Η ιστοσελίδα koinsep.org αποτελεί μια πλατφόρμα ενημέρωσης και υποστήριξης για Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚοινΣΕπ) και φορείς της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας στην Ελλάδα. Παρέχει πληροφορίες για την ίδρυση και διαχείριση ΚοινΣΕπ, όπως οδηγούς, νέα για επιδοτήσεις, νομικές και φορολογικές συμβουλές, καθώς και επικαιροποιημένα θέματα για τη λειτουργία τους. Απευθύνεται σε επαγγελματίες και πολίτες που επιθυμούν να συμβάλλουν στην κοινωνική οικονομία, ενισχύοντας την τοπική ανάπτυξη και τις κοινωνικές δράσεις και λειτουργει μέχρι σήμερα ανελλιπώς από το 2012
Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 12χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 670 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ
Για τις δυνατότητες χρηματοδότησης που παρέχει το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ενημερώθηκαν σήμερα Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019, τα μέλη της Συμμαχίας για την Επιχειρηματικότητα και Ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα, στη διάρκεια συνάντησης με τον Πρόεδρο του Ταμείου Κωνσταντίνο Βαρλαμίτη.
«Στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα, ανοίγουμε δρόμους για όσους επιχειρούν σε δύσκολες συνθήκες, πιστεύοντας ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις δίνουν ώθηση στην περιφερειακή οικονομία, δημιουργούν εισόδημα και νέες θέσεις εργασίας» τόνισε ο Πρόεδρος της «Συμμαχίας» και Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κωνσταντίνος Καρπέτας ανοίγοντας τη διαδικασία και πρόσθεσε: «Στόχος όλων μας είναι να αξιοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις ευκαιρίες που μας δίνονται».
Στη συνέχεια ο κ. Βαρλαμίτης αναφέρθηκε διεξοδικά στα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει διαμορφώσει το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, δίνοντας έμφαση στον Ανοικτό Καταπιστευτικό Λογαριασμό (escrow account), ο οποίος απευθύνεται σε όσους εντάσσονται στα προγράμματα του ΕΣΠΑ. «Ουσιαστικά το Ταμείο λειτουργεί ως μεσεγγυούχος της διαχείρισης των προκαταβολών» τόνισε κι εξήγησε ότι με τη χρήση του λογαριασμού οι δικαιούχοι των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ποσό ίσο με την προκαταβολή που δικαιούνται, χωρίς να χρειάζεται η υποβολή εγγυητικής επιστολής.
Σύμφωνα με τον κ. Βαρλαμίτη, μέχρι σήμερα περίπου 350 επενδυτές χρησιμοποιώντας τον Ανοικτό Καταπιστευτικό Λογαριασμό, υλοποιούν τα επενδυτικά τους σχέδια στους τομείς της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, της ενίσχυσης της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, της αναβάθμισης πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές και ενίσχυση τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων για τον εκσυγχρονισμό και την ποιοτική αναβάθμιση παρεχομένων υπηρεσιών.
Ο κ. Βαρλαμίτης, στο πλαίσιο της ενημέρωσης, έδωσε αναλυτικές πληροφορίες για τον τρόπο των διαδικασιών που σκοπό έχουν πάντα να επιταχυνθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι επενδυτικές πρωτοβουλίες που έχει ανάγκη ο τόπος.
Τί είναι ο Ανοιχτός Καταπιστευτικός Λογαριασμός – Escrow Account;
Ο Ανοιχτός Καταπιστευτικός Λογαριασμός είναι ένας μηχανισμός που εξασφαλίζει στους δικαιούχους προγραμμάτων ΕΣΠΑ πρόσβαση σε ποσό ίσο με την προκαταβολή που δικαιούνται, χωρίς να απαιτείται η υποβολή εγγυητικής επιστολής.
