4ήμερη εργασία: Διστακτικές παραμένουν οι ελληνικές επιχειρήσεις


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 12χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 640 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Ανέτοιμες να εφαρμόσουν την τετραήμερη εργασία στην Ελλάδα εμφανίζονται οι περισσότερες επιχειρήσεις, καθώς απαιτείται επαναπροσδιορισμός των προτεραιοτήτων τους αλλά και αυξημένα αντανακλαστικά ώστε να αντιμετωπίσουν άμεσα τις νέες προκλήσεις που θα προκύψουν.

Όπως επισημαίνει βέβαια η Adecco, αν και η τετραήμερη εργασία δεν αποτελεί ακόμη κεντρική επιλογή για επιχειρήσεις και οργανισμούς όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, έχει ήδη αρχίσει να εμφανίζεται ως απάντηση στην ανάγκη για περισσότερη ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. Σημαντική άλλωστε θεωρείται και η συμβολή της στο περιβάλλον, εφόσον αυτή συνδεθεί με μείωση των μετακινήσεων, καθώς εκτιμάται ότι θα μπορούσε να συρρικνώσει το αποτύπωμα άνθρακα κατά εκατομμύρια τόνους ετησίως.

Καθοριστικός παράγοντας για το ότι ακόμη η τετραήμερη εργασία δεν έχει επεκταθεί σημαντικά είναι το κόστος μετάβασης. Αναλυτικά, όπως επισημαίνει ο όμιλος Adecco, στις περισσότερες περιπτώσεις το κόστος μετάβασης μιας επιχείρησης στο καθεστώς τετραήμερης εργασίας είναι υψηλό. Για παράδειγμα, σε μια χρηματοοικονομική εταιρεία της Νέας Ζηλανδίας, την Perpetual Guardian, προέβησαν σε μια σημαντική επένδυση σε τεχνολογίες απομακρυσμένης εργασίας και αυτοματισμού, όπως τα chat bots. Επίσης, η αμερικανική εταιρεία Wildbit εφαρμόζει επιτυχώς την τετραήμερη εργασία από το 2017. Για να φτάσουν όμως σε αυτή την επιτυχία, επένδυσαν σημαντικά κεφάλαια σε εξειδικευμένο προσωπικό το οποίο ανέλαβε να δημιουργήσει τα κατάλληλα ψηφιακά εργαλεία που διευκολύνουν τη δουλειά των εργαζομένων.

Ζητούμενο είναι, επίσης, το πώς επηρεάζεται η παραγωγικότητα της εργασίας. Στην Ισλανδία, που πρώτη εφάρμοσε το μοντέλο τετραήμερης εργασίας κυρίως στον δημόσιο τομέα, αναφέρεται ότι η παραγωγικότητα παρέμεινε η ίδια ή και βελτιωμένη στους περισσότερους χώρους εργασίας. Σε άλλες περιπτώσεις όμως, το μοντέλο της τετραήμερης εργασίας έχει οδηγήσει σε μείωση της παραγωγικότητας των εργαζομένων. H εταιρεία Treehouse, η οποία διοργανώνει σεμινάρια εκμάθησης ψηφιακών δεξιοτήτων, ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2013 εφαρμόζοντας την τετραήμερη εργασία (32 ώρες την εβδομάδα), το 2016 όμως αναγκάστηκε να επιστρέψει στο καθεστώς πενθήμερης εργασίας (40 ώρες την εβδομάδα) καθώς, όπως αναφέρθηκε από την εταιρεία, η τετραήμερη εβδομάδα δεν λειτούργησε θετικά, αλλοίωσε την εργασιακή κουλτούρα της εταιρείας, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να είναι λιγότερο αποδοτικοί.

Το μοντέλο της τετραήμερης εργασίας μπορεί να λειτουργήσει σε διαφορετικούς εργασιακούς τομείς, απαιτείται όμως από επιχειρήσεις και οργανισμούς μια επαναξιολόγηση προτεραιοτήτων, επισημαίνει η Adecco. Για παράδειγμα, οι συναντήσεις σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι χρονοβόρες και να αποσπούν την προσοχή των εργαζομένων ιδίως όταν έχουν υψηλό φόρτο εργασίας. Η Ισλανδία, που εφάρμοσε την 35ωρη εβδομαδιαία εργασία, αναγκάστηκε να περιορίσει αισθητά τον αριθμό των συναντήσεων και να χρησιμοποιεί περισσότερο την ηλεκτρονική αλληλογραφία.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο Cluster Head του ομίλου Adecco σε Ελλάδα, Ρουμανία και Βουλγαρία, Κ. Μυλωνάς, τα υβριδικά και ευέλικτα μοντέλα εργασίας έχουν αναδειχθεί πλέον ως αναγκαιότητα για την εξισορρόπηση μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, για να εφαρμοστούν όμως σωστά πρέπει οι επιχειρήσεις να εξετάσουν ενδελεχώς όλες τις παραμέτρους και να λάβουν υπ’ όψιν τους και τις προκλήσεις που ενδεχομένως θα κληθούν να αντιμετωπίσουν. {https://www.kathimerini.gr}


Discover more from ΔΙΚΤΥΟ ΚοινΣΕπ

Subscribe to get the latest posts sent to your email.