(L) Πώς γεννιέται ένας ηγέτης


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 620 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Μίλα λιγότερο και άκου περισσότερο 

Ο ηγέτης οφείλει ν’ ακούει περισσότερο απ’ όσο μιλά. Και όταν λέμε «ακούει» δεν εννοούμε απλά και μόνο να φαίνεται ότι υπολογίζει τα άγχη και τους προβληματισμούς αυτών που τον ακολουθούν αλλά να καταγράφει, να επεξεργάζεται εις βάθος και να προτείνει λύσεις με βάση όλα αυτά που ακούει από τους «από κάτω», προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες τους. Θυμήσου: Όταν επιλέγεις ν’ ακούς περισσότερο απ’ ότι μιλάς, αποφεύγεις τα λάθη που οφείλονται στη βιαστική κρίση και – επιπλέον – μπορείς να δομήσεις τις απαντήσεις σου καλύτερα, επιλέγοντας πιο προσεκτικά τις κατάλληλες λέξεις.

 Ανάλαβε την ευθύνη Οποιαδήποτε ηγετική θέση συνεπάγεται και ευθύνες, γεγονός που με τη σειρά του σημαίνει ότι προκειμένου να λογίζεται κάποιος «σωστός» ηγέτης, δεν αρκεί να «βγαίνει μπροστά» στις επιτυχίες – πρέπει να χρεώνεται και τις αποτυχίες της ομάδας της οποίας ηγείται. Μάλιστα, ένας πραγματικός ηγέτης δεν επιρρίπτει μόνο ευθύνες γι’ αυτά που πήγαν στραβά, αλλά εντοπίζει τα λάθη που οδήγησαν στην αποτυχία και βρίσκει τον τρόπο να τα διορθώσει.

 Κάνε αυτό που σου αναλογεί (και κάτι παραπάνω) Οι πραγματικοί ηγέτες δεν περιορίζονται στο να υπαγορεύουν εντολές αλλά, όποτε το απαιτούν οι συνθήκες, αναλαμβάνουν δράση και οι ίδιοι προκειμένου να «βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά». Θυμήσου: Ο πιο ασφαλής και δοκιμασμένος τρόπος για να «κερδίσεις» και να εμπνεύσεις τους ανθρώπους που σε ακολουθούν είναι δουλεύοντας εξίσου (αν όχι πιο) σκληρά σε σχέση με αυτούς.

 Δείξε πάθος… Ο επιτυχημένος ηγέτης χαρακτηρίζεται από το πάθος που δείχνει πάνω στη «μάχη». Για να πετύχεις κάτι, πρέπει να το γουστάρεις πραγματικά γιατί διαφορετικά, οι πιθανότητες αποτυχίας αυξάνουν δραματικά. Βλεπεις, όταν καταπιάνεσαι με κάτι το οποίο σε «γεμίζει» και σε παθιάζει, όχι μόνο δεν «χαμπαριάζεις» από κούραση αλλά, αντίθετα, νιώθεις ικανοποίηση ότι κάνεις κάτι που πραγματικά αγαπάς.

 … και δώσε κίνητρο στους άλλους Ένα κοινό χαρακτηριστικό των μεγάλων ηγετών είναι ο τρόπος που δίνουν κίνητρα στα μέλη των ομάδων τους. Μάθε να ξεχωρίζεις τα προσόντα των μελών της ομάδας σου και δώσε στον καθένα ξεχωριστά την ευκαιρία να αξιοποιήσει τα ταλέντα και τις δεξιότητές του. Η προσωπική του επιτυχία θα συμβάλει στο συνολικό θρίαμβο της ομάδας.

 Δείξε ευάλωτος (αλλά όχι αδύναμος) Οι μεγάλοι ηγέτες οφείλουν να δείχνουν ότι είναι πνευματικά δυνατοί – δεν έχουν και άλλη επιλογή, απ’ τη στιγμή που σηκώνουν το βάρος της υπόλοιπης ομάδας στις πλάτες τους. Υπάρχουν στιγμές, όμως, στις οποίες πρέπει κι αυτός να δείχνει το «προσιτό» και «ανθρώπινο» πρόσωπό του. Αν τις εκτιμήσει σωστα, θα έρθει πιο κοντά στους υφισταμένους του και θα βρει μια καλή ευκαιρία να τους απευθυνθεί με ειλικρίνεια για ζητήματα που αφορούν τη σωστή κι εύρυθμη λειτουργία της ομάδας. Προσοχή μόνο στο εξής: άλλο «ευάλωτος» κι άλλο «αδύναμος».

 Η σημασία της ταπεινότητας Εκτός από σιγουριά, ο «μεγάλος» ηγέτης οφείλει να επιδεικνύει και ταπεινότητα. Η σεμνότητα είναι η πιο ισχυρή απόδειξη ότι δεν θεωρεί τον εαυτό του καλύτερο από τους άλλους αλλά ότι στην πραγματικότητα είναι ένας από αυτούς – ως εκ τούτου, ο σεβασμός δεν αποτελεί ένα προνόμιο που απολαμβάνει αποκλειστικά ο «ηγέτης» αλλά ένα στοιχείο που χαρακτηρίζει όλες τις δομές τις εταιρείας / οργάνωσης / ομάδας της οποίας ηγείται.

 Να είσαι αξιόπιστος Η αξιοπιστία όσο δύσκολα κερδίζεται, τόσο εύκολα χάνεται. Επιπλέον, αποτελεί και ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία πάνω στο οποίο βασίζεται η επιτυχία κάθε υγιούς ομάδας / οργανισμού. Με αυτά τα δεδομένα, ο ηγέτης οφείλει να είναι πάντα ειλικρινής προς τους υφισταμένους του και να σέβεται τις υποσχέσεις που τους δίνει. Τηρώντας τις υποσχέσεις του, εξασφαλίζει ως ένα σημαντικό βαθμό όχι μόνο την πίστη των ανθρώπων που τον ακολουθούν αλλά και την προθυμία τους να προσφέρουν αυτό το «κάτι παραπάνω» για το καλό της ομάδας όποτε το απαιτήσει η περίσταση.

 Οφείλεις να δίνεις πριν να απαιτείς Όπως το θέτουν οι φίλοι Αμερικάνοι «ο αρχηγός τρώει πάντα τελευταίος», πράγμα που σημαίνει ότι αυτός που θέλει να θεωρείται ηγέτης, πρέπει να καλύπτει πρώτα τις ανάγκες των υπολοίπων μελών της ομάδας του κι εν συνεχεία να φροντίζει για τις δικές του. Ναι, κάπως έτσι «κτίζεται» η αφοσίωση…

 Μη σταματάς να μαθαίνεις 

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων (εκτός κι αν μιλάμε για κάποια «ηγετική» θέση που κληροδοτείται…) ο ηγέτης είναι ο «ειδικός» στον οποίο θα στραφούν όλοι όταν τα πράγματα στραβώσουν. Ως εκ τούτου, το πιο φθηνό κι επικίνδυνο λάθος που μπορείς να κάνεις όταν με το καλό «καβατζώσεις» τη θέση είναι να νομίζεις ότι, πλέον, δεν χρειάζεται πια να εξελίσσεσαι και να μαθαίνεις νέα πράγματα πάνω στον τομέα σου.

Οι σπουδαίοι ηγέτες δε σταματούν να μαθαίνουν ποτέ, οπότε αν θέλεις να φτάσεις να λογίζεσαι ως ένας απ’ αυτούς, φρόντισε να έχεις πάντα ανοικτές τις κεραίες σου…

askmen.com