(L) Πώς μπορεί να αποτύχει ένας Ηγέτης;


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 10χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 630 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


10+1 Έλληνες Coaches απαντάνε στην ερώτηση: «Πώς μπορεί να αποτύχει ένας Ηγέτης;».

Αγγελική Πλουμά – Coach
Όταν δεν επιτυγχάνει το στόχο την ομάδας του, Όταν δεν παίρνει την ευθύνη και ρίχνει την αποτυχία στην ομάδα του. Όταν επιτυγχάνει το στόχο αλλά δημιουργεί μεγάλο βαθμό/καθηλωτική δυσαρέσκεια (σε κάποιο βαθμό η δυσαρέσκεια είναι ανθρώπινη αλλά και αναμενόμενη, ίσως, στις ηγετικές φυσιογνωμίες….και μπορεί να αξιοποιηθεί ).

Νίκος Νιώτης – Life & Business Coach
Έχει πολλούς τρόπους να το κάνει. Ο βαρύτερος και πιο οδυνηρός είναι να μην είναι ο “εαυτός” του, να μην στηρίζει τις επιλογές και τον σχεδιασμό του και να επηρεάζεται από το περιβάλλον, αδυνατώντας να χαράξει υπεύθυνα την πορεία . Με αυτόν τον τρόπο δεν έχει και την άμεση ευθύνη της αποτυχίας, οπότε θα ζήσει την συνέχεια της ζωής του με την αποτυχία ενός μοντέλου που τον χρησιμοποίησε. Πολλά τα παραδείγματα σε πολιτικό επίπεδο διεθνώς.

Ειρήνη Σφακιανάκη – Coach to Transform & Empower
Να χρησιμοποιήσει την εξουσία και τη δύναμη που απορρέει η θέση του για να επιβληθεί. Ο ηγέτης θυσιάζεται για τους ανθρώπους του και δεν θυσιάζει τους ανθρώπους του για τους οικονομικούς του στόχους. Η ηγεσία είναι απόφαση, είναι επιλογή. Αν κάποιος δεν είναι διατεθειμένος να θυσιάσει τον χρόνο του, την ενέργεια του και τα προσωπικά του οφέλη για να δημιουργήσει ένα περιβάλλον ανάπτυξης και ασφάλειας για τους εργαζόμενους του, είναι καλύτερα να μην επιλέξει να ηγηθεί.

Το καθεστώς των μαζικών απωλήσεων έχει γίνει μάστιγα. Απολύουμε ανθρώπους και λιμοκτονούμε τις οικογένειες τους για να επιτύχουμε τους οικονομικούς μας στόχους. Τι είναι καλύτερο όμως να υποφέρουν όλοι λίγο ή να υποφέρουν όλοι πολύ; Όταν οι εργαζόμενοι αισθανθούν ασφάλεια, το φυσικό επακόλουθο είναι να προστατεύσουν ο ένας τον άλλο, τα συμφέροντα της επιχείρησης και τον ηγέτη τους. Κάθε εργαζόμενος έχει αξία.Οι πραγματικά σπουδαίοι ηγέτες αναγνωρίζουν ότι δεν ξέρουν τα πάντα και ότι είναι σε ένα αέναο ταξίδι μάθησης. Ηγούμαι των ανθρώπων σημαίνει είμαι υπεύθυνος για εκείνους και εκείνοι είναι υπεύθυνοι για να παράγουν έργο. Ποιος ηγέτης έχει απευθείας επαφή με τους πελάτες/αγοραστές μιας επιχείρησης; Οι συνεργάτες του είναι στην πρώτη γραμμή και όταν οι συνεργάτες εργάζονται σε ένα περιβάλλον που τους παρέχεται ασφάλεια θα εξυπηρετήσουν με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα της επιχείρησης.

Θεράπων Φάκας – Life & Business coach
Ο φόβος της απώλειας των “κεκτημένων” είναι η συνταγή για σίγουρη αποτυχία. Το κύριο καθήκον ενός ηγέτη είναι η αναπαραγωγή και η ανάπτυξη νέων ηγετών. Η στιγμή που ένας ηγέτης αρχίζει να φοβάται την ανάπτυξη νέων ηγετών στην ομάδα του είναι η στιγμή που υπογράφει την αποτυχία του. Η αποτυχία αυτή μπορεί να μην είναι καθολική, δηλαδή πχ μπορεί να μην οδηγήσει στην απώλεια της θέσης ή στο κλείσιμο μιας εταιρείας, αλλά σίγουρα αποτυγχάνει να αναπτύξει το μέγιστο των δυνατοτήτων του ως άτομο ή ως εταιρεία.

Δήμητρα Ζερβάκη – Business Coach
Η αποτυχία είναι άμεσα συνυφασμένη με τα λάθη. Όλοι οι άνθρωποι κάνουν λάθη. Έτσι είναι η ανθρώπινη φύση. Ένας ηγέτης μπορεί να «αποτύχει», και το βάζω σε εισαγωγικά γιατί η λέξη αποτυχία δεν υπάρχει στο λεξιλόγιό μου… θα έλεγα καλύτερα να παραπατήσει, αν δεν παραδέχεται τα λάθη του, δεν αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί και δεν μαθαίνει από αυτά.

