»
 • 19.30 – 19.40: Καλλιόπη Πασιά, Δικηγόρος – Διαμεσολαβήτρια, Τελειόφοιτος ΠΜΣ Δημιουργικής Γραφής του Παν/μίου Δυτικής Μακεδονίας, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Δράσεων
  Τίτλος εισήγησης: «Free the wor(l)d. Δημιουργική Γραφή στα Καταστήματα Κράτησης»
 • 19:40 – 19:50: Θάνος Ανδρίτσος, Αρχιτέκτονας Πολεοδόμος Τίτλος εισήγησης: «Ελεύθερα Όνειρα. Δημιουργώντας μια κουλτούρα συνεργασίας και αλληλεγγύης μέσα από το συμμετοχικό σχεδιασμό της αυλής του 2ου ΣΔΕ Φυλακών Τρικάλων»
 • 19:50 – 20:00: Παρεμβάσεις Σοφία Ιωαννίδου, Ηθοποιός – Παιδαγωγός Θεάτρου, Εθελόντρια Ομάδας apicco Γιώργος Δάμπασης, Ηθοποιός – Σκηνοθέτης, Εθελοντής Ομάδας apicco
 • 20:00 – 20:30: Συζήτηση.

Τα έσοδα από τις πωλήσεις των έργων θα κατατεθούν απευθείας στους λογαριασμούς («χρημάτια») των κρατουμένων και των προϊόντων στα «κεφάλαια εργασίας κρατουμένων» για την ενίσχυση της εκπαίδευσης και της εργασίας των κρατουμένων και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις φυλακές.

Η έκθεση έργων και προϊόντων που κατασκευάζουν οι κρατούμενοι κατά τον δύσκολο χρόνο της κράτησής τους συνδέεται με τη σταθερή πολιτική μας για την υποβοήθηση της κοινωνικής επανένταξης των αποφυλακισμένων. Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της εργασίας που οι κρατούμενοι καταβάλλουν, αξιοποιώντας δημιουργικά τον χρόνο τους, συμβάλλει σημαντικά στον στόχο της καταπολέμησης των αποκλεισμών και της επαφής των ανθρώπων της φυλακής με την κοινωνία.

Αξίζουν συγχαρητήρια στους κρατουμένους, για τη δουλειά τους, και στους εργαζομένους των Φυλακών αλλά και του Υπουργείου, για την υποστήριξή τους.