Η σύσταση του Ανοιχτού Καταπιστευτικού Λογαριασμού στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων σχεδιάστηκε με σκοπό την ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς και τη διευκόλυνση των Δικαιούχων. Οι όροι, οι προϋποθέσεις και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για τη σύσταση του Λογαριασμού στο Ταμείο ορίστηκαν με την υπ’ αριθμό 62550/2016 Απόφαση του Υφυπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού (ΦΕΚ Β 1738).
Η χρήση του Εscrow Αccount από τους Δικαιούχους κρατικών ενισχύσεων δεν είναι υποχρεωτική. Ο κάθε Δικαιούχος δύναται είτε να αξιοποιήσει τον Ανοιχτό Καταπιστευτικό Λογαριασμό, είτε να ακολουθήσει την παραδοσιακή διαδικασία λήψης της προκαταβολής ή και καταβολής της επιχορήγησης.
Άνοιγμα λογαριασμού και εκταμίευση της χρηματοδότησης σε 3 βήματα
Βήμα 1: Με την υπογραφή της εγκριτικής απόφασης υπαγωγής ενός Δικαιούχου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, ενεργοποιούνται και οι διαδικασίες χρήσης του Εscrow Αccount. Ειδικότερα, μετά από αίτημα του επενδυτή/Δικαιούχου, στο οποίο θα δηλώνει τη βούλησή του για χρήση του escrow και τη δήλωση προσχώρησης στη σύμβαση, δημιουργείται στον Εscrow Αccount, που αφορά τη δράση στην οποία έχει ενταχθεί, υπο-λογαριασμός/μερίδα στο όνομά του.
Βήμα 2: Για την αποδέσμευση της χρηματοδότησης, ο Δικαιούχος, αφού πρώτα έχει ολοκληρώσει ένα μέρος του επενδυτικού σχεδίου (καθορίζεται από τον εκάστοτε Οδηγό Εφαρμογής του χρηματοδοτικού προγράμματος), θα πρέπει να υποβάλλει στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) αίτημα επαλήθευσης – καταβολής των δαπανών του, συνυποβάλλοντας τα μερικώς εξοφλημένα τιμολόγια και τυχόν ποσοστό ιδιωτικής συμμετοχής. Το μη εξοφλημένο ποσό των τιμολογίων θα καταβληθεί στη συνέχεια από τον Ανοικτό Καταπιστευτικό Λογαριασμό.
Όσον αφορά τις Δράσεις στις οποίες το ύψος της επιδότησης ανέρχεται στο 100% (“Νεοφυής Επιχειρηματικότητα”, “Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης”), τα τιμολόγια θα είναι μερικώς εξοφλημένα ως προς τη μη επιλέξιμη δαπάνη (π.χ. ΦΠΑ). Σε κάθε περίπτωση, ο Δικαιούχος θα πρέπει να έχει ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα.
Βήμα 3: Μετά από έλεγχο των προσκομισθέντων δικαιολογητικών από τον Ενδιάμεσο Φορέα Διαχείρισης – ΕΦΕΠΑΕ, δίνεται εντολή στο Ταμείο να αποδεσμεύσει – εκταμιεύσει από τον λογαριασμό του Δικαιούχου συγκεκριμένο ποσό υπέρ κάθε παρόχου – προμηθευτή του Δικαιούχου για λογαριασμό του και μέχρι το ανώτατο ύψος της δημόσιας δαπάνης. Τα χρήματα, δηλαδή, δεν πιστώνονται στον Δικαιούχο, αλλά απ’ ευθείας στους προμηθευτές του.
Στη συνέχεια, η εντολή αποστέλλεται σε ηλεκτρονική μορφή ψηφιακά υπογεγραμμένη από τον ΕΦΕΠΑΕ στο Ταμείο, που εκτελεί τις πληρωμές, καταβάλλοντας άμεσα τα σχετικά ποσά στους λογαριασμούς, που τηρούν οι πάροχοι – προμηθευτές του Δικαιούχου σε πιστωτικά ιδρύματα.
Discover more from ΔΙΚΤΥΟ ΚοινΣΕπ
Subscribe to get the latest posts sent to your email.