(L) Τα εννέα βήματα για επιχειρηματική καινοτομία


Εάν αποφασίσετε την δημιουργία της δικής σας ΚοινΣΕπ και έχετε μια καλή ιδέα που πληροί τα κριτήρια του νόμου 4430/2016 ελάτε σε επαφή μαζί μας από εδώ για να σας βοηθήσουμε με την 12χρονη εμπειρία μας στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και στην Δημιουργία άνω των 640 Επιτυχημένων ΚοινΣΕπ


Ο Michael Armstrong, συγγραφέας και σύμβουλος επιχειρήσεων, είναι ξεκάθαρος. Οι επιχειρήσεις πρέπει να καινοτομούν. Χωρίς την διάσταση αυτή, καμία εταιρεία δεν πάει μπροστά. «Οι καινοτομίες, σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, θεωρούνται το αίμα του οργανισμού μίας επιχείρησης. Δεν υπάρχει πιο αστείος ισχυρισμός για μία επιχείρηση –ή για τα στελέχη της– από το να νομίζουν ότι οι καλύτερες μέθοδοι είναι αυτές που χρησιμοποιούσαν και στο παρελθόν. Μία επιχείρηση η οποία προσπαθεί να παραμείνει στάσιμη, δεν πρόκειται να επιβιώσει», τονίζει.
Οι καινοτομίες προϋποθέτουν ένα κράμα δημιουργικότητας, σωστής σκέψης και ικανότητας προς ανάθεση και αποπεράτωση έργων, καθώς και στενή συνεργασία ανάμεσα στους εγκεφάλους που συνέλαβαν την ιδέα και εκείνους που αναλαμβάνουν να την υλοποιήσουν. Επομένως, η επιτυχία των προγραμμάτων των καινοτομιών φαίνεται ότι εξαρτάται από δύο πράγματα: από τον χαρακτήρα του μάνατζερ και από το κλίμα που επικρατεί μέσα στην επιχείρηση. Για να είστε ένας αποτελεσματικός (= σωστός) καινοτόμος, θα πρέπει:
1. Να έχετε στο μυαλό σας μία πλήρη εικόνα των αποτελεσμάτων που θέλετε να επιτύχετε. Μην διστάζετε να ξεκινήσετε επειδή δεν γνωρίζετε με ποια μέθοδο θα επιτύχετε τον στόχο σας.
2. Να είστε σε θέση να πείτε ξεκάθαρα τον σκοπό και τα οφέλη που θα προκύψουν από κάποια καινοτομία που σκεφθήκατε.
3. Να είστε σε θέση να στηρίξετε με πειστικά επιχειρήματα την πρότασή σας.
4. Να εξασφαλίσετε την υποστήριξη όχι μόνον από τον διευθυντή της επιχείρησης, αλλά και από τους συνεργάτες και τους υφισταμένους σας. Απαιτείται η δημιουργία ενός συνασπισμού στον οποίο όλοι οι μετέχοντες θα πιστεύουν ότι η ιδέα σας αξίζει.
5. Να έχετε θάρρος και υπομονή. Θα πρέπει να είστε έτοιμος να αναλάβετε κάποιους θεμιτούς κινδύνους και να καθησυχάσετε τα πνεύματα σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά.
6. Να έχετε την ικανότητα να κάνετε τους συνεργάτες σας να θέλουν να συμμετάσχουν στην κοινή προσπάθεια για την υλοποίηση της ιδέας σας.
7. Να διαθέτετε τον τρόπο να πείθετε τους υπεύθυνους να σάς παρέχουν την βοήθεια και τους πόρους που απαιτούνται για την εφαρμογή του σχεδίου σας.
8. Να μπορείτε να υποστηρίξετε την θέση σας έναντι τρίτων που έχουν διαφορετικές απόψεις ή που αντιτίθενται στην εφαρμογή του σχεδίου.
9. Να διαθέτετε την δύναμη εκείνη του χαρακτήρα ώστε να διατηρείτε άκαμπτη την θέρμη με την οποία ξεκινήσατε, ιδιαίτερα μετά τον πρώτο ενθουσιασμό που σιγά-σιγά ελαττώνεται και όταν οι ασχολούμενοι με την υλοποίηση του σχεδίου σας έχουν αναλάβει κάποια ανιαρά καθήκοντα.
euro2day.gr