Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 12χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 640 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ
Eκατό Κέντρα Στήριξης της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας θα λειτουργήσουν σ’ όλη την Ελλάδα το αργότερο μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο, όπως επίσης θα «ανοίξουν» την ίδια περίοδο και τα χρηματοδοτικά εργαλεία (έχουν διασφαλιστεί περίπου 150 εκατ. ευρώ) για την Κ.Α.Λ.Ο.
Αυτό ανακοίνωσε η αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου μιλώντας το απόγευμα του Σαββάτου σε εκδήλωση του Τμήματος Οικονομίας και Ανάπτυξης της Ν.Ε. Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο στο πλαίσιο του 20ου πολυσυνεδρίου Forum Ανάπτυξης 2017- Μoney Show Πάτρας.
Η κα Αντωνοπούλου αναφέρθηκε στις παθογένειες και στις στρεβλώσεις του παρελθόντος, που όπως είπε, άφησαν στάσιμη τη συνεργατική- συνεταιριστική επιχειρηματικότητα, ενώ επεσήμανε πως η κυβέρνηση έδωσε προτεραιότητα στην Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία θέτοντας κανόνες και όρους λειτουργίας μέσω του Νόμου 4430/2016. Η αναπληρώτρια Υπουργός, τόνισε ακόμη πως προωθούνται δύο νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν η πρώτη τη δυνατότητα μεταβίβασης επιχειρήσεων που έχουν κλείσει ή κλείνουν στους ίδιους τους εργαζόμενους και η δεύτερη, στην κωδικοποίηση των νόμων που διέπουν τους συνεταιρισμούς.
«Είμαστε ικανοποιημένοι μέχρι σήμερα από τον ενθουσιασμό και το ενδιαφέρον που υπάρχει για τις Κ.Α.Λ.Ο. Ήδη έχουν εγγραφεί στο Μητρώο 300 επιχειρήσεις νέες από τότε που ψηφίστηκε ο νόμος, επιχειρήσεις που αφορούν κυρίως, τις νέες τεχνολογίες και την πληροφορική από νέους ανθρώπους και επιστήμονες, αλλά και ανθρώπους της παραγωγής», τόνισε η αναπληρώτρια Υπουργός και προσέθεσε πως εξίσου σημαντική με τη συμμετοχή, τη συλλογικότητα και την ισότητα, είναι και η δικτύωση, γι’ αυτό, όπως ανέφερε το Υπουργείο αναζητά και έχει βρει χώρους διασύνδεσης και συνεργασίας με Κ.Α.Λ.Ο. σε άλλες χώρες.
«Η Κ.Α.Λ.Ο. δεν είναι δουλειά μιας αναπληρώτριας υπουργού. Είναι συλλογική δουλειά. Εμείς θέλουμε να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες των πολιτών, χωρίς όμως να δημιουργούμε κρατικοδίαιτα σχήματα όπως αυτά του παρελθόντος. Με σταθερά βήματα υποστηρίζουμε τον κόσμο και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε», κατέληξε η κα Αντωνοπούλου.
Στη συνέχεια η κα Καλημέρη Έλενα σύμβουλος του Ειδικού Γραμματέα Κοινωνικής Αλλελέγγυας Οικονομίας, η οποία μάλιστα, ήταν στην ομάδα συγγραφής του νέου Νόμου για την Κ.Α.Λ.Ο. ανέλυσε το πλαίσιο για τη λειτουργία της συνεργατικής- συνεταιριστικής επιχειρηματικότητας, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις, τα φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα, καθώς και τα βασικά τους χαρακτηριστικά, όπως ότι πρέπει να απαρτίζεται από κατ’ ελάχιστον τρία φυσικά πρόσωπα, όλες οι αποφάσεις να λαμβάνονται δημοκρατικά και κάθε μέλος έχει μόνο μία ψήφο, τα μέλη εγγράφονται και ασφαλίζονται στον ΕΦΚΑ και μέρος των κερδών προορίζεται για τους εργαζόμενους, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη διεύρυνση της παραγωγικής δραστηριότητας.
Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Γιάννης Ζαρκάδης εκπρόσωπος της ΚΟΙΝΣΕΠ «Ανακυκλώνω στην πηγή», ο οποίος αναφέρθηκε διεξοδικά στην απόφαση δημιουργίας της από μία μερίδα ανθρώπων του Αρκτικού Διαμερίσματος της Πάτρας τον Νοέμβριο του 2013, αλλά και στα προβλήματα και στις δυσκολίες που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει. «Σήμερα έχουμε 200 μεριδιούχους. Κάθε μήνα περνάνε από την αποθήκη μας δεκάδες άνθρωποι. Έχουμε ένα φορτηγό, μία αποθήκη που λειτουργεί με υποδειγματικό, απασχολούμε έναν εργαζόμενο και υπάρχουν πολλοί εθελοντές», τόνισε και επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει ουσιαστική δικτύωση όλων των κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων.
Αντίστοιχα, και ο Κοινωνικός Λειτουργός, Δημήτρης Θεοδωρόπουλος μίλησε για το παράδειγμα της ΚΟΙΝΣΕΠ «Καφέ Γέφυρες», λέγοντας πως εκτός των άλλων έδωσε για πρώτη φορά τη δυνατότητα σε άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας να απασχολούνται επαγγελματικά ή εθελοντικά. Όπως τόνισε μέχρι σήμερα στο «Καφέ Γέφυρες» έχουν πραγματοποιηθεί 120 πολιτιστικές εκδηλώσεις κι άλλες δράσεις, ενώ υπάρχει προγραμματισμός για την επέκταση των παρεχόμενων υπηρεσιών, γι’ αυτό και στο ΣΟΨΥ Πάτρας έχει ξεκινήσει ήδη η εκπαίδευση ατόμων.
Να σημειωθεί, πως η αναπληρώτρια Υπουργός κλείνοντας τις εργασίες, δεσμεύτηκε πως εντός του πρώτου εξαμήνου του 2018 θα πραγματοποιηθεί στην Πάτρα περιφερειακή εκδήλωση ώστε να βρεθούν μαζί όλα τα εγχειρήματα της Δυτικής Ελλάδος για την ανταλλαγή απόψεων, πληροφοριών και προτάσεων.
Discover more from ΔΙΚΤΥΟ ΚοινΣΕπ
Subscribe to get the latest posts sent to your email.