8 Απριλίου: Παγκόσμια ημέρα Ρομά και Δυνατότητες Ένταξης τους στην Κοινωνική Οικονομία


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 630 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Η 8η Απριλίου αποτελεί μέρα γιορτής για τους τσιγγάνους όλου του κόσμου, με παρελάσεις, πορείες και συγκεντρώσεις, σε τουλάχιστον 150 πόλεις του κόσμου

Οι Ρομά είναι η μεγαλύτερη μειονοτική κοινότητα της Ευρώπης, δεδομένου ότι 6 εκατομμύρια Ρομά ζουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και 4 εκατομμύρια στην περιοχή της διεύρυνσης (Μαυροβούνιο, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Κοσσυφοπέδιο και Τουρκία). Ωστόσο, για πολλά χρόνια αντιμετώπιζαν και αντιμετωπίζουν ανισότητες, κοινωνικό αποκλεισμό, διακρίσεις και περιθωριοποίηση.

Η 8η Απριλίου αποτελεί μέρα γιορτής για τους τσιγγάνους όλου του κόσμου, με παρελάσεις, πορείες και συγκεντρώσεις, σε τουλάχιστον 150 πόλεις του κόσμου, εις ανάμνηση του Πρώτου Παγκόσμιου Συνεδρίου τους, που έγινε στο Λονδίνο στις 8 Απριλίου 1971 και έθεσε τις βάσεις για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους από τη διεθνή κοινότητα.

Οι Τσιγγάνοι (Ρομά, όπως αυτοαποκαλούνται) είναι ένα έθνος 15.000.000 ψυχών, χωρίς κρατική υπόσταση, με βαρύ φόρο αίματος στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και ρατσιστική αντιμετώπιση στα μέρη όπου ζουν.

Παραδείγματα Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων ΡΟΜΑ

Δομή Στήριξης Ρομά Δυτικής Αττικής Σκοπός μας είναι η συνεργασία μεταξύ των μελών με σκοπό την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας την απορρόφηση εργατικού δυναμικού δημιουργώντας θέσεις απασχόλησης για την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των πολιτών. Οι σκοποί αυτοί θα επιτευχθούν μέσω της εφευρετικότητας και της απρόσκοπτης διακίνησης ιδεών των μελών την καινοτομία κυρίως σε πολλαπλά επίπεδα πιλοτικού χαρακτήρα και όλων των πρόσφορων νόμιμων μέσων που υφίστανται στον χώρο της διακίνησης προώθησης και διάθεσης προϊόντων.  {visit site}

Ρομά Όλοι Μαζί. Πρόκειται για έναν συνεταιρισμό Ρομα από το Μεσολόγγι στην ανακύκλωση και με καλές προοπτικές ανάπτυξης και ένταξης στην Κοινωνία και στην Οικονομία ατόμων με ιδιαίτερες Πολιτισμικές καταβολές. Στο πλαίσιο επανένταξης στην εργασία ατόμων από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες του τοπικού πληθυσμού δημιουργήθηκε Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση που θα ασχολείται με την ανακύκλωση προϊόντων και την προστασία του περιβάλλοντος για την διαχείριση υλικών που μπορούν να ανακτηθούν, να ανακυκλωθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν, με διαλογή στην πηγή, ώστε να ελαχιστοποιηθεί το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. {visit site}

Ρομά Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου Τοπικά και περιφερειακά υποστηριζόμενη Αλιεία που συμβάλλει στην ανάπτυξη απευθείας εμπορικών σχέσεων μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών και ενισχύει την προσβασιμότητα σε είδη πρώτης ανάγκης, ιδίως των ασθενέστερων οικονομικά ομάδων του πληθυσμού, μέσα από την απευθείας διάθεσή τους. Δίκαιο και αλληλέγγυο εμπόριο. i) Εκμετάλευση Αλιείας στις γύρω περιοχές με κάθε πρόσφορο τρόπο. Παραγωγή ιχθυαλεύρων, ελαίων, λιπασμάτων και άλλων υποπροϊόντων. Εμπορία Αλιευμάτων και καθε παραγόμενου υποπροϊόντος τους. {visit site}

Ο “Αφανισμός” των Ρομά από τους Ναζί

Στις 15 Νοεμβρίου του 1943, ο αρχηγός των SS Χάινριχ Χίμλερ εξέδωσε μία διαταγή, με την οποία οι τσιγγάνοι εξομοιώνονταν με τους εβραίους, όσον αφορά τη θέση τους στη γερμανική κοινωνία. Το άμεσο αποτέλεσμα αυτής της απόφασης ήταν χιλιάδες τσιγγάνοι της Γερμανίας να οδηγηθούν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπως και οι εβραίοι συμπολίτες τους, και να βρουν φρικτό θάνατο στα κρεματόρια των Ναζί. Το δικό τους Ολοκαύτωμα το ονομάζουν στη γλώσσα τους Ποράιμος (Porrajmos), δηλαδή Αφανισμό.

Το Τρίτο Ράιχ, ως γνωστόν, ήθελε να εξολοθρεύσει όσους δεν ανήκαν στο ξανθό γένος, δηλαδή την Αρεία Φυλή. Οι τσιγγάνοι αποτέλεσαν ένα πρόβλημα για τον Χίτλερ στην αρχή. Οι καθεστωτικοί ανθρωπολόγοι τους αναγνώριζαν, λόγω γλώσσας, την άρεια καταγωγή. Όμως, επικράτησε η άποψη του Χανς Γκίντερ ότι ήταν από κατώτερη γενιά. Έτσι, έπρεπε να αφανισθούν από προσώπου γης.

Δήλωση του πρώτου αντιπροέδρου κ. Φρανς Τίμερμανς και των επιτρόπων κ. Γιοχάνες Χαν, κ. Μαριάν Τίσεν, κ. Βιέρα Γιούροβα, κ. Κορίνα Κρέτσου

Ενόψει του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας των Ρομά στις 8 Απριλίου, ο πρώτος αντιπρόεδρος κ. Φρανς Τίμερμανς και οι επίτροποι κ. Γιοχάνες Χαν, κ. Μαριάν Τίσεν, κ. Βιέρα Γιούροβα κ. Κορίνα Κρέτσου προέβησαν στην ακόλουθη δήλωση:

«Σήμερα, γιορτάζουμε τον πολιτισμό των Ρομά και θυμόμαστε την ιστορία τους, που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ευρωπαϊκής ιστορίας εδώ και αιώνες. Παρά το γεγονός ότι αποτελούν τη μεγαλύτερη μειονότητα της Ευρώπης, οι κοινότητες των Ρομά εξακολουθούν να υφίστανται εκτεταμένες διακρίσεις και περιθωριοποίηση. Το γεγονός αυτό εμποδίζει τους Ρομά να αποκτήσουν πρόσβαση στα θεμελιώδη δικαιώματα της εκπαίδευσης, της εργασίας, της αξιοπρεπούς στέγασης ή των βασικών υπηρεσιών υγείας.

Η αθιγγανοφοβία βρίσκεται σε άνοδο. Ακούμε ακραία ρητορική, ακόμη και από πολιτικούς, διαπιστώνουμε τη διασπορά ρητορικής μίσους και ψευδών ειδήσεων στο διαδίκτυο. Τα λόγια οδηγούν στο μίσος και το μίσος οδηγεί στη βία. Πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση, ώστε οι Ρομά να μην ξαναγίνουν στόχος παρενοχλήσεων και επιθέσεων. Πρέπει να αντλήσουμε τα διδάγματα της ιστορίας μας και να αποτρέψουμε την αναζωπύρωση παλαιού μίσους.

Γι’ αυτόν τον σκοπό πρέπει να υπερασπιστούμε με σθένος τις θεμελιώδεις αξίες μας. Η ΕΕ προασπίζεται μια κοινωνία στην οποία η ίση μεταχείριση αποτελεί πραγματικότητα για όλες τις μειονότητες και στην οποία προσφέρονται, στις κοινότητες των Ρομά, τα ίδια δικαιώματα και οι ίδιες ευκαιρίες με όλους τους άλλους. Αυτοί είμαστε.

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά είναι μια ευκαιρία να δούμε τι έχει γίνει σε επίπεδο ΕΕ και σε εθνικό επίπεδο με σκοπό να βελτιωθεί η ένταξη των Ρομά. Το έργο των κρατών μελών ακολουθεί το πλαίσιο της ΕΕ για τις εθνικές στρατηγικές ένταξης των Ρομά από το 2011, ενώ κονδύλια της ΕΕ διατίθενται επίσης για την υποστήριξη της ένταξης των Ρομά. Η στρατηγική αυτή αποφέρει καρπούς· βλέπουμε βελτιώσεις, ιδίως στον τομέα της εκπαίδευσης.

Ωστόσο, έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε, προκειμένου να εξασφαλίσουμε ότι οι κοινότητες των Ρομά μπορούν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενθαρρύνει τις χώρες της ΕΕ, καθώς και τις χώρες-εταίρους με ευρωπαϊκή προοπτική, να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, να εντείνουν τον αγώνα κατά των διακρίσεων και να υποστηρίξουν τη συμμετοχή και την εκπροσώπηση των Ρομά στη σφαίρα της πολιτικής και της οικονομίας και στις κοινωνίες μας. Είμαστε όλοι Ρομά.

Για να τερματιστεί η περιθωριοποίηση αιώνων απαιτείται πανευρωπαϊκή συνεργασία. Οι πολιτικοί, από το εθνικό ως το τοπικό επίπεδο, θα πρέπει να βελτιώσουν την εμπιστοσύνη μεταξύ κοινοτήτων Ρομά και μη Ρομά και να εξασφαλίσουν ότι έχουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες ευκαιρίες όπως οι άλλοι Ευρωπαίοι.»

Ταινίες: “Ο καιρός των τσιγγάνων”, (Dom Za Ve Sanje), Γιουγκοσλάβικη ταινία, σκηνοθεσία Ε.Κουστουρίτσα με τους: Ντάβορ ΝτούζμοβικΛιούμπικα ΆντζοβιτςΜπόρα Οντόροβικ