Βαλεντίνα Κόρδη – High Performance & Mindset Coach
Εάν δεν έχει αυτοπεποίθηση. Τότε, φοβάται να πάρει αποφάσεις για να μην κάνει λάθη και αυτό βγαίνει προς τα μέλη της ομάδας του, τα οποία μπορεί να αμφισβητήσουν την ικανότητά του να ηγείται και να αρνούνται να τον ακολουθούν, καθώς δεν θα τους εμπνέει εμπιστοσύνη και ίσως και σεβασμό.

Κατερίνα Αντωνοπούλου – Executive Coach
Ο ηγέτης έχει πολλά δεδομένα να χειριστεί και να αξιολογήσει μια πολυπλοκότητα της κατάστασης, που εδρεύει η επιχείρηση/όμιλος. Συνεπώς, πολλά τα δεδομένα-πολλοί είναι οι λόγοι που μπορεί να αποτύχει. Κάποιοι χαρακτηριστικοί είναι: να κάνει λάθος εκτίμηση κατάστασης (εσωτερικά και εξωτερικά του οργανισμού), να του μεταφέρουν λάθος δεδομένα οι συνεργάτες του και να πάρει εσφαλμένες αποφάσεις, να μην έχει ομάδα, που θα τον υποστηρίζει στις εξαιρετικές αποφάσεις του, να μην έχει συμβάλλει στη δημιουργία κουλτούρας coaching (πως δηλαδή ο οργανισμός μαθαίνει), να είναι συγκεντρωτικός, να μην έχει επιλέξει σωστά την ομάδα του, να μην έχει κτίσει κανάλια εμπιστοσύνης. Η έλλειψη ταπεινότητας, πιθανόν ναρκισσισμός κτλ.

Χριστόφορος Καρράς – Performance Coach, Coaching trainer
Ο Ηγέτης έχει κάθε δικαίωμα να κάνει λάθος, δεν έχει όμως το δικαίωμα να είναι αναποφάσιστος. Εδώ δεν πρέπει να συγχέουμε την ‘’απόφαση’’ με την ‘’αποφασιστικότητα’’. Ακόμα και ο επαναπροσδιορισμός των αποφάσεων βάσει προσαρμοστικότητας σε νέα δεδομένα θα πρέπει να γίνει με ηγετική αποφασιστικότητα. Ο αναποφάσιστος Ηγέτης είναι έννοια εκφυλισμένη και τείνει στην αποτυχία.

Σιδέρη Βικτωρία – Executive Coach
Η πιο σημαντική προϋπόθεση, λοιπόν, για να κατέχει κανείς την θέση του ηγέτη είναι να έχει την αναγνώριση αυτών που τον ακολουθούν. Αν αυτοί χαθούν, τότε δεν υπάρχει πια ηγέτης. Ακόμα και αν αποτυπώναμε σχηματικά μια σχέση ηγεσίας, θα παρατηρούσαμε έναν άνθρωπο μπροστά και άλλους ανθρώπους πίσω του που τον ακολουθούν. Η απόσταση μεταξύ τους θα ορίσει την επιτυχία ή την αποτυχία του ηγέτη, μιας και πρέπει να είναι αρκετά κοντά τους για να τον εμπιστεύονται και να εμπνέονται από αυτόν, αλλά και τόσο μακριά τους για να διατηρεί την ξεχωριστή και μοναδική του θέση.

Αν είσαι, λοιπόν, ηγέτης και θες να αποτύχεις υπάρχουν δύο σίγουροι τρόποι. Ο πρώτος είναι να έρθεις τόσο κοντά με τους ανθρώπους σου, με αποτέλεσμα να γίνεις ένας από αυτούς και να χάσεις την μοναδικότητα σου και αντίστοιχα εκείνοι να χάσουν τους λόγους που σε έκαναν ξεχωριστό και ικανό να σε ακολουθούν. Ο δεύτερος τρόπος είναι να φύγεις τόσο μακριά τους που να μην τους ακούς, να μην τους βλέπεις καθαρά και εκείνοι να μην σε διακρίνουν πια.

Ελένη Δημάκη – Business Coach
Χάνοντας τις ισορροπίες που επιβάλλονται κι αυτές υπάρχουν στην καθολική οντότητα του ανθρώπου. Ο καθένας χρειάζεται τροφή, ανάπαυση, χρόνο για την προσωπική του ζωή κι όλα αυτά θα κυκλώνουν την προσωπικότητα του και τον τρόπο που δρα. Επομένως, η λανθασμένη χρήση των δυνάμεων του, είτε με λιγοστή ή υπερβολική χρήση αυτών μπορεί να τον οδηγήσει αδιαμφισβήτητα στην αποτυχία.

Πάμελα Καραβά – Executive & Lifestyle Coach, Coach Trainer & Assessor
Μπορεί να αποτύχει όταν ο μιμητισμός που ανέφερα ως έναν από τους λόγους που μπορεί να αποτύχει ένας ηγέτης, να κυριεύσει λόγω της αδρεναλίνης που εκκρίνεται τη στιγμή της πίεσης τη λογική σκέψη, «σέρνοντας» στην ουσία τον ηγέτη σε έναν φαύλο κύκλο, με αποτέλεσμα να έρθει το τέλος. Ακόμα και οι ηγέτες είναι άνθρωποι και υπάρχει πάντα η περίπτωση αδυναμίας και αποτυχίας.

του Στάθη Κετιτζιάν
News Editor, epixeiro.